Ana SayfaDünyaMoskova: Türkiye’nin böylesi gelişkin bir ekipmanı üretebilmesi pek mümkün değil

Moskova: Türkiye’nin böylesi gelişkin bir ekipmanı üretebilmesi pek mümkün değil

HABER MERKEZİ – ABD Türkiye’ye yönelik “S-400’leri elinizde tutmayın” çağrılarını yinelerken, Rusya’dan konuya ilişkin dikkat çekici bir açıklama geldi. Rostec CEO’su Çemezov, “Türkiye’nin böylesi bir gelişkin ekipmanı üretebilmesi pek mümkün değil” dedi.

Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle uzun süredir gergin.

ABD bu sistem nedeniyle Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarırken, Türkiye Yunanistan’ın S-300’leri Girit adasına yerleştirmesine benzer bir model önerisinde bulunmuştu.

Son olarak ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, önceki gün yaptığı açıklamada “Tekrar etmek gerekirse, Türkiye’yi S-400 sisteminin teslimat sürecini devam ettirmemeye ve bu sistemi elinde tutmamaya çağırıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Kirby, “Türkiye’nin son 10 yılda ABD’den Patriot savunma sistemi satın almak için çok sayıda fırsatı vardı ama bunun yerine Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400’ü seçtiler” demişti.

Pentagon sözcüsü, daha önceki açıklamasında da S-400’lerin F-35’lerle uyumlu olmadığını yineleyerek, “Rus S-400 silahları NATO ekipmanıyla uyumlu değil, NATO teknolojilerinin güvenliğini tehdit ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Moksova’dan açıklama

ABD’den Türkiye’ye yönelik “S-400’leri elinizde tutmayın” çağrılarının arttığı bir dönemde Moskova’dan da bir açıklama geldi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Rusya Gelişmiş Teknolojili Endüstriyel Ürünlerin Geliştirilmesi, Üretimi ve İhracatı için Devlet Kurumu (Rostec) CEO’su Sergey Çemezov, bu sistemin NATO’nun güvenliğine zarar vermeyeceğini savundu.

Çemezov, “Bu bir savunma silahı, saldırı amacıyla kullanılamaz. NATO’nun savunmasına nasıl zarar verebilir anlamıyorum. Aksine, Türkiye bununla NATO’nun güvenliğini temin ediyor” diye belirtti.

TASS ajansının aktardığına göre Türkiye ile yapılan anlaşma sonucu S-400’lerin kısmen yerelleştirilebileceğini belirten Çemezov, Rusya’ya karşı kullanılabilecek bir teknolojinin tamamen transfer edilmesinin ise mümkün olmayacağını söyledi ve ekledi:

İsteseydik bile, Türkiye’nin böylesi bir gelişkin ekipmanın üretimini örgütleyebilmesi pek mümkün değil.

  Pentagon'dan Türkiye’ye S-400 çağrısı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'da iki üniversite öğrencisi gözaltında
Sonraki Haber
Ankara'da şüpheli kadın ölümü