Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı hızla artıyor

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı hızla artıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü nedeniyle yaklaşık bir buçuk milyon insan yaşamını yitirirken, toplam vaka sayısı da 64 milyonu geçti ve hızla yükseliyor. Türkiye’de ise resmi verilere göre günlük can kayıpları rekor seviyede. Bu arada ülke genelinde yeni kısıtlama ve tedbirler yürürlükte. Günün öne çıkan gelişmelerini aktarıyoruz.

 


Nedeni ‘Corona’: Dünyada 500’e yakın gazeteci hayatını kaybetti

Press Emblem Campaign’e (PEC)göre Mart ayı başından bu yana 56 ülkeden 489 gazeteci, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. En fazla gazeteci ölümleri Latin Amerika ülkelerinde yaşandı.


Sokağa çıkma kısıtlaması başladı

Covid-19 salgınına karşı Türkiye genelinde hafta içi geceleri uygulanacak sokağa çıkma yasağı başladı.

Yasak, sabah 05.00 saatinde sona erecek.

İçişleri Bakanlığı’nın kısıtlamalara ilişkin genelgesine göre, hafta içi her gün 21.00-05.00 saatleri arasında uygulanacak yasak yeni bir karar alınıncaya kadar geçerli olacağı duyurulmuştu.

Genelgeye göre, hafta sonu kısıtlaması ise Cuma 21.00’den Pazartesi 05.00’e kadar uygulanacak.


BioNTech ve Pfizer’den onay için Avrupa İlaç Ajansı’na başvuru

Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurduğu Almanya kökenli biyoteknoloji firması BioNTech ile Pfizer’in geliştirdiği Covid-19 aşısı için Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) koşullu piyasa onayı için başvuru yapıldı.

BioNTech açıklamasında, başvuruyla EMA tarafından 6 Ekim’de Covid-19’a karşı ‘BNT162b2’ adlı aşı adayına ruhsat verilmesi için başlatılan sürecin tamamlandığı belirtildi.

Aşının daha önce Covid-19 enfeksiyonu görülmeyen hastalarda yüzde 95 etkili olduğunun belirtildiği açıklamada, aşının etkinliğinin tüm yaş ve cinsiyet gruplarında tutarlı olduğu vurgulandı ve eklendi:

“EMA, aşı adayının Covid-19’a karşı koruma için faydalarının, olası risklerden daha ağır bastığı sonucuna varırsa ajans şartlı piyasa onayının verilmesini önerecektir. Bu, BNT162b2’nin 2020’nin sonundan önce Avrupa’da kullanılmasını sağlayabilir.”


ALES dahil yedi sınav ertelendi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Akgün, 6 Aralık’ta yapılması planlanan ALES dahi yedi sınavın Covid-19 tedbirleri nedeniyle ertelendiğini duyurdu.


İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı: 188 kişi ‘salgın hastalık’ nedeniyle hayatını kaybetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanlığı, bugün (1 Aralık) kentte 188’i ‘salgın hastalık’ olmak üzere toplam 421 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre ise Türkiye genelinde 190 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı ve İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı birbiriyle çelişen “Covid-19” ve ‘salgın hastalık’ nedeniyle gerçekleşen ölüm verileri açıklıyor.

Bakanlık ve İBB’nin ölüm verileri şöyle:

22 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 139 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 186 ölüm

23 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 153 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 201 ölüm

24 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 161 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 211 ölüm

25 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 168 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 203 ölüm

26 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 174 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 231 ölüm

27 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 177 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 179 ölüm

28 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 182 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 173 ölüm

29 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 185 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 173 ölüm

30 Kasım

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 188 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 213 ölüm

1 Aralık

  • Sağlık Bakanlığı: Türkiye genelinde 190 ölüm
  • İBB: İstanbul’da 188 ölüm

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 190 kişi hayatını kaybetti, 30 bin 110 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 506 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 180 bin 312 test yapıldığı ve 6 bin 101 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 190 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 4 bin 593 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 506 bin 966’ya, toplam can kaybı ise 13 bin 936’ya yükseldi.

