Ana SayfaDünyaAfrin’e operasyonun beşinci günü: Ne oldu, kim ne dedi?

Afrin’e operasyonun beşinci günü: Ne oldu, kim ne dedi?

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin ‘Zeytin Dalı’ adı ile 20 Ocak’ta Afrin’e başlattığı harekat bugün beşinci gününde. Kent ilk iki gün havadan bombalanırken, son üç gündür kente hem havadan hem karadan saldırı düzenleniyor. Afrin’e yönelik saldırıyı ve ilgili gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:55 | CHP’li Sarıhan’dan ‘Savaşı durdurun’ diyen imzacıların hedef alınmasına tepki

Afrin’e yönelik harekatın sona erdirilerek sorunların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapılan bir bildiri kaleme alan ve bunu Meclis’te grubu bulunan partilerin milletvekillerine gönderen 170 ismin hedef alınmasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Şenal Sarıhan tepki gösterdi.

Yurttaşların düşünceyi açıklama ve ifade özgürlüğü haklarına dikkat çeken CHP’li vekil, bianet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kendi ülkelerinde yaşanan ve kendi ülkelerini etkileyecek bir olaya ilişkin son derece saygın isimlerin topluca düşüncelerini açıklamış olmasından ancak memnuniyet duymak gerekir. Onlara yönelik saldırgan, aşağılayıcı bir üslup ve adeta suç işlemişler gibi ayrıştırıcı, başkalarına karşı nefret uyandırabilecek nitelemelerle karşı çıkışı onaylamam mümkün değil.

“Cumhurbaşkanı’nın bu konuya ilişkin daha önceden yaptığı açıklama, insanların farklı bir fikri söyleme, farklı bir konuda düşünce açıklamalarını bir suçmuş gibi niteleme yolunu açmış bulunuyor.

“İnsanlar yazarak düşüncelerini paylaşıyorlar. Bu yolun kapatılması demek artık Türkiye’de OHAL’in de üzerinde bir sıkıyönetim anlamına gelir.

“İnsanlar farklı düşünebilirler ve bunu açıklarlar. Biz düşüncenin açıklanmasına dahi tahammül edemezsek baskı insanları farklı yönlere doğru yönlendirebilir.

“Ülkede birlik istiyorsak, barış istiyorsak, bütün temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasına olanak yaratmak gibi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bu hem yasamanın hem yürütmenin hem de yargının sorumluluğudur.”


10:30 | Trump’tan Erdoğan’a ‘uyarılar’

Türkiye’nin Afrin’e başlattığı askeri operasyonun beşinci günü geride kalırken, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Beyaz Saray’dan gelen açıklamaya göre Trump Erdoğan’a, gerilimi tırmandırmama, askeri operasyonları sınırlı tutma ve sivil kayıpları önleme çağrısı yaptı.


22:15 | Zorunlu askerlik yapan bir er, Afrin paylaşımından dolayı tutuklandı

Afrin’e yönelik operasyonla ilgili sosyal medyada paylaşım yapan bir asker, tutuklandı.

Elazığ Cezaevi Jandarma Tabur Komutanlığı’nda zorunlu asker olan jandarma er D.Ö., gözaltına alındıktan sonra sevk edildiği Sulh Ceza Hakimliğinde, “örgütü övme” ve “Türk milletini ve Cumhuriyetini alenen aşağılama” suçlarından tutuklandı.


21:25 | Çavuşoğlu’na göre Afrin’de ‘siviller öldürülmüyor’

Fransa’nın başkenti Paris’te France 24 kanalına Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna dair konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kara ve hava saldırılarında sivillerin yaşamının yitirdiğinin doğru olmadığını öne sürdü.

Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, “Afrin’de siviller öldürülmüyor. YPG, öldürülen teröristleri sivil gibi göstermeye çalışıyor. Siz de buna inanmak istiyorsunuz. Neden benim verdiğim bilgilere inanmıyorsunuz? Ben herkesten çok sivillerin durumunu ve insan haklarını önemsiyorum” ifadelerini kullandı.

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısında 4 günde 30 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin operasyonunun sivil kayıplara yol açtığını ifade etmişti.

Afrin Kantonu Sağlık Meclisi’nin son açıklamasına göre ise kentte yaşamını yitiren sivillerin sayısı 35’e yükseldi.


