Ana SayfaGüncelHDP, Meclis Araştırması istedi: Sadece dört ayda 843 kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi

HDP, Meclis Araştırması istedi: Sadece dört ayda 843 kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Sadece 2017’nin ilk dört ayında 843 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti. HDP Milletvekili Mizgin Irgat, konuyla ilgili bir Meclis Araştırması talep etti.

Son olarak, 13 Mayıs tarihinde Muğla ilinde yaşanan ve 24 yurttaşın hayatını kaybettiği, 10 yurttaşın yaralandığı facia ülkedeki trafik kazası sorununu bir kez daha gündeme getirdi.

Son 10 yıllık rakamlar ise durumun vahametini ortaya koyuyor.

2007 yılından bu yana tutulan istatistiklere göre son 10 yılda Türkiye genelinde yaşanan trafik kazası sayısı 11 milyon 361 bin 191.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın 2016 verilerine göre yalnızca bir yıl içinde 7 bin 300 yurttaş trafik kazalarında hayatını kaybetti. Aynı yılda toplam yaralı sayısı ise 303 bin 812.

2015’e ait verilere göre ise 7 bin 530 yurttaş trafik kazalarında hayatını kaybederken, 304 bin 421 kişi yaralandı.

2017’nin ilk aylarında veriler benzer bir seyir izliyor. Yalnızca son dört ayda trafik kazalarında hayatını kaybeden yurttaşların sayısı 843. Yaralananların sayısı da 78 bin 300.

Konuyla ilgili olarak Meclis’e bir araştırma önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye’nin dünyada en fazla trafik kazasının yaşandığı ve en fazla insanın kazalarda hayatını kaybettiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtiyor.

Araştırma önergesinde “Bu kazalar yaşam hakkından sorumlu iktidarın ve yasaların yetersizliğini bir kez daha tartışmaya açmıştır. Denetim, denetleme ve cezaların yetersizliği ve caydırıcı düzeyde olmaması da bu sonuçlarda etkilidir” deniliyor.

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat’ın talep ettiği Meclis Araştırması’nda Hükümet’in 15 yıllık iktidarındaki en önemli ‘övünç kaynaklarından’ birinin yaptığı yollar olduğu ancak son 15 yılda yolların sayısı ne ölçüde arttıysa ölümlü trafik kazalarında da benzer bir artış yaşandığı ifade ediliyor:

Siyasi iktidarın sorumluluğu sadece yol yapmak değil, yolların güvenliğini de sağlamaktır. Bunun olmadığı bir ülkede insanlar bir tür kaderlerine terk edilmiştir demektir. Ne yazık ki bugün Türkiye’de şehir içi veya şehirlerarası yolculuğa çıkan hiç kimse hayatta kalacağı güvenini yaşayamamaktadır. Bu da yolların güvensizliğinden kaynaklanmaktadır.

Bunca trafik kazası, ölüm ve yaralanma, idarenin gerekli önlemleri almadığı, kontrolleri yerine getirmediği, yol güvenliklerini sağlamadığı ve yeterli eğitimi vermediğinin açık işaretleridir. Türkiye’deki gibi yollarının güvenli olmadığı, gerekli önlemlerin alınmadığı, uyarıların yapılmadığı ve yeterli eğitimin verilmediği bir ülkede nasıl yaşanabilir ki?  Ne yazık ki karşı karşıya kaldığımız tablo da bunu göstermektedir.

“Trafik kazaları sadece birer istatistik değildir” diyen HDP’li vekil, konuyla ilgili Meclis Araştırması açılması talebini dile getiriyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meksika'da yıllardır uyuşturucu ticaretini araştıran gazeteci öldürüldü
Sonraki Haber
Ermeni feminizm tarihçesi arşivleniyor