Bakanlığa göre son 24 saatte 30 bin 110 vaka tespit edildi.


Bakan Koca: 11 Aralık’ta sağlık çalışanlarına aşı yapmayı planlıyoruz

Sağlık Bakan Fahrettin Koca, Covid-19 aşısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Koca, yerli aşıya Nisan ayında geçmeyi planladıklarını belirterek, “Her şey normal seyrederse aşıya 11 Aralık’ta, sağlık çalışanlarına yaparak başlamak istiyoruz” dedi.

Sağlık çalışanları başta olmak üzere kimlere nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili çalışma bir hafta on gün içerisinde tamamlamış olur.

Sağlık çalışanlarımız ve riskli kişiler öncelikli olacak. Belki hizmet sektöründen, belki bir şekilde vatandaşımızla temas içerisinde olan kişiler olabilir, bununla ilgili nasıl bir planlama olacağı da Aşı Bilim Kurulu’nun hazırlayacağı stratejiye göre planlanır.”

“Aralık’ta en az 10 milyon temin edeceğiz”

Koca, Aralık ayında yoğun şekilde aşılama çalışmasına başlamak istediklerini ifade etti ve ekledi:

“Aralık ayında en az 10 milyon, ama muhtemelen 20 milyon gibi temin etmiş olacağız. Ocak ayında 20 milyon, Şubat ayında 10 milyon. Bu rakamları daha da artırma gayreti içindeyiz.”

Pfizer aşısıyla ilgili de yoğun görüşmeler içerisinde olduklarını bildiren Koca, şunları söyledi:

“Özelikle Pfizer’in aşısıyla ilgili, yerli aşımız Nisan ve sonrası dönemde devreye gireceği için Nisan ayına kadar bize temin edebilecekleri bütün aşıyı alma şeklinde bir yaklaşımımız oldu.

“Yani Nisan ayına kadar verebilecekleri ne kadar aşı olursa, biz onu almaya talip olduğumuzu söylemiş olduk. Fiyat ve benzeri konularda zaten mutabık kalmıştık.”


Kılıçdaroğlu: Devlet yalan söyler mi?

Partisinin Meclis grup toplantısında dün açıklanan yeni kısıtlamalar ve Covid-19 önlemlerine ilişkin konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de gerçek Corona virüsü verilerinin açıklanmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Gerçek rakamlar, resmi rakamların çok üstünde. Devlet yalan söyler mi? Türkiye’nin verdiği Corona virüsü rakamlarına kimse güvenmiyor” diye belirtti.

CHP lideri, sözlerinin devamında ise “Sayın Erdoğan’ı dikkatle dinledik. Salgınla, sağlıkla ilgili önlemler açıklandı. Ekonomik önlemlerle ilgili tek satır yok. Dükkanı kapatıyorsun, sinemayı kapatıyorsun, her şeyi kapatıyorsun, peki bu insanlar nasıl geçinecek? Bununla ilgili tek bir cümle kurulmadı” dedi.

“Dükkanları kapatıyorlarsa devlet gelir sağlamak zorundadır” diyen Kılıçdaroğlu, esnafa hitap ederek, “Devlet en çok parayı tefecilere veriyor” ifadesini kullandı.

Erdoğan’ın “Paranın rengi, dini yoktur, para paradır” sözlerini de eleştiren Kılıçdaroğlu, “Tam bir sömürgeci kafası. Londra’daki tefecilere el avuç açıyorsun. Parası olanların önünde diz çöktün” dedi.


İstanbul Tabip Odası: Ölümleri durdurmak için tam kapanma şart

Fotoğraf: İstanbul / İHA

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Covid-19 salgınının yayılımını engellemek amacıyla alınan son tedbirlerin yetersiz olduğunu belirterek, “Durumu kontrol etmeye yetmeyen önlemler sermaye adına alınan önlemlerden ibarettir. Önlemlerin alınması konusunda iktidar sorumludur ve bir an önce önlemleri almalıdır” dedi.

