Ana SayfaDünyaKenya’da seçim sonuçlarının ardından protestolar: En az 11 kişi yaşamını yitirdi

Kenya’da seçim sonuçlarının ardından protestolar: En az 11 kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Kenya’da Salı günü gerçekleştirilen seçimleri mevcut devlet başkanı Uhuru Kenyatta kazandı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sonuçların hileli olduğunu iddia eden diğer aday Raila Odinga’nın destekçileri sokaklara döküldü. Polis ve protestocular arasında çıkan şiddetli çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Kenya’da salı günü gerçekleştirilen seçimlerde yüzde 54’e 45 oy ile eski Başkan Uhuru Kenyatta’nın tekrar seçildiğinin açıklanması sonrasında muhalif aday Raila Odinga seçimlere ‘yine’ hile karıştırıldığını söyledi.

Daha çok ortalama gelir seviyesinin altındaki insanların yaşadığı bölgelerde yaşayan Odinga taraftarları ‘bilgisayar sistemleri hacklenerek seçim sonuçlarının manipüle edildiği’ iddiasıyla sokaklara döküldü, lastikler ve molozlarla yollara barajlar kurulurken bölgeden yoğun silah sesleri duyuldu.

Kenyatta olayların ardından ‘Siyasi şiddet görmek istemiyoruz, barışçıl olalım’ açıklamasında bulunurken Odinga, insanları şiddete yönlendirmediğini belirterek ‘Ben kimseyi kontrol etmiyorum, insanlar sadece adalet istiyor’ dedi.

En az 11 kişi hayatını kaybetti

Polisin, Kisumu kenti ve başkentteki gecekondu bölgelerinde başlayan gösterileri bastırmak için açtığı ateş sonucu en az 11 kişi hayatını kaybetti.

Kenya İnsan Hakları Ulusal Komisyonu ise 24 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İnsan Hakları Gözlemevi: ‘Polis göstericileri kışkırtmamalı’

İnsan Hakları Gözlemevi bugün, ‘muhalif gösterilerin olduğu yerlerde yükselen şiddet ve silah sesleri dolayısıyla polisin mutlaka önlem alması gerektiğini, durumu daha da kışkırtmaması gerektiğini’ açıkladı.

Açıklamada ‘polisin biber gazı ve mühimmat kullanmaması gerektiği’ de belirtildi.

Ne olmuştu?

2007 ve 2013’te de Odinga seçimleri kaybetmesinin ardından ‘hile olduğunu dile getirmişti.

2007’de  gerçekleştirilen seçimde Uhuru Kenyatta’nın tekrar başkan olmasının ardından, ‘oyların çalındığı’ iddiasında olan protestocular ve güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda bin yüz kişi hayatını kaybetmiş, altı yüz bin kişi ise yerlerinden edilmişti.




Önceki Haber
Tacize maruz bırakılan kadınlara yardım istedikleri polisten saldırı: ‘Size bu kılıkla az bile yapmışlar’
Sonraki Haber
Demirtaş'tan Erdoğan'a 'terörist' davası: HDP'nin her seçmeni için 1 kuruş tazminat istendi