Ana SayfaGüncelMalta’dan Man Adası’na: ‘Erdoğan ailesinin off-shore hesapları doğrulandı’ iddiası

Malta’dan Man Adası’na: ‘Erdoğan ailesinin off-shore hesapları doğrulandı’ iddiası

HABER MERKEZİ – Malta basınında, Erdoğan ailesinin Malta’daki hesapları ve para trafiğinin doğrulandığı iddia edildi. Malta Today’de yer alan haberde CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelerde adı geçen Man Adası’na uzanan ‘off-shore’ ağı aktarılırken, para trafiğinin içinde yer alan isimler sıralanıyor.

Maltalı Hukuki Danışmanlık Firması, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malta’daki off-shore hesaplarla ilişkisinin doğrulandığını iddia etti.

Konuyla ilgili iddialar Malta Today sitesinde yer aldı.

Craig Shaw imzalı haberde, “Erdoğan ailesinin yıllarca dikkatleri üzerine çekmeden para trafiğini nasıl yönettikleri, Man Adası ve Malta’da hukuki işlemleri yürüten şirketlerin ailenin adını yasal otoritelerden nasıl gizledikleri” iddiaları yer alıyor.

Off-shore hesabı olan şirketin adı: Pal Shipping 

Artı TV’nin siteye dayandırdığı ve Artı Gerçek’in aktardığı habere göre adına off-shore hesabı olan şirketin ismi Pal Shipping Trader One.

Haberde, denizcilik sektöründeki şirketin 2013 yılındaki tek yöneticisi ve sahibinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen olduğu belirtiliyor ancak İlgen’in adının 2015’te Pal Shipping’in yönetim kurulu listesinde yer almadığı, yerine geçen kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çocukluk arkadaşı Sıtkı Ayan’ın oğlu Bahaddin Ayan olduğu söyleniyor.

Habere göre 2013 yılında Pal Shipping adlı şirket, Malta Bankaları’nda hesap açtırmak istedi. Bunun için Malta merkezli Credence Corporate Hukuki Danışmanlık Şirketi ile çalışmaya başladı. Ancak Credence Corporate, şirket adına hesap açmak için girişimlerde bulundu. Fakat, Malta Bankaları hesap açmak için gönderilen belgeleri yeterli görmedi. Pal Shipping’in hissedarlarının açıklanmasını, hesaba yatırılacak paranın kaynağının ve asıl kâr sahibinin kimliğinin bildirilmesini talep etti. Bu istek Credence Corporate’in portfolyo müdürü Georgina Kristic-Ficur’un Malta-İspanyol Ticaret Odası hesap uzmanlarından Andrew Cefai’ye gönderdiği bir e-postada ortaya çıktı.

Haberde söz konusu e-posta’da, bankaların ekstra talepleri yüzünden hesap açmanın zorlaştığı, müşterileri Pal Shipping’in ise zaman ve para kaybı yüzünden buna yanaşmadıkları, Portfolyo Müdürü Kristic-Ficur’un çözüm olarak Katma Değer Vergisi iadesinin Ziya İlgen’in onayıyla Credence Corporate hesabına yatırılabileceğini, buradan da otomatik olarak Pal Shipping’e transfer edilebileceğini ifade ettiği belirtiliyor.

Malta’dan Man Adası’na

Haberin devamında ise Malta’dan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelerde adı geçen Man Adası’na uzanan ‘off-shore’ ağı şöyle aktarılıyor:

“Belgelerde, 25 milyon dolar değerindeki Agdash isimli yük gemisinin sahibi Pal Shipping. Pal Shipping ise Man Adası’nda kurulmuş bir şirket olan Bumerz Limited’e ait. Bumerz Limited’in Türkiye ayağı ise Bumerz Denizcilik. Bu üç şirketin kesiştiği şirket ise Man Adası’ndaki Bellway Limited. Bellway Limited’le ilişkili isimler de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesinden ve yakın arkadaşlarından oluşuyor. Erdoğan’ın kardeşi Mustafa Erdoğan, oğlu Ahmet Burak Erdoğan, kayınpederi Osman Ketenci, eski özel kalem müdürü Mustafa Ketenci ve eniştesi Ziya İlgen bu para trafiğinin içinde bulunuyor.”

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgeler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin Kasım ayındaki Grup Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakınlarının yurtdışına milyonlarca dolar para gönderdiğini gösteren bazı belgeleri açıklamıştı.

CHP lideri Erdoğan ailesinin paraları gönderdiği yerin Man Adası’ndaki şirketler olduğunu duyurmuştu.

Kılıçdaroğlu, “Kardeşin Man Adası’ndaki 1 sterlinlik şirkete neden milyonlarca dolar gönderiyor?” sorusuna yanıt istemişti.

Söz konusu belgelerde yer alan para transferi listesi şöyleydi:

CHP lideri söz konusu açıklamalarının ardından, “Yurtdışında bir kuruşumun bulunduğu ispat edilsin, Cumhurbaşkanlığı’nı bırakırım” diyen Erdoğan’a seslenerek, “Gereğini yap” demişti.

Kılıçdaroğlu’nun belgeleri açıklamasının ardından Erdoğan ve yakınları ise, Kılıçdaroğlu’ndan 1 milyon 500 bin lira manevi tazminat istemiyle dava açmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da CHP liderinin iddialarıyla ilgili soruşturma başlatmış, iddialara konu olan belgeleri yazılı olarak istemişti.

CHP yönetimi de ‘Man Adası’ belgelerini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etmişti.


Craig Shaw’ın konuyla ilgili haberinin orijinaline ŞURADAN, Türkçesine de BURADAN bakabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan Trump'a: Dolarla satın alacak iradeler arıyor
Sonraki Haber
Yeni nesil sanatçıların eserleri BASE sergisinde bir arada: 20 ilden 108 sanatçı