Rusya’ya dünyanın dört bir yanından protesto: ‘Savaşı durdurun’

Rusya’ya dünyanın dört bir yanından protesto: ‘Savaşı durdurun’

Bir çok ülkede Rusya protesto edildi. Türkiye’de de Rusya Başkonsolosluğu önünde gösteri düzenleyen Ukraynalılar, ‘Bu sadece Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş değil, bütün dünya savaşıdır’ dedi ve savaşın durdurulması çağrısı yaptı.

Uzun süredir iki ülke arasında devam eden kriz bir savaşa dönüştü. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi bugün başladı. İki ülke arasındaki savaşa protestolar da vardı. Dünyanın birçok ülkesinde Rus temsilcilikleri önünde eylemler düzenlenerek Rusya’nın ‘özel operasyonu’ protesto edildi.

İstanbul Beyoğlu’ndaki Rusya Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen çok sayıda Ukraynalı, Rusya’yı protesto etti. ‘Katil Putin’ sloganları atan Ukraynalılar, ellerinde ‘savaşa hayır’ ve ‘savaşı durdur’ dövizleriyle savaşın bir an önce durdurulması çağrısında bulundu.

Polis  geniş güvenlik önlemi alırken kimi Ukraynalılar ise gözyaşlarına hakim olamadı. Rus konsolosluk görevlilerinin dışarı çıktığı sırada sloganlar atarak tepki gösteren kalabalık adına Tatyana Özyıldız konuşma yaptı.

‘Biz burada 3. Dünya Savaşı’nı durdurmak için toplandık’

Özyıldız, ailelerine ulaşmakta zorluk çektiklerini söyleyerek, şunları dile getirdi:

“Bugün  sabah 04.00’te Rusya bizim memleketimize saldırmaya başladı. Uyuyan vatandaşlarımız roketle, tankla, helikopterle vuruldu. Biz burada 3. Dünya Savaşı’nı durdurmak için toplandık. Savaş başlamıştır. Putin saldırıyor, Putin öldürüyor. Neden herkes susuyor? Biz milletimize destek vermek için toplandık. Şu an telefonlar arada çalışıyor. Ama zor ulaşıyoruz. Birkaç şehir vuruldu. Haber çok zor geliyor. Çok kişi öldü diye düşünüyoruz çünkü gece vurulmaya başlandı. Şu an Ukrayna’da askerler tepki veriyor. Biz Ukrayna’yı veremeyiz. Biz her gün onlara destek olacağız. Putin dur.”

‘Dünya bizi duyun’

Başka  bir protestocu ise, “Yeter, her şey yok oluyor. Her yer bombalanıyor. Bu sadece Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş değil, bütün dünya savaşıdır” dedi.

İstanbul’da yaşayan Diana, şunları dile getirdi:

 “Sabah saat 4’te, Putin, Hitler gibi Ukrayna’ya saldırdı. Annemle konuştum. Annem korkuyor. Ağlıyor. Havalimanları kapandı, insanlar ülkeye dönemiyor. Ülkeden de gidemiyorlar. Bizim ordumuz var. Herkes Ukrayna’nın yanında ama yine de eğer Rus halkı bize yardım etmezse, kendi cumhurbaşkanlarına karşı ayağa kalkmazlarsa, eğer dünya susarsa, biz Rusya’ya karşı zor duracağız. Lütfen bizi duyun, biz buradayız. Dünya bizi duyun.”

‘Savaş son bulsun’ çağrısı

Protestoculardan Dr. Aleyna Doğan da bu savaşın son bulmasını istedi. Doğan, “Ukrayna’ya yapılanlar sadece bize karşı yapılmış bir şey değil. Bugün Ukrayna’ya yapıldı, yarın Türkiye’ye yapılacak. Ya da başka bir ülkeye yapılacak. Onun için herkesi, halkları, dünyaya sesleniyoruz. Bir olalım ve bu savaşı durduralım” ifadelerini kullandı. Grup eylemin ardından başkonsolosluk önünden ayrıldı.

