Ana SayfaManşetGercüş’teki çocuk istismarıyla ilgili neler biliniyor?

Gercüş’teki çocuk istismarıyla ilgili neler biliniyor?

HABER MERKEZİ – Batman’ın Gercüş ilçesinde geçtiğimiz ay bir çocuğun cinsel istismar sonucu gebe bırakıldığı ortaya çıkarken, başlatılan soruşturma kapsamında bir erkeğin tutuklandığını açıklayan Batman Başsavcılığı, iddiaların aksine soruşturma kapsamında şu ana kadar kamu görevlisi olan herhangi bir şüphelinin tespit edilmediğini belirtti. Bu arada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da sürece müdahil oldu. Dosyaya getirilen gizlilik kararı ve yayın yasağı ise sürüyor.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı bir köyde, geçtiğimiz Kasım ayında 15 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel istismara maruz bırakıldığı ve bunun sonucunda gebe kaldığı ortaya çıktı.

21 Kasım’da JinNews’ten Safiye Alağaş imzalı haberde, çocuğun şikayette bulunması üzerine Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı, M.A. ve V.A. isimli iki kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Bu haberin ardından ise soruşturmayı yürüten Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, dosyayı Gercüş Başsavcılığı’na gönderdiği öğrenildi.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan dün (5 Aralık) yapılan yazılı açıklamada da bu bilgi paylaşılarak, şöyle denildi:

Olay Gercüş ilçesi sınırlarında gerçekleştiğinden, soruşturma dosyası 17 Kasım 2020 tarihinde Gercüş Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Gercüş Cumhuriyet Başsavcılığınca, mağdur ve şüphelinin iddiaları/beyanları doğrultusunda tüm deliller toplanmakta, titizlikle değerlendirilmektedir.

Açıklamada, soruşturma kapsamında şüphelilerden M.A.’nın 13 Kasım’da tutuklandığı belirtildi.

Soruşturmaya Gercüş Sulh Ceza Hakimliği’nce “gizlilik” ve “yayın yasağı” getirildiği de kaydedildi.

Bu arada Batman Başsavcılığı’nın bu açıklaması öncesi yine JinNews tarafından yapılan bir haberde, söz konusu soruşturmanın genişletildiği ve aralarında polis, asker ve korucuların da olduğu 27 kişiden sadece 11’inin eklendiği öne sürüldü.

Başsavcılık, söz konusu iddiaya ilişkin ise “bazı medya kuruluşlarınca yayınlanan paylaşım ve iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Soruşturmada şu ana kadar kamu görevlisi olan herhangi bir şüpheli tespit edilmemiştir. Konu ile ilgili soruşturma süreci titizlikle devam ettiği hususları, kamuoyuna saygıyla duyurulur” açıklaması yaptı.

‘Gercüş’te neler oluyor?’

Başta kadın ve çocuk hakları savunucuları olmak üzere çok sayıda sosyal medya kullanıcısı ise “#GercüşteNeOluyor?” etiketi ile Twitter üzerinden yaptıkları eylemle ilçede neler yaşandığının aydınlatılmasını talep etti.

Batman Valiliği’nden açıklama

Bunun üzerine Batman Valiliği bir açıklama yaparak, “Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 05.12.2020 tarihli basın açıklamasında belirtildiği gibi titizlikle yürütülen soruşturmada ne sanık ne de tanık olarak hiç bir kamu görevlisinin adı geçmemektedir” ifadelerini kullandı.

Valiliğin internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, “Gercüş Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına rağmen yayın yapmaya devam eden medya kuruluşları ile sosyal medyada bu yalan haberleri yaymaya çalışan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır” denildi.

Diğer yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da çocuğa yönelik cinsel istismar vakasına ilişkin başlatılan adli sürece müdahil oldu.

Söz konusu bilgilendirmede, şunlar kaydedildi:

Batman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından olayın vuku bulduğu tarihte yapılan adli çalışmanın akabinde çocuğumuz farklı bir ildeki Çocuk Koruma İlk Müdahale Merkezimize yerleştirilmiştir. Halen kuruluşta kalmakta olan çocuk ile ilgili bakım ve sağlık tedbiri kararı talep edilmiş ve gerekli mesleki çalışma başlatılmıştır. Gizlilik kararı çerçevesinde yürütülen adli sürece İl Müdürlüğü Hukuk Birimi tarafından müdahil olunmuştur.

Batman Barosu da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Kadın ve Çocuk Hakları Merkezlerimiz konunun takipçisi olacaktır. Gercüş Adliyesinde gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra konu ile ilgili ayrıca açıklama yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

  Emniyet: 'Gercüş' paylaşımlarıyla ilgili 27 kişi hakkında adli süreç başlatıldı



Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında aktif vaka sayısı 19 milyonu aştı
Sonraki Haber
Hindistan'da 'gizemli bir hastalık': 300 kişi hastaneye kaldırıldı