Kentte vaka sayılarının çok yüksek olduğuna vurgu yapan Saip, “Biz 14 günlük bir kapanmanın önemini özellikle vurguluyoruz. Salgın yönetilememektedir ve bu yönetememe durumu ile iktidar sınıfta kaldı” diye belirtti.

Prof. Dr. Saip, “Yalnızca hafta sonu yasaklarıyla birlikte ‘işçi sınıfı hastalığı’ haline gelen pandemi, önlenemez bir boyuta gelmeden yeterli önlemler ile zapt edilmelidir” diye ekledi.

Tabip Odası’nın kentteki son duruma ilişkin raporunu açıklayan Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu ise “Şu anda alınan önlemler çok yetersizdir ve bu haliyle sağlık kurumlarının bu yükü taşıması mümkün değildir” dedi ve öne çıkan tespitleri sıraladı:

  • İstanbul’da birçok hastanede hastalar acil servislerde yatış sırası beklerken can vermekte, hekimler ise hastalar arasında seçim yapmaya zorlanmaktadır.
  • Sağlık Bakanı’nın geçmişte yaptığı açıklamaların aksine İstanbul’da çok ciddi yoğun bakım yatak sıkıntısı yaşanmaktadır.
  • Hastanelerden sağlık hizmeti alamayan yurttaşlar aile sağlığı merkezlerine yönelmekte, iş yükü giderek daha fazla artmaktadır.
  • İlçe Sağlık Müdürlükleri’ne bağlı filyasyon ekipleri geceli gündüzlü çalışmalarına rağmen devasa sayılara ulaşan temaslı takiplerini yapmaya yetişememektedir.

Prof. Dr. Ömeroğlu ayrıca, “Türkiye’nin en az iki, tercihen dört hafta toplumsal hareketliliğin azaltılması/sokağa çıkma kısıtlaması ve temel/zorunlu/acil mal ve hizmet üretenler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulmasıyla acilen ‘tam kapanma’sı şarttır” diye vurguladı.


Samsun Valisi: Vaka yükü kaldırılamaz bir noktaya doğru ilerliyor

Corona virüsü salgınının geldiği noktaya ilişkin açıklamalarda bulunan Samsun Valisi Zülkif Dağlı, tek gündemlerinin bu olduğunu söyledi.

Kent olarak salgının yayılımı konusunda kritik günlerden geçtiklerini kaydeden Dağlı, şunları ifade etti:

“Mücadelemizin odak noktasını sağlık hizmetlerimizin devamlılığını korumak oluşturuyor. Bunu sağlayabilmek için virüs yayılımını halkımızla birlikte durdurmak zorundayız. Eğer bunu başaramazsak ilimizde daha sıkıntılı tabloların ortaya çıkması maalesef kaçınılmaz. Tüm çabamız virüsü kontrol altına alarak, Samsun’u yeniden virüsle mücadelede Sağlık Bakanlığı tarafından örnek gösterilen bir il haline getirmek.”

“İl merkezimizde ve bazı ilçelerimizde vaka yükü, artık kaldırılamaz bir noktaya doğru adım adım ilerliyor” diyen Dağlı, bu bölgelerdeki hastanelerde bulunan yoğun bakım yatak sayısını arttırdıklarını dile getirdi:

“Bu yükü dağıtmak için Asarcık, Kavak gibi ilçe hastanelerimizi de daha aktif olarak devreye sokma noktasında planlamalarımızı yapıyoruz. İlimize bir bütün şeklinde bakarak özel hastane, kamu ayırımı olmadan tüm sağlık kaynaklarımızı pandemiyle mücadelede ortak olarak kullanıyoruz.”

