Ana SayfaDünyaBM’den Kıbrıs açıklaması: Gayri resmi görüşmeler Nisan’da

BM’den Kıbrıs açıklaması: Gayri resmi görüşmeler Nisan’da

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, Kıbrıs konusundaki gayri resmi görüşmelerin 27-29 Nisan’da Cenevre’de yapılacağını açıkladı. Görüşmelere, Kıbrıslı tarafların yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve Britanya katılacak.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorununa çözüm konusunda yeni bir zemin oluşturmak için taraflar ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Britanya’nın katılacağı bir toplantı düzenlemeyi planlıyor.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter 27-29 Nisan 2021 tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde Kıbrıs konusuyla ilgili 5+1 formatında gayri resmi bir toplantı düzenlemeyi planlıyor” ifadelerini kullandı.

Dujarric, toplantının amacının “yakın gelecekte Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm için taraflar arasında ortak bir zemin olup olmadığına karar vermek” olduğunu belirtti.

BM arabuluculuğunda 2017 yılında İsviçre’de yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Gayri resmi görüşmeler öncesinde Kıbrıs’taki taraflar arasında derin görüş ayrılıkları bulunuyor.

Ada’da federasyonu reddeden Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “iki devletli çözümde ısrarlı” olduklarını vurguluyor. Tatar’a destek veren Türkiye de ‘iki devletli çözüm’ istiyor.

Buna karşılık, Yunanistan ve Güney Kıbrıs yönetimleri ise “iki devletli çözüm” talebini reddediyor.

Britanya Kıbrıs’ta çözüm bakımdan ne düşünüyor?

Britanya’nın Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Kıbrıs’ta Türkiye ve Yunanistan ile birlikte masada garantör ülkelerden biri olan ülkesinin duruşuyla ilgili olarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in taraflar arasında çözümde uzlaşılması yönündeki çabalarını desteklediklerinin altını çiziyor.

Chilcott, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, “İki tarafa neyin üzerinde uzlaşmaları gerektiğini söylemek bize düşmez. Kendileri anlaşmak zorundalar. Ancak iki tarafın ortak zemin bulmasına yardımcı olmak ve meselenin karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ulaşması için BM’yi destekleme konusunda elimizden geleni yapacağız” demişti.

Yine geçtiğimiz ay Kıbrıs konusuna ilişkin bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Guterres, konunun çözümünde Güvenlik Konseyi’nden müzakereler konusunda aldığı yetkinin “iki toplumlu, iki kesimli” bir çözümü öngördüğünü ancak bu durumun tarafların yeni görüşlerini sunması için bir engel olmadığını söylemişti: “Yeni fikirlere açığım.”


Karınca, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadın örgütlerinden Gülistan Şaylemez için açıklama: Erkek egemenliğine 'dur' diyelim
Sonraki Haber
Van Gogh'un 'Montmartre'da Bir Sokak Manzarası' resmi ilk kez görüntülendi