Ana SayfaDünyaBritanya ile İran arasındaki tanker gerilimi tırmanıyor

Britanya ile İran arasındaki tanker gerilimi tırmanıyor

HABER MERKEZİ – Hürmüz Boğazı’nda seyreden Britanya bandıralı bir tankere İran tarafından el konulması ile ilgili gerginlik sürüyor. Olayı “düşmanca bir hareket” olarak niteleyen Londra, konuyu BM Güvenlik Konseyi’n taşıdı. NATO da yaptığı açıklamayla Britanya’ya destek verdi. Almanya ve Umman’dan da taraflara ‘sağduyu’ çağrıları var.

İran’ın Britanya bandıralı bir petrol tankerine el koymasıyla Körfez Bölgesi’ndeki gerginlik giderek tırmanıyor.

Britanya’nın Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi, kendilerine ait bir petrol tankerinin İran tarafından alıkonulmasını BM Güvenlik Konseyi’ne taşıdı.

Britanya temsilci, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu mektupta “Uluslararası hukuk, seyir hakkının engellenmemesi gerektiğini vurguluyor, bu nedenle İran’ın hareketi yasadışı bir müdahaledir” ifadelerine yer verdi.

Mektupta petrol tankerinin alıkonulduğu esnada Umman karasularında olduğu belirtildi.

Britanya hükümetinden yapılan açıklamada da İran’ın müdahalesi “düşmanca bir hareket” olarak nitelendi ve “yasa dışı müdahale” vurgusu yapılarak, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydedildi.

NATO’dan Britanya’ya arka çıktı

Konuyla ilgili bir açıklama da NATO’dan geldi.

Tankerlerin alıkonulmasını kınayan NATO, “yaşananların uluslararası seyrüsefer özgürlüğüne açık bir meydan okuma teşkil ettiğini” söyledi.

Bir NATO Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, sorunun çözümü için “diplomatik çabaların desteklendiği”  vurgulandı.

Ayrıca, “Tüm müttefikler, İran’ın istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinden endişe duymaya devam ediyor” ifadesi kullanıldı.

Almanya ve Umman’dan çağrı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Körfez Bölgesi’nde giderek tırmanan gerilime karşı uyarılarda bulundu.

Maas, “Burada söz konusu olan bir savaşı önlemek. Avrupalı partnerlerin ve bölgedeki devletlerin tüm çabaları da buna yönelik” diye konuştu.

İran’a sağduyu çağrısı yapan Maas, Tahran’ın sorumluluk bilinciyle hareket ederek gerginlik döngüsünden çıkması gerektiğini söyledi.

Maas, bölgede tansiyonun düşürülmesi için “diyalog kanallarını açık tutan, güvenin tahsis edilmesine yönelik çözüm üreten ve gerginliği azaltan zeki bir diplomasi”nin gerektiğini dile getirdi.

Bir diğer “diplomatik çözüm çağrısı” da Umman’dan geldi.

Umman Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Umman’ın “gemilerin Hürmüz Boğazı’ndan güvenli geçişini sağlamak için tüm taraflarla temas halinde olduğu” belirtildi.

Açıklamada, “Umman, İran İslam Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık’a görüş ayrılıklarını diplomatik yollarla çözme çağrısında bulunmaktadır” denildi.

İran: Mürettebat iyi

Öte yandan İran, petrol tankerinin mürettebatının iyi olduğu yönünde bir açıklama yaptı.

Hürmüzgan Eyaleti Limanlar ve Denizcilik Kurumu Genel Müdürü Allahmurad Afifipur, 23 kişiden oluşan mürettebatın güvende olduğunu ve sağlık durumunun da iyi olduğunu kaydetti.

Gemide bulunan personelin Hindistan, Rusya, Letonya ve Filipin uyruklu olduğu kaydedildi.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, önceki gün Hürmüz Boğazı’nda Britanya bandıralı bir petrol tankerine el koyduğunu açıklamıştı.

Yapılan yazılı açıklamada “uluslararası denizcilik kurallarına riayet etmediği” gerekçesiyle “Stena Impero” adlı petrol tankerine el konulduğu belirtilmişti.

Tankerin “yasal prosedürler doğrultusunda” İran kıyılarına çekildiği bildirilirken, tankerde bulunan 23 kişilik mürettebatın soruşturma sonlandırılana kadar tankerde tutulacağı duyurulmuştu.

Britanya ise tankerin seyir kuralları ve uluslararası deniz hukukuna uygun seyrettiğini bildirmişti.

Britanya bandıralı geminin İsveçli sahibinin, mürettebatı ziyaret etmek için girişim başlattığı ve bunun için İran makamlarına resmi başvuru yapıldığı belirtiliyor.

Britanya daha önce İran tankerine el koymuştu

Britanya, Temmuz ayı başında İran’a ait bir petrol tankerine Suriye’ye yönelik yaptırımları deldiği iddiasıyla Cebelitarık’ta alıkoymuştu.

Bu durum Britanya ve İran arasında diplomatik gerginliğe neden olmuştu. İran, Britanya’nın Tahran Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

Cebelitarık’ta yaşanan olayla ilgili açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkesine ait petrol tankerinin alıkoyulmasının sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.

İran, Cebelitarık’ta el konulan iki milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip “Grace 1” adlı tankerin, Avrupa Birliği’nin yaptırımlar uyguladığı Suriye’ye gitmediğini savunmuştu. Ayrıca Tahran yönetimi tankerin “başka bir varış noktası” olduğunu da açıklamıştı.


Karınca, DW Türkçe, Artı Gerçek

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nepal, Bangladeş ve Hindistan'da sel: Ölü sayısı 164’e yükseldi
Sonraki Haber
HDP ve CHP'li vekiller polis şiddetini anlattı, kaymakamlığı yalanladı