20:15 | TSK: Yaşamını yitiren iki askerin naaşına ulaşılamadı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), ‘Zeytin Dalı Harekatı’ ile ilgili yaptığı açıklamada, dün meydana gelen çatışmalarda yaşamını yitiren iki askerin naaşlarına ulaşılamadığını kaydetti.

Askerlerin cenazelerine ulaşılamamasına gerekçe olarak ise “bölgede çatışmaların devam etmesi ve hava koşullarının uygun olmaması” gösterildi.


19:45 | Afrin Kantonu Sağlık Meclisi: Beş günde 35 sivil yaşamını yitirdi

Afrin Kantonu Sağlık Meclisi Eş Başkanı Ancila Reşo, Türkiye’nin kente yönelik 20 Ocak’ta başlayan saldırılarında 35 sivilin yaşamını yitirdiğini, 106 sivilin de yaralandığını açıkladı.

Reşo yaralılardan birinin de Heyva Sor üyesi olduğunu belirtirken, yaralıların çoğunun kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu söyledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin operasyonunun sivil kayıplara yol açtığını ifade etmişti.

Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Afrin’e yönelik saldırısında 4 günde 30 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.


19:00 | AKPM’nin gündeminde Afrin vardı

Çeşitli ülkelerden parlamenterler, Türkiye’nin Afrin’e yönelik ‘Zeytin Dalı’ adı verilen harekatın tartışıldığı Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda, kentteki sivillerin yaşamının tehdit altında olduğu belirtilerek, ‘uluslararası hukuka uygun olmayan’ operasyona son verilmesi ve Türkiye’de ‘barış süreci’nin yeniden başlatılması için çağrıda bulundu.


18:55 | Kilis’e roket atıldı: İki kişi yaşamını yitirdi

Akşam saatlerinde Suriye’den atıldığı belirtilen iki roketin Kilis’e isabet ettiği aktarıldı.

Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Kilis’e düşen roketlerin ardından yaptığı açıklamada, “Biri namaz sırasında camiye düştü. Burada 8 yaralımız var, 2’sinin durumu ağır. Daha sonra 100 metre ilerisinde Kazım Karabekir Mahallesi’ne 1 roket daha düştü. Burada da çıkan dumandan etkilenen 4’ü çocuk 5 kişi hastaneye kaldırıldı. 2 ağır yaralımız var” dedi.

DHA’nın haberine göre Tekinarslan’ın açıklamasından kısa bir süre sonra, hastaneye kaldırılan ağır yaralılardan biri yaşamını yitirdi.

BBC Türkçe, son dakika olarak duyurduğu haberinde yaşamını yitirenlerin 2’ye yükseldiğini aktardı.


18:00 | YPG Sözcüsü’ne göre ‘onlarca Britanyalı ve Amerikalı savaşçı Afrin’e geldi’

YPG Sözcüsü Redur Xelil, Reuters’a yaptığı açıklamada, Britanyalı, Amerikalı ve Almanyalı gönüllülerin Afrin’e Türkiye’ye karşı kendilerine destek vermek için geldiklerini öne sürdü.

Xelil, “Rakka’da savaşmış ve şu anda Deyr ez Zor’da savaşan yabancı savşçıların Afrin’e gitme arzusu vardı” diye konuştu. Yabancı savaşçıların ne zaman Afrin’e geçtiklerini belirtmeyen Xelil, sayılarına ilişkin ise ‘onlarca’ açıklamasını yaptı.

Britanya’da yayınlanan Times gazetesi, YPG bünyesinde savaşan Britanyalılar’ın Afrin’e gitmeye çalıştığını yazmış, BBC ise üç Britanyalı’nın Afrin’e diğer uluslararası gönüllülerle beraber YPG’ye destek vermeye gittiğine dair bilgiye ulaştığını belirtmişti.


17:40 | Tutuklu kadın siyasetçiler Afrin için açlık grevine başladı

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), cezaevindeki tutuklu kadın siyasetçilerin Afrin için açlık grevine başladığını duyurdu. DBP’nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda yer alan fotoğrafta, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Çağlar Demirel, Burcu Çelik ve Gülser Yıldırım siyasetçilerin olduğu görülüyor.


17:15 | Çavuşoğlu: ‘ABD’nin Afrin önerisi 30 kilometrelik güvenli hat’

ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıkmalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tillerson’ın tüm Suriye sınırını kapsayacak şekilde 30 kilometrelik derinlikli ‘güvenli hat’ oluşturma önerisinde bulunduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’dan ise görüşmeye veya söz konusu öneriye ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.


