Ana SayfaÇalışma YaşamıEv işçisi Rukiye Şimşek davasında emsal gelişme: ‘İşveren asli kusurlu’

Ev işçisi Rukiye Şimşek davasında emsal gelişme: ‘İşveren asli kusurlu’

HABER MERKEZİ – 2013 yılında çalıştığı evin camlarını silerken 4. kattan düşerek yaşamını yitiren ev işçisi Rukiye Şimşek davasında işveren ‘asli kusurlu’ bulundu, dava ertelendi.

İstanbul Bostancı’da 13 Kasım 2013 tarihinde çalıştığı evin camını silerken dördüncü kattan düşerek hayatını kaybeden ev işçisi Rukiye Şimşek’in ölümüne ilişkin hazırlanan raporda işveren ‘asli kusurlu’ bulundu.

Kartal’da bulunan 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada alınan birinci raporda sanık ‘tali kusurlu’ sayılmıştı.

Bu rapor üzerine ailenin avukatları itirazlarını yapmış ve İmece Ev İşçileri Sendikası’na üye ev işçileri de duruşmada hazır bulunarak rapora itirazlarını dile getirmişlerdi.

Son olarak 3 kişilik ve aralarında iş güvenliği uzmanlarının da bulunduğu bilirkişi heyetine gönderilen dosyaya sunulan raporda, sanık Merve Gürler’in kusuru ‘asli kusur’ olarak tespit edildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Ev işinde temizlikçi çalıştırmış olan Merve Gürler her ne kadar 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunun ve 4857 sayılı iş kanunun çerçevesinde işveren konumunda bulunmasa da bu durum Merve Gürler’in bahse konu temizlik işinin sahibi ve dolayısıyla işveren konumunda bulunduğu (5510 sayılı Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu madde 6/C ve 6098 sayılı Borçlar Kanunu 393) gerçeğini değiştirmemektedir. Temizlik işinin sahibi Merve Gürler dış cephede yapılan cam temizliği işini yasaklamalı, bu işin yapılmasını zorunlu görmesi durumunda ise müteveffanın kendisini bağlayacağı sağlam bir yer ile bir emniyet kemeri veya hiç olmazsa uygun bir bağlama ipi temin etmeliydi. Nitekim olayın meydana gelişinde de açığa çıktığı üzere Merve Gürler ne dış cephe cam silme işini yasaklamış, ne de bu yönde bir önlem almıştır. (6098 sayılı Borçlar Kanunu madde 417) Bu haliyle, olayın meydana gelmesinde Merve Gürler’in kusuru bulunmaktadır.

Mahkeme, karar verilmek üzere 19 Ekim günü saat 09.10’a ertelendi.




Önceki Haber
'Metal eskimesi görüyorum' diyen Erdoğan'dan AKP'ye 2019 mesajı
Sonraki Haber
'Berkin Elvan Bostanı' dördüncü kez yeşerecek