Ana SayfaEkoloji“Kaz Dağları Çanakkale’nin geleceğidir, sahip çıkalım”

“Kaz Dağları Çanakkale’nin geleceğidir, sahip çıkalım”

HABER MERKEZİ – Kaz Dağları’nda yapılmak istenen altın madenine ve ağaç kıyımına karşı yurttaşların başlatmış olduğu nöbet eylemi devam ediyor. Nöbettekiler geleceğe temiz bir dünya ve doğa bırakmak için herkesi dayanışmaya çağırdı.

Çanakkale’de Kaz Dağları eteklerinde bulunan Kirazlı köyü yakınında altın cevheri arama faaliyetinde bulunmak isteyen şirkete karşı başlatılan nöbet eylemi devam ediyor.

Kaz Dağları eteklerinde bulunan Kirazlı köyü civarında altın arama faaliyetinde bulunmak üzere maden inşasına başlayan Kanada merkezli Alamos Gold’un yerli taşeron şirketi Doğu Biga Madencilik, maden sahasının kullanıma açılması için çalışma başlatmıştı.

Kaz Dağları’nda bugüne kadar 200 bine yakın ağacın kesildiği ifade ediliyor.

Kentin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı da su toplama havzasının üzerinde bulunuyor ve içme suyunu da tehdit ediyor.

“Çanakkale’nin kaderi tayin edilecek”

Mezopotamya Ajansı’ndan Barış Ceyhan ve İrfan Tuncçelik alanda nöbet eylemine katılanlarla konuştu.

Eylemin ilk gününden beri alanda olan İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül, Türkiye’de altın madenciliği konusunda ilkel yöntemlerin kullanıldığını, içinde cevher bulunan bir ton kayanın maddesine ulaşana kadar içinde cevher bulunmayan iki ton kayanın hafriyat olarak kullanıldığını söyledi:

“Yani toplamda 3 ton kaya elden geçirildiğinde yarım gram altın elde ediliyor. Bu şekilde yapılan çalışmalar ile buralarda oyulmadık, deşilmedik hiçbir yer kalmaz. Bunun adına da madencilik denmez. Bu daha başlangıçtır. Bu bölgede ruhsat alınmak istenen yerlerin sadece çeyreğidir burası. Buradan çıkan sonuçla Çanakkale’nin kaderi tayin edilecek.”

Her yerin bilinçsizce kazıldığını ve gayri ciddi bir rahatlıkla dağlarda patlatmalar yapıldığını söyleyen Akgül, “Burada insanların yaşayacağı bir ortam var ve bu ortamın korunması gerekiyor. Yapılan bu çalışmalarla burada yaşayan insanların ileride göç etmesine sebebiyet verecek durumlar yaşanabilir” diyerek herkesi dayanışmaya çağırdı.

“Çileğimizle, tütünümüzle iç içe yaşamak istiyoruz”

Kaz Dağları eteklerinde bulunan Akçakoyun köyünde yaşayan İlhan Genç de Çanakkale’nin herhangi bir yerinde altın madeni istemediklerini belirterek, “Biz doğayla, hayvanlarla, çileğimizle, tütünümüzle, tarımımızla iç içe yaşamak istiyoruz” dedi.

Yapılacak altın madeni sonucunda hem insanların hem de doğal yaşamın uğrayacağı tahribatın büyük olacağını dile getiren Genç, “Buradaki tarım arazileri çok verimlidir. Binlerce insan uzun yıllardır hayatlarını devam ettiriyorlar. Yani Kaz Dağları sayesinde ekmek yiyorlar, geçiniyorlar. Şimdi bu madenler olursa eğer, hiçbir tarım faaliyetinden verim alınmayacak” diye konuştu.

Mümine Emeklioğlu da yıllardır Çanakkale’de yaşadıklarını, kentin doğasının ve suyunun kendilerini bugünlere getirdiğini belirterek, “Dağlarımıza, ovalarımıza suyumuza elbette sahip çıkacağız. Yabancıların gelip, topraklarımızda ellerini kollarını sallayarak dolaşmalarına izin mi vereceğiz? İleride torunlarıma daha temiz bir dünya ve doğa bırakmak görevimdir” dedi.

“Direniş sosyal medya dışına taşırılmalı”

Ege Üniversitesi’nde okuyan 19 yaşındaki Ecem Kaplan da ekolojik yıkımın gün geçtikçe arttığını belirterek, “Evet bugün burada bir direniş oluyor. Ancak bu direniş sosyal medya dışına da taşırılmalı, ben elimden geldiği kadar bu mücadeleye devam edeceğim. Evde oturarak, ayaklarını uzatıp televizyon izleyerek direnmek olmaz. Buraya gelmek gerek” diye konuştu.

Bu dağların Çanakkale kentinin geçmişi ve geleceği olduğunu söyleyen CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan ise, 26 Temmuz’da başlattıkları nöbet eyleminin Kaz Dağları kurtarılıncaya dek süreceğini vurgulayarak, herkesi Kaz Dağları’na sahip çıkmaya çağırdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tutuklu gazeteci Ziya Ataman’ın sağlık sorunlarından haberdar mısınız?
Sonraki Haber
Aydın'da jeotermal karşıtı eylem: "O kadar da masum değil"