17:10 | İran’dan Afrin için taraflara eleştiri

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, yaptığı açıklamada YPG’yi, Türkiye’yi ve ABD’yi eleştirdi.

YPG’nin “Suriye’nin milli egemenliğini ihlal ederek, Afrin’i işgal ettiğini” savunan Safevi, Türkiye ve ABD’nin de Suriye topraklarında bulunmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.


17:00 | Almanya’daki siyasetçilerden NATO’ya Afrin çağrısı

Almanya’daki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin dış politika sözcüsü Jürgen Hardt Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu nedeniyle NATO’nun harekete geçmesi gerektiğini söylerken, Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ise saldırılara tepki olarak Konya’daki NATO üssünde görevli Alman askerlerinin çekilmesini talep etti.

Hardt, “Harekatın devletler hukukuna aykırı olabileceği kanaatine vardıklarını” belirtti.

Wagenknecht de “Erken uyarı sistemi donanımlı AWACS keşif uçakları tarafından toplanan bilgilerin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Kürtlerine karşı başlattığı saldırı savaşında kullanılmasının mümkün olduğunu, dolayısıyla Alman silahlı kuvvetler mensuplarının derhal Konya’daki NATO üssünden çekilmesi gerektiğini” ifade etti.


15:45 | RSF: Hükümet medyayı savaşın hizmetine sokuyor 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Başbakan Binali Yıldırım’ın medya temsilcilerine verdiği 15 maddelik ‘yayın tavsiyesi’ne tepki gösterdi.

RSF, “Bu direktiflerin amacı Türkiyeli medyayı hükümetin ve onun savaş emellerinin hizmetine sokmaktır” dedi ve ekledi: “Bu sansür, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesindeki Kürt güçlerine karşı üç günlük askeri saldırısına eşlik ediyor.”


15:23 | Arap Birliği’nden Afrin için ‘Endişeliyiz’ açıklaması

Türkiye’nin Afrin operasyonuna ilişkin bir açıklama da Arap Birliği’nden geldi.

Birliğin genel sekreteri Ahmed Ebul Geyt, “Suriye’nin kuzeyindeki durumu, özellikle de Türk ordusunun operasyon gerçekleştirdiği Afrin’deki durumu endişe ile takip ediyorum” dedi.

Dışarıdan müdahalenin Suriye krizinin yalnızca daha da zorlaşmasına neden olacağını söyleyen Ebul Geyt, gerginliğin tırmanmasının, Astana görüşmelerinde varılan anlaşmalar doğrultusunda oluşan gerilimi azaltma adımının kırılganlığının kanıtı olduğunu da belirtti.


15:20 | Nurcan Baysal serbest bırakıldı

Türkiye’nin Afrin’e dönük operasyonuna ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle 22 Ocak günü Diyarbakır’daki evine yapılan baskınla gözaltına alınan T24 yazarı Nurcan Baysal, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


15:13 | Yıldırım: Operasyon planlandığı gibi devam ediyor

Çankaya Köşkü’nde Nijer Başbakanı Brigi Rafini ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, basın toplantısında Afrin’e yönelik operasyona dair açıklamalarda bulundu.

Operasyonun “şu ana kadar planlandığı gibi devam ettiğini” söyleyen Yıldırım, “214 hedef vurulmuş ve etkisiz hale getirilmiştir” dedi.


15:00 | Ortadoğu uzmanı Hiltermann: Eğer Türkiye YPG’yi tüm Afrin’den tasfiyeye girişirse Batı’nın tutumu değişir

Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’nun (ICG) Ortadoğu Programı Direktörü Joost Hiltermann, Türkiye’nin Afrin’e operasyonu ile “Batı’nın sessizliğine” ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DW Türkçe’den Değer Akal’a konuşan Hiltermann’a göre Batılı başkentler, Türkiye’nin operasyonunun kapsamının ve süresinin ne olacağını anlamaya çalışıyor ve buna göre politikalarını şekillendirmeye hazırlanıyor:

“Hedef gerçekten sınır bölgesini güvenceye almak mı, yoksa bu YPG’yi tüm Afrin’den tasfiye etme yönünde bir girişim mi? Eğer hedefin, YPG’yi tüm Afrin’den tasfiye edilmesi olduğu netleşirse, Türkiye’ye yönelik tutum değişebilir.”

