Dilek Kaya’yı katleden astsubaya müebbet hapis cezası

Dilek Kaya’yı katleden astsubaya müebbet hapis cezası

Dilek Kaya’yı katleden astsubay Yusuf Çalışkan’ın yargılandığı davada mahkeme sanığın müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi TOKİ konutlarında 22 Mart 2020’de Dilek Kaya’yı katleden 8’inci Ana Jet Üssünde görevli astsubay Yusuf Çalışkan’ın yargılandığı davanın 5’inci duruşması Diyarbakır 12’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkemeye Dilek’in kardeşi Mutlu Kaya, annesi Hanım Kaya, ablası Songül Kaya, taraf avukatları ve birçok kadın derneği temsilcileri katıldı.

İddia makamı önceki celsede verdiği mütalaayı tekrarlayarak, fail hakkında “müebbet hapis cezası” ve kamu görevlisi olması itibariyle cezanın üçte bir oranda artırılmasını talep etti.

Sanığa üst sınırda ceza talebi

Duruşmada ilk olarak Dilek Kaya’nın avukatları dinlendi. Avukatlar beyanlarında özellikle takdiri indirimlerin uygulanmamasına ilişkin vurgu yaptı. Verilen bu indirimlerin bir sonraki kadın cinayetlerinde sanıklara cesaret verildiği söyleyen avukatlar, sanığın en üst sınırdan cezalandırılması talebinde bulundu. Avukatların beyanlarının ardından savunma yapacak olan sanık Yusuf Çalışkan’ın dinleneceği sırada anne Hanım Kaya fenalaşarak mahkeme salonundan çıkarıldı. Dilek Kaya’nın ablası Songül Kaya da mahkeme boyunca sanığa sırtını çevirerek oturdu.

Sanık Yusuf Çalışkan ise olayın kazara meydana geldiğini, Dilek Kaya’ya şiddet uygulamadığı iddiasında bulundu. Sanığın avukatı da “Doğrudan bir kast söz konusu değildir ve olay karşılıklı olarak yaşanıyor” dedi. .

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Yusuf Çalışkan’ı indirimsiz müebbet hapis cezasına çarptırdı.

‘Kadın cinayetlerinin artma sebeplerinden biri cezasızlık politikası’

Kararın ardından Dilek Kaya’nın ailesi, avukatları kadın dernekleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında ilk olarak konuşan Av. Berfin Ozan şunları söyledi:

“Yusuf Çalışkan TCK. maddesince kasten öldürme suçundan cezalandırıldı. Duruşmada da belirttik, kadın cinayetlerinin artma sebeplerinden bir tanesi ne yazık ki cezasızlık politikası. Özellikle haksız tahrik indirimleri ve takdiri indirimlerdi. Bu dosyada takdiri indirimi uygulanmadı müebbet hapis cezası verildi. Tabii ki istinaf yolu açık, sanık müdafileri kanun yoluna başvuracaktır ancak biz dosyada alınmış olduğumuz kararı doğru bir karar olduğu düşüncesindeyiz” dedi.

Ozan’ın ardından konuşan Av. Zülal Erdoğan da basının takibinin kadın cinayetleri davalarındaki etkisine değindi. Erdoğan, “Basının bu davaları takibi kadın cinayetlerinin cezasızlıkla karşılaşmasını engelleyecektir. Sanıkların işledikleri suçla orantılı ceza almalarında basının, kamuoyunun takibi kritik önem taşımaktadır. Kadın cinayetleri davalarında hepinizin de bildiği üzere sanıklar olayın kendileri tarafından gerçekleştirilmediğini kadınların buna sebebiyet verdiğini belirtiyor. Bu davada da biz benzer savunmalarla karşılaştık. Fakat dosya içerisinde bulunan tüm deliller mahkeme tarafından hukuka uygun bir şekilde analiz edilip bu karara varıldı” diye konuştu.

Dilek Kaya’nın kardeşi Mutlu Kaya da şunları dile getirdi:

“Bu karar bütün kadınlara karşı uygulansın ki kadın cinayetleri düşsün. Bana bunları yapan kişi hakkettiği cezayı almadı. Ablamın davasını kazandık bundan sonraki süreçte yeniden dava açacağım kendim için, yeniden yargılanmasını isteyeceğim.”

‘Haykırmaya devam edeceğiz’

Dilek Kaya’nın ablası Songül Kaya ise tüm kadınlara desteklerinden dolayı teşekkür edip kadın mücadelelerine devam edeceklerini söyledi: “Tüm kadınlar olarak sokaklarda, meydanlarda haykırmaya devam edeceğiz. Umarım Dilek için sağlanan adalet bütün kadınlar için sağlanır. Bugün Dilek’in davası görüldü, karar verildi lakin binlerce Dilek’in davası için bütün mücadelemiz devam edecektir.”

 

HABER MERKEZİ