Ancak vaka sayısındaki artış sürerse yatak sayısının yetersiz kalabileceğini kaydeden Dağlı, yurttaşlara ‘kurallara uyalım’ çağrısında bulundu:

“Hala başsağlığı ya da aile içi ziyaret kaynaklı bulaşların yaşandığı ilimizde, tüm Samsunluların durumun ciddiyetini anlayıp, etraflarındaki herkesi uyararak, virüsün bulaşmadığı güvenli alanlar oluşturması artık şart. Sevdiklerimizin arkasından ağlamak istemiyorsak, aşı ülkemize gelene kadar en üst düzeyde mücadele etmek, gerekmedikçe evlerimizden çıkmamak, maske ve sosyal mesafeye hiç olmadığı kadar önem vermek zorundayız.”


Sancar: İktidarın yalanının faturası halkın sağlığına kesiliyor

Siyasi iktidarın salgın politikasını eleştiren HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, aylar sonra açıklanan Corona virüsü vaka sayılarının dahi tablonun ne kadar vahim olduğunu gösterdiğini söyledi ve ekledi: “Peki, bu yalanın sonucu faturası bedeli nedir? Bu yalanın faturası halkın sağlığıdır.”

  Sancar: İktidarın yalanının faturası halkın sağlığına kesiliyor

Salgın nedeniyle yardıma ihtiyacı olanların sayısında yüzde 40’lık artış

Birleşmiş Milletler, pandemi nedeniyle dünya genelinde yardıma ihtiyacı olan kişilerin sayısının yüzde 40 arttığını açıkladı. “En karanlık döneminde” olan milyonlarca kişiye destek olunması için çağrı da yaptı.

  Salgın nedeniyle yardıma ihtiyacı olanların sayısında yüzde 40'lık artış

Açık öğretim ortaokul ve lise sınavları Covid-19 tedbirleri nedeniyle ertelendi

Milli Eğitim Bakanlığı, 5-6 Aralık’ta yapılacak açık öğretim ortaokulu ve lisesi sınavlarını Covid-19 tedbirleri kapsamında ileri bir tarihe erteledi.

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmede, bu hafta sonu gerçekleştirilmesi planlanan sınavlara ilişkin şunlar kaydedildi:

“5 Aralık 2020 Cumartesi ve 6 Aralık 2020 Pazar günü yapılacak açık öğretim ortaokulu ve lisesi sınavları ile Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı unvan değişikliği sınavı, Kovid-19 tedbirleri kapsamında ertelenmiştir. İlgili sınavların takviminde yapılacak düzenlemeler ayrıca duyurulacaktır.”


‘Corona’ kapalı alanlarda nasıl yayılıyor, riski nasıl azaltabiliriz?

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sosyal medya hesaplarından paylaştığı animasyonla Corona virüsünün kapalı alanlarda nasıl yayıldığını ve riski azaltmak için neler yapabileceğimizi anlattı.


Akşener: Pandeminin ikinci dalgası Türkiye’ye pahalıya mal oldu

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan İYİ Parti lideri Meral Akşener, “Pandeminin ikinci dalgası Türkiye’ye pahalıya mal oldu. Bu süreçte, laf kalabalığıyla günü geçiştirmek yerine, somut adımlar atılması gerekiyor” dedi.

Corona virüsü salgınının ikinci dalgasının ayak sesleri geldiğinde, uyarı ve önerilerini tekrarladıklarını, sürecin başından bu yana Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da uyardığını ifade eden Akşener, “Maalesef, Sayın Erdoğan, ekonomiden teknolojiye, hukuktan tarihe, sanayiden sağlığa, her konuyu en iyi bilen olduğu için, yaptığımız hiçbir uyarıyı, hiçbir önerimizi dinlemedi. Aylarca vaka sayılarını saklayıp, sadece hasta sayılarını açıklayarak, herkesi kandırabileceklerini sandılar. O da olmadı. Sadece kendilerini kandırdılar” diye konuştu.

