Gazeteci Cengiz Altun mezarı başında anıldı

Gazeteci Cengiz Altun mezarı başında anıldı

Batman’da 30 yıl önce katledilen gazeteci Cengiz Altun’un mezarı başında yapılan anmada konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, “Cengiz ve arkadaşlarının zor dönemde yaptıkları bugün özgür basının yolunu açtı” dedi.

Batman’da 24 Şubat 1992’de habere giderken Hizbullah tarafından katledilen Yeni Ülke gazetesi muhabiri Cengiz Altun, katledilmesinin 30’uncu yılında mezarı başında anıldı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) tarafından yapılan anmaya, Altun’un yakınları ve meslektaşlarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi ve Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) üyeleri katıldı.

Altun’un mücadelesi

Altun ve katledilen basın emekçileri için yapılan saygı duruşunun ardından başlayan anmada, DFG Eşbaşkanı Serdar Altan konuştu.

Altun’un karanlık güçler tarafından katledildiğine dikkati çeken Altan, “Kürtlere dönük katliamları haberleştiren Yeni Ülke gazetesi çalışanı Altun, katledilmeden önce çok kez tehdit edildi. Ancak bu tehditlere karşı boyun eğmedi. Cengiz’in katliamından sonra onlarca Cengiz mirasını devraldı. Onun mücadelesini sürdürdü. Cengiz ve arkadaşlarının zor dönemde yaptıkları, özgür basının yolunu açtı. Katledilen yoldaşlarımızın mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.

Tiryaki: Devlet katilleri korudu

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise, 1990’lı yıllarda 14 gazetecinin katledildiğini anımsatarak, Altun’un aldığı tehditleri yetkililere bildirmesine rağmen bunun işleme konulmadığını ve gerekli tedbirlerin alınmadığını söyledi.

Tedbir almayan devletin Altun’u katleden kişiyi 1 ay sonra serbest bıraktığını kaydeden Tiryaki, “Cengiz’i katleden silahın üzerinde bulunan kişi serbest bırakıldı. Aslında herkes biliyor cinayeti kimin işlediğini. Devlet katilleri muhafaza etti. Katliamlara karşın gazeteciler geri adım atmadan gerçeği halka ulaştırdı. Cengiz arkadaş defnedilirken onu on binlerce kişi uğurladı. Aradan ne kadar zaman geçerse Cengiz’i unutmayacağız” diye kaydetti.

Anne Türkan Altun de oğlunun zor dönemde gerçekleri açığa çıkarmak için mücadele verdiğini vurguladı.

Anne Altun, “Cengiz’im onurlu bir mücadele verdi. Kimseden korkmadan gerçekleri açığa çıkarmak için çalıştı. Bunun için katledildi. O gün Cengizimi katledenlere karşın bu gün yüzlerce Cengiz mücadele veriyor” dedi.

HABER MERKEZİ