Antalya’daki Ukraynalılardan da Rusya’ya tepki

Antalya’da yaşayan Ukraynalıların oluşturduğu Antalya Ukrayna Ailesi Derneği ve Akdeniz Ukraynalılar Derneği üyeleri, basın açıklamasıyla Rusya’yı tepki gösterdi. İngilizce, Rusça ve Ukraynaca dövizler taşıyan grup, açıklama öncesinde Ukrayna Ulusal Marşı’nı okudu.

Dövizlerde İngilizce ‘Putin bir katil’, ‘Putin’i durdur, savaşı durdur’ yazdığı görüldü.

Açıklamayı yapan Antalya Ukrayna Ailesi Derneği Başkanı Vita Mykhaylova,  Putin’in Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattığını söyledi. Mykhaylova, “Rusya başlattığı savaş ile Ukrayna Devleti’ni yok etmeyi, güç kullanarak Ukrayna topraklarını ele geçirmeyi ve işgal kontrolünü kurmayı amaçlıyor. Rus ordusu, barışçıl Ukrayna şehirlerini geçici olarak işgal altında olan Donbas ve Kırım ile Kuzey-Doğu Bölgesi de dahil olmak üzere farklı yönlerden bombalıyor” dedi.

Mykhaylova, Rusya’nın saldırısının bir savaş eylemi, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırı olduğunu söyledi.

‘Yaptırım paketi derhal hayata geçirilsin’

Rusya’ya karşı uygulanacak yaptırım paketinin derhal hayata geçirilmesini isteyen Vita Mykhaylova, “Aynı zamanda dost başkanları Ukrayna’ya silah ve askeri teçhizat temin ederek ülkemizin savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye devam etmeye çağırıyoruz. Ukrayna vatandaşlarının hayatları ve güvenliğinin yanı sıra tüm Avrupa vatandaşlarının güvenliği ve gelecek dünya düzeni ortak tepkimize bağlıdır” dedi.

‘Yarım saat sonra ne olacak bilemiyoruz’

Akdeniz Ukraynalılar Derneği Başkanı Natalia Karaca ise şunları dile getirdi:

“Ukrayna bütün dünyadan çok destek bekliyor. Çünkü Ukrayna çok küçük bir ülke. Ukrayna Merkez Bankası destek için bir hesap açtı. Bu hesaba lütfen destek olun. Bizlere dua lazım, inşallah barış gelecektir. Bizim orada kardeşlerimiz, çocuklarımız var. Tüm yollar kapatıldı. Biz bir gün sonra değil, yarım saat sonra ne olacak bilemiyoruz. Çünkü her şey habersiz oluyor. Her taraftan atak başladı.”

Açıklamanın ardından Rusya Konsolosluğu’na yürümek isteyen gruba polis izin vermedi.

Konya’da yaşayan Ukraynalılar da, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırılara tepki gösterdi.

Paris’te protesto

Paris’teki Rus büyükelçiliği önünde Ukrayna vatandaşları tarafından gösteri düzenlendi. Lübnan’da yaşayan Ukraynalılar, Rusya’nın ülkelerine yönelik saldırısını proteste etmek için Beyrut’taki Rusya Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı.

İspanya’da ‘Savaşa hayır’ gösterisi

Göstericiler, İspanya’nın Barcelona kentindeki Rus konsolosluğu önünde düzenlediği protestoda “Putin’i Durdurun, Savaşa Hayır” yazılı pankartlar ve Avrupa Birliği ve Ukrayna bayrakları taşıdı.

Hollanda da gösteri vardı

Hollanda’da da savaş karşıtları, Lahey’de Ukrayna’daki duruma dikkat çekmek için toplandı ve gösteri yaptı.

Pasaportlar yakıldı

Protestocular, Litvanya’nın Vilnius kentindeki Rus büyükelçiliği önünde savaşı protesto etmek için Rus pasaportu yaktı.

 

HABER MERKEZİ