Ayrıca ABD açısından Fırat’ın doğusunda IŞİD’e karşı PYD ile yürüttüğü işbirliğinin büyük önem taşıdığını, Fırat’ın batısındaki Afrin’in stratejik açıdan öncelik taşımadığını da vurgulayan Hiltermann, bunun ABD yönetiminin Türkiye’nin askeri operasyonuna çok sert tavır almamasında etkili olduğunu kaydetti.


14:28 | “ENKS’ye bağlı taburlar da Afrin operasyonuna katıldı”

Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) muhalefet eden Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi’ne (ENKS) bağlı taburların Afrin’e yönelik operasyonda Türkiye ile birlikte hareket ettiği iddia edildi.

Bölgeden yayın yapan ANHA, daha önce ENKS ile bağlantılı, Cerablus, Azez ve Bab’daki operasyonlara da katılım gösteren “Tabûra Azadi” olarak tanınan “TabUra El-Nuxbe” grubunun Azad Şehbo önderliğinde bu kez de Afrin’e yönelik harekâtta yer aldığını duyurdu.


14:18 | 4 ilde parti binaları ile evlere baskın: En az 20 gözaltı

Afrin’e yönelik operasyonla birlikte başlayan gözaltı ve tutuklama furyası devam ediyor.

Bugün de dört ayrı ilde ev ve parti binalarına düzenlenen baskınlarda en az 20 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileri ile insan hakları savunucuları da var.


14:15 | Kadın tutuklulardan Afrin için BM’ye mektup

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular Türkiye’nin Afrin’i saldırılarını protesto etmek için kapı vurma eylemi gerçekleştirdi.

Kadınlar ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne de mektup yazdı.

Mektupta Konsey’in kuruluş amacını hatırlatan kadın tutuklular, Türkiye’nin hedefinin Afrin’de barış içinde yaşayan halkların demokratik kazanımları olduğunu ifade etti.

Ayrıca mektupta BM’ye sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.


13:10 | Debbie Bookchin NYT’ye yazdı: ABD iddia ettiği gibi demokrasinin savunucusuysa Afrin’i korumalı

New York Times için bir mektup kaleme alan ödüllü gazeteci Debbie Bookchin, “ABD iddia ettiği gibi gerçekten de demokrasinin savunucusuysa, Afrin’i ve Suriye’deki diğer iki Kürt bölgesini korumakta kararlı olmalı” sözleriyle ABD’ye Afrin için çağrıda bulundu.


13:05 | Erdoğan: ÖSO ile bizim 7-8 şehidimiz var

Beştepe’de 44. Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’e yönelik operasyona dair açıklamalarda bulundu.

“Operasyon başarıyla sürüyor” diyen Erdoğan, “ÖSO ile bizim 7-8 şehidimiz var” dedi. Erdoğan ayrıca şunları söyledi:

“Fırat Kalkanı’nda teröristlerden temizlenen alana 100 binden fazla kardeşimiz yerleşti. Afrin’de de aynısı olacak. Önce teröristlerin kökünü kurutacağız. Sonra da orayı yaşanabilir hale getireceğiz. Kimler için? Ülkemizde misafir ettiğimiz 3,5 milyon Suriyeli için.”


12:10 | HDP Kadın Meclisi: Afrin’de yeşeren kadın özgürlükçü birlikteliği savunacağız

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, Türkiye’nin Afrin operasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

“Savaş siyaseti kaybedecek, Kobanê kazandı Afrin de kazanacak” başlıklı açıklamada kadınlar şunları söyledi:

“Saldırı, halkların demokratik ve eşit yönetimine; kadınların özgür yaşam ve eşitlik mücadelesine, barış umudunadır. Biz kadınlar, kendine demokratım diyen hiç kimsenin kadın katillerine indirim yapan, 9 yaşında çocuklara evlilik fetvası çıkaran, kadınların kahkahasından giyimine, okulundan otobüsüne çalışmasına yaşamının her alanına müdahale eden, kreş açmayı israf sayan, kadın kurumlarını kapatan, çocuk tecavüzlerini cesaretlendiren bu kadın düşmanı zihniyetle tutacağı hiçbir ortak cephe olamaz diyoruz. Bu zihniyete karşı elbette Afrin’de ve Rojava’da yeşeren kadın özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik halkların birlikteliğini savunacağız.”