Erdoğan’a yönelik eleştirilerini sürdüren Akşener, “Ekonomiyi damadının, pandemiyi de vatandaşın üzerine yıkıp bu işten elini yıkayıp çıkamazsın. Madem tek adam düzenini kurdun, o zaman tek sorumlu var, o da sensin. Madem siyasi rantın kırıntısını görünce üzerine atlıyorsun, başarısızlıkları da bir zahmet üstleneceksin” dedi.

Pandemiye ilişkin Meclis’te önergeler ve kanun teklifleri verdiklerini, ancak bunların Cumhur İttifakı oylarıyla reddedildiğini ifade eden Akşener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milletimiz için istedik, esnafımız için önerdik Cumhur İttifakı reddetti. Oysa, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milletine ücretsiz aşı yapabilecek, zordaki esnafına aylık 2 bin lira destek verebilecek bir ülkedir. Ama maalesef Türkiye’yi yöneten bu iktidar, milletimizi önemsemiyor, esnafımızı önemsemiyor. Millet namına iyi olan ne varsa, küçük ortağıyla birlikte parmak kaldırıp engel oluyorlar. Tek dertleri var, o da koltukları.”


Kısıtlamalar sonrası: Pegasus ve THY’den seyahat açıklaması

Fotoğraf: Reuters

Türkiye’de artan Corona virüsü vakalarının ardından hafta içi her gün akşam 21.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Kısıtlama, hafta sonları ise kesintisiz devam edecek.

Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus, alınan kısıtlamalar sonrasında uçak bileti olan ve planlı seyahati bulunan yolcularla ilgili açıklama yaptı.

THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, “Hafta sonları, sokağa çıkmanın kısıtlandığı saatlerde uçuşu olan misafirlerimiz uçuş belgeleri ile havalimanı ulaşımlarını gerçekleştirebilirler” açıklamasını yaptı.

Böylece uçak bileti olanlar uçuş belgelerini görevlilere göstererek, havalimanına gidebilecek.

Pegasus’tan yapılan açıklamada da, “01.12.2020 tarihinden itibaren geçerli olan hafta içi gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arası ve hafta sonları uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasından uçuşu olan misafirlerimiz muaftır. Misafirlerimiz; mobil uçuş kartı, bilet görüntüsü gibi uçuşu olduğuna dair bir belge ibraz ederek seyahate katılabilirler” denildi.

  Yeni kısıtlama ve tedbirlerin detayları neler?

Kısa çalışma ödeneği başvuru süresi uzatıldı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile kısa çalışma ödeneğine başvuru süresi uzatıldı. Buna göre, 30 Haziran 2020 tarihinden önce başvuru yapmayanlar da uygulamadan yararlanabilecek.

  Kısa çalışma ödeneği başvuru süresi uzatıldı

TTB: Bir günde yedi sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle öldü

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bir günde (30 Kasım Pazartesi günü) Covid-19 nedeniyle yedi sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Hayatını kaybeden sağlıkçıların görevleri ve isimleri şöyle:


Yeni kısıtlama ve tedbirlerin detayları


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 18 milyonun üzerinde

Dünya genelinde Corona virüsüne yakalanan ancak henüz hastalığı atlatamayanların sayısı (aktif vakalar) 18 milyonun üzerinde.

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 63,589,725
  • Can kayıpları: 1,473,926
  • İyileşenler: 43,984,723
  • Aktif vakalar: 18,131,076

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (13,919,870)
  • Hindistan (9,463,254)
  • Brezilya (6,336,278)
  • Rusya (2,295,654)
  • Fransa (2,222,488)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (274,332)
  • Brezilya (173,165)
  • Hindistan (137,659)
  • Meksika (105,940)
  • Britanya (58,448)



Önceki Haber
Nedeni 'Corona': Dünyada 500'e yakın gazeteci hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Spotify 2020'nin en çok dinlenenlerini açıkladı