Ana SayfaGüncelAlman istihbaratının ‘şüphesi’ var: Darbenin arkasında Gülen’in olduğuna ikna olmadık

Alman istihbaratının ‘şüphesi’ var: Darbenin arkasında Gülen’in olduğuna ikna olmadık

HABER MERKEZİ – Almanya’nın dış istihbarat teşkilatı Federal Haberalma Servisi’nin (BND) Başkanı Bruno Kahl, Türkiye’deki darbe girişiminden Gülen yapılanmasının sorumlu olduğundan ‘şüphe ettiğini’ söyledi.

Almanya’da Başbakanlığa bağlı dış istihbarattan sorumlu Federal Haberalma Servisi’nin Başkanı (BND) Bruno Kahl, Türkiye’deki darbe girişiminden Gülen yapılanmasının sorumlu olduğundan ‘şüphe ettiğini’ söyledi.

Der Spiegel dergisine konuşan Kahl, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında Gülen yapılanmasının olduğu konusunda kendilerini “çeşitli yollardan ikna etmeye çalıştığını ancak bunun şu ana kadar gerçekleşmediğini” söyledi.

Ancak Bruno Kahl, darbe girişiminin “devlet tarafından kurgulanmadığını” da ifade etti.

15 Temmuz öncesinde de hükümet tarafından bir temizlik dalgası başlatıldığını” söyleyen BND Başkanı Kahl “Bu yüzden ordunun bazı kesimleri sıra kendilerine gelmeden darbe yapmak istedi. Ancak artık çok geçti, kendileri de temizlendi.

Kahl, darbenin devletçe tasarlanmamış olmasına karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açısından “memnuniyet verici bir mazeret” olduğunu da kaydetti.

Kahl, Spiegel’in “Gülen yapılanmasını aşırılık yanlısı İslamcı ya da terörist diye tanımlayabilir misiniz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Gülen yapılanması dini ve seküler eğitim için bir araya gelmiş sivil bir oluşum. Bunlar arasında dershaneler, Erdoğan güçleriyle yıllarca ortak çalıştıkları eğitim kurumları var.

Gülen yapılanmasını bir “tarikat” olarak tanımlayamayacağını zira bu tanımın Batı toplumlarında kullanılageldiğini de belirten BND Başkanı Kahl, Gülen yapılanmasının “önemsenemeyecek bir azınlık” olmadığını söyledi.


Kaynak: Deutsche Welle Türkçe



Önceki Haber
Almanya'dan Erdoğan'a: Daha yargılama başlamadan Yücel'in 'terörist' olduğunu nasıl iddia edebiliyorsun?
Sonraki Haber
Üç belediyeye bir kayyum