Ana SayfaGüncel‘Tezkere’ Meclis’ten geçti: Üç partiden ittifak, HDP’den ‘Kürt düşmanlığının tezkeresi’ vurgusu

‘Tezkere’ Meclis’ten geçti: Üç partiden ittifak, HDP’den ‘Kürt düşmanlığının tezkeresi’ vurgusu

HABER MERKEZİ – Tezkere için ‘olağanüstü’ toplanan Meclis’te konuşan AKP, CHP ve MHP temsilcileri tezkerenin gerekliliğine vurgu yapıp desteğini açıklarken, HDP ise “Kürt halkının düşmanlığının tezkeresidir” diyerek karşı olduğunu beyan etti. Görüşme sırasında Meclis Başkanı İsmail Kahraman, “Hürriyet alabildiğine konuşma hakkı değildir” diyerek HDP adına konuşan Osman Baydemir’in sözünü kesti ve zabıtları inceleyeceğini söyleyerek de ‘özür dileteceğini’ söyledi. Tezkere, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Hükümete Suriye ve Irak’a asker gönderme yetkisi veren tezkere, ‘olağanüstü’ toplanan Meclis’te görüşülüyor.

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de yer aldığı Genel Kurul’da hükümet adına ilk sözü alan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Suriye’de Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) Irak’ta ise Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlığına karşı olduklarını söyledi.

PYD’ye işaret ederek, “Ülkemizin güneyinde bu şekilde bir siyasi oluşumun ayakta kalma şansı yoktur. Türkiye böyle bir oluşuma da müsaade etmeyecektir” diyen Canikli, Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak referandum için de “Bizim açımızdan yok hükmünde olacaktır” dedi:

Bu referandum bizim için hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Türkiye, uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Tüm araç ve önlem masadadır. Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi sınırlarının değişmemesi gerektiği vurgulanmıştır.

Buradan bir kez daha referandumdan vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Türkiye olarak sorunun Irak Anayasası çerçevesinde çözümüne katkı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.

MHP: Bir gece ansızın gelebiliriz

MHP adına konuşan partinin Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, Irak ve Suriye’nin ‘bölünmenin eşiğinde olduğunu’ söyleyerek, “Gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir” sözleriyle tezkereyi savundu.

“’Bir gece ansızın gelebiliriz’ derken şaka yapmadığımızı kesin şekilde söylüyoruz” diye devam eden Akçay,  “Gayrimeşru ve kabul edilemez bu referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir” diye konuştu.

HDP: Kürt düşmanlığının tezkeresi

HDP adına söz alan Parti Sözcüsü Osman Baydemir ise tutuklu vekilleri anarak başladığı konuşmasında, halihazırdaki tezkerenindaha 40 günlük zamanı olduğunu hatırlatarak, “Neden bugün Meclis’in ve milletin önüne konulmaktadır?” diye sordu ve şöyle devam etti:

Çünkü hükümet bir kan dökerek, baskı uygulayarak süresini uzatma amacındadır. Bu tezkereye OHAL’e KHK’lara karşıyım diyen herkesin hayır demesi gerekiyor. Bu tezkerenin bir diğer amacı daha var. Neredeyse 3 yıldır tüm coğrafyamızda ifade etmeye çalışıyoruz. Irkçılık, aşırı milliyetçilik bir toplumun ancak felaketi olabilir. Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyon Kürt halkının düşmanlığının tezkeresidir.

Baydemir, “Bu tezkereyi bugün getirmek bir tehdittir. Bu sadece HDP’ye değil, bu parlamentodaki partilere oy vermiş tüm Kürtlere bir tehdittir” diye konuştu.

“Neden Güney Kürdistan, Rojava Kürdistanı burası için bir tehdit olsun?” diye soran Baydemir, şunları söyledi:

Ulusların kendi kaderini tayin hakkı evrenseldir; Filistin, Katolanya, İskoç halkı için ne kadar meşru ise Kürdistan halkına da anasının ak sütü gibi helaldir. Bu tezkerenin kendisi bu ülkenin beka sorunudur. Bu ülkeyi zerre kadar düşünenler varsa onlar bu tezkereye ‘hayır’ demelidir. Bütün parlamentoya çağrıda bulunuyorum, gelin bu savaş tezkeresine ‘hayır’ diyelim.

Ayrıca Baydemir’in konuşması, “AKP, MHP ve şer örgütleriyle yaptıkları ittifak, bu ülkeyi 3 senedir neredeyse tanık olmadığı badirelerle karşı karşıya getirdi” ifadesinden dolayı Meclis Başkanı İsmail Kahraman tarafından kesildi.

“Hürriyet alabildiğine konuşma hakkı değildir” diyen Kahraman, zabıtları inceleyeceğini belirterek, içtüzüğe dayanarak Baydemir’e “özür dileteceğini” söyledi.

Kahraman’ın bu sözlerine tepki gösteren HDP’li Filiz Kerestecioğlu ise bunun tehdit olduğunu ifade etti.

CHP: Türkiye’nin bekası için tezkereye destek veriyoruz

CHP adına da 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu için Mesud Barzani’yi kastederek “24 saat süre verilmeli” diyen partinin Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz konuştu.

“Irak’ın toprak bütünlüğü esastır” diyerek ‘bağımsızlık referandumuna’ karşı olduklarını ifade eden Öztürk, hükümete, “Ne yapacaksınız? Tatbikat yapıyorsunuz ama Habur’dan TIR’lar vızır vızır geçiyor. Barzani’nin Ankara’da hala ofisi var. Siz ciddiye mi alıyorsunuz, yoksa oyalarız diye mi yapıyorsunuz? Net olmak lazım” dedi.

AKP’nin dış politikasını eleştiren Öztürk, referandumun durdurulması gerektiğini belirterek Barzani’ye, “Yol yakınken referandumu bir şekilde durdur” çağrısı yaptı.

“Biz Barzani üzerinden AKP’nin yaptığı gibi Kürtlerle ilişki kurmak istemiyoruz” diye konuşan Öztürk, “Biz bir savaş için değil caydırıcılık için, Türkiye’nin bekası için, herkesin iyiliği için bu referandumun durdurulmasını istiyor, bu tezkereye de bu çerçevede destek veriyoruz” dedi.

AKP: Referandum tamamen iptal edilmeli

AKP adına söz alan İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ise “Türkiye referandumun ertelenmesine de karşıdır. Doğru olan referandumun tamamen iptal edilmesidir” dedi ve konuşmasında tezkerenin gerekliliğine vurgu yaptı.

Tezkere Meclis’ten geçti

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin görüşülen Başbakanlık tezkeresi TBMM’den geçti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, gündemde bulunan konuları görüşmek üzere, 1 Ekim 2017 Pazar günü saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapattı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Baydemir'den 'özür dile' diyen Meclis Başkanı'na: Hükümetiniz şer güçleri ile ittifak kurdu, sözlerimin arkasındayım
Sonraki Haber
İlahiyatçı Şenocak'dan cinsiyetçi sözler: 'Pantolon giyen ve üniversiteye giden kadınlar cehennemlik'