Ana SayfaEkonomiAB’den Türkiye’ye yaptırım kararı: Ekonomiyi daha da kötüleştirecek 4 kritik başlık var

AB’den Türkiye’ye yaptırım kararı: Ekonomiyi daha da kötüleştirecek 4 kritik başlık var

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye üzerinde ekonomik baskıyı artıracak dört kritik başlıkta yaptırım uygulama kararı aldı. Buna göre Havacılık Anlaşması müzakereleri askıya alınacak, Avrupa Yatırım Bankası kredi desteği gözden geçirilecek, mali yardımlarda kesintiye gidilecek, ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin üst düzey siyasi diyalog askıya alınacak. Bu yaptırımların Türkiye’nin zaten kötü olan ekonomisini daha olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) dışişleri bakanlarının bir araya geldiği Brüksel toplantısından Türkiye’ye yaptırım kararı çıktı.

Türkiye’nin sondaj amaçlı Doğu Akdeniz’e araştırma gemisi göndermesini “yasa dışı” olarak niteleyen Birlik, aynı gerekçeyle yaptırım uygulama kararı aldı.

Brüksel’deki Dış İlişkiler Konseyi’nde üye ülkelerin uzlaştıkları karar, Türkiye’ye dört başlıkta “cezai müeyyide” olarak tanımlanan yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.

Bu yaptırımlarla, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetlerinin durdurulması hedefleniyor.

Üye ülkelerin mutabık kaldıkları kararda, “Türkiye’nin yapılan çağrılara rağmen faaliyetlerine son vermemesinden ötürü üzüntü duyulduğu” da aktarılıyor.

DW Türkçe’nin aktardığına göre yaptırımlar şu 4 kritik başlığı kapsıyor:

  • Türkiye’nin AB’den 2020’de alması öngörülen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesi
  • Ortaklık konseyi gibi ekonomi ve ticari ilişkilere ilişkin kurumsal ve yine üst düzey siyasi diyalogun askıya alınması
  • Havacılık Anlaşması müzakerelerinin askıya alınması
  • Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilecek kredi desteğinin gözden geçirmesi

Ayrıca Türkiye’nin yürütülen sondaj faaliyetleri ile AB üyesi Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi halinde ilave yaptırımlar öngörülebileceğine de dikkat çekiliyor. Kararda, sondaj faaliyetlerine iştirak eden şirketler ve gerçek şahısların da yaptırım kapsamına alınabileceği uyarısına yer veriliyor.

Ekonomiyi daha da kötü etkileyecek

Türkiye’nin en önemli ekonomi ve ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’nin yaptırım kararlarının zaten iyi olmayan Türkiye ekonomisini daha kötü etkileyebileceği belirtiliyor.

DW’ye göre mali destek ve kredilerde ilave kesintiye gidilmesi Ankara’nın ekonomik destek arayışını daha da zora sokabilir.

Ankara: Faaliyetlerimizi etkilemeyecek

Dışişleri Bakanlığı, AB’nin yaptırım kararına yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Bakanlık açıklamasında, alınan yaptırım kararlarının “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını etkilemeyeceği” belirtildi.

Açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:

“AB’nin, Türkiye aleyhinde kararlar almaya yönelmesi etkisiz, gerçeklikten kopuk ve yapıcı olmayan bir hareket tarzıdır.
“Ülkemiz hem kendi haklarını, hem de Kıbrıslı Türklerin haklarını bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla korumaya devam edecek, bu yöndeki faaliyetlerini daha da arttıracaktır.
“Bu hususta Kıbrıs Türklerine verdiği sözleri 26 Nisan 2004’ten beri tutmayan AB’nin bize söyleyeceği bir sözü de yoktur.”

Açıklamada söz konusu kararların, 15 Temmuz darbe girişiminin üçüncü yıldönümünde alınmış olması ise “manidar” olarak değerlendirildi.

Güney Kıbrıs yönetimi 2011 yılında petrol ve doğal gaz aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan ederek, bu parsellerin bir kısmında, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusunda sondaj çalışmalarına başladı.

Türkiye’nin ilk sondaj gemisi ‘Fatih’ ise geçen Mayıs ayında Kıbrıs’ın batısına ulaştıktan sonra sondaj çalışmalarına başladı. İkinci sondaj gemisi ‘Yavuz’ ise 8 Temmuz gece saatlerinde adanın kuzeydoğusundaki Karpaz burnu açıklarına ulaştı.

Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri’ne ait gemi ve hava vasıtalarının Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yürüten gemilere refakat ettiğini açıkladı.

Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği parsellerden bazıları ise Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz araması için ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor.

Her iki taraf da kesişen parsellerde sondaja başlamadı. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Söz konusu gerilim üzerine Avrupa Birliği, bölgedeki faaliyetlerinden ötürü Türkiye’ye karşı ortak bir tutum belirleme hazırlığı içerisinde bulunuyordu.

Haziran ayında Ankara’yı yaptırımlar konusunda uyaran Birlik, Ankara’nın geri adım atmaması nedeniyle bu yaptırımları hayata geçirme kararı aldı.

Öte yandan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki arama faaliyetlerine Akdeniz’e kıyısı olan Mısır da tepkili.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiği ve tek taraflı çalışmalar yaptığı savunulmuştu.


Doğu Akdeniz gerilimi artıyor: AB’den Türkiye’ye yeni uyarı, Ankara’dan tepki

Doğu Akdeniz gerilimi: AB, Türkiye’ye yaptırım önerisi üzerinde ‘anlaştı’

Doğu Akdeniz gerilimi: AB dışişleri bakanları Türkiye’ye yaptırımı görüşüyor




Önceki Haber
15 Temmuz: Dışarıda anma ve etkinlik, Meclis'te gerginlik
Sonraki Haber
Nedeni iklim değişikliği ve savaşlar: 821 milyondan fazla insan aç