12:00 | Maliye Bakanı: Afrin operasyonu ekonomiyi olumlu etkileyecek

Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Afrin’e yönelik operasyonunun 2018’de ekonomiyi olumlu etkileyeceğini söyledi.

Anadolu Ajansı’na konuşan Ağbal, “Türkiye’nin kararlı şekilde bu operasyonu yapıyor olması, herkesin beklediği şekilde başarıyla sonuçlanacak olması, beklentinin bu yönde olması, ekonomiye bu kanaldan gelecek riskleri ortadan kaldırıyor” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Davos’ta yatırımcılarla toplantılar yaptığını belirterek hiçbir görüşmede Afrin operasyonunun gündeme gelmediğini söyledi.

Ağbal’ınkine benzer fikirler beyan den Şimşek, “Önemli bir operasyon. Ama bizim mali alanımız çok güçlü” dedi.


11:40 | Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nden “ABD ile çatışma olasılığı var mı?” sorusuna yanıt

Afrin’e yönelik operasyona ilişkin CNN International’da Christiane Amanpour’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin bu süreçte ABD ile sıcak çatışma içerisine girmemek için herhangi bir önlem alıp almadığı sorusunu yanıtladı.

Kalın, “Öncelikle Amerikalılar Afrin bölgesinde bulunmuyor. Fırat Nehri’nin doğusunda bulunan Münbiç bölgesinde bulunuyorlar” dedi.

Operasyonun “Afrin Kürtlerine veya Suriye Kürtlerine yönelik bir harekat olmadığını” söyleyen Kalın, ABD’yi ise şöyle eleştirdi:

PKK-PYD’nin Marksist Leninist ideolojisini kabul etmeyen binlerce Kürt var. Zaten burada modern tarihin en büyük ironilerinden birini görüyoruz. ABD, Suriye’de müttefiki olarak bir Marksist Leninist örgütü belirlemiş bulunuyor.

ABD’nin atabileceği ve atması gereken bir somut adım var. O da son iki yılda PYD/YPG’ye verdiği tüm silahları toplamaktır.


11:20 | 170’i aşkın isimden AKP’li vekillere ‘Afrin mektubu’

Aralarında eski bakan, milletvekili, yazar, aydın, yönetmen, oyuncu, senarist, gazeteci, sivil toplum örgütü ve kadın kurumları temsilcilerinin bulunduğu 170’i aşkın isim, Afrin operasyonunun durdurulması için imzaladıkları mektubu AKP’li milletvekillerine e-posta yoluyla gönderdi.

Söz konusu mektupta Rakel Dink, Halil Ergün, Baskın Oran, Lale Mansur, Tarık Ziya Ekinci, Sema Kaygusuz, Murat Belge, Nadire Mater, Zülfü Livaneli gibi birçok ismin imzası var.

Mektupta, “Türkiye’ye bir tehditte bulunmayan, Suriye toprağı olan Afrin’e silahlı müdahalenin bölgemize ve ülkemize barış ve güvenlik değil, daha büyük sorunlar, yıkım ve acı getireceğini, Kürt yurttaşlarımızı da yürekten yaralayacağını biliyoruz” deniliyor ve yetkililer “savaşı derhal durdurmaya ve sorunu diyalogla çözmeye” davet ediliyor.


10:30 | CHP’li Tanrıkulu: Bunlar kim, hangi örgütlerden geriye kalanlar?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Afrin’e yönelik operasyonda Türkiye’nin birlikte hareket ettiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altındakilerin fotoğraflarını paylaşarak, “Bunlar kim, hangi örgütlerden geriye kalanlar?” diye sordu.


09:30 | Yrd. Dç. Zafer Yörük: Medya üzerinden sahte bir zafer yaratılmaya çalışılıyor

Afrin’e yönelik operasyonu ve bunun medyaya yansımasını değerlendiren akademisyen Zafer Fehmi Yörük, uluslararası basın yayın organlarında işin gerçek yüzünün daha net olarak görülebildiğini aktardı.

“Türkiye medyasının gerçeğin üstünü örterek yapılan operasyona katkı sunmaya çalıştığını ve sahte bir zafer yaratmaya çalıştığını” vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yörük, uluslararası kamuoyunda ise Suriye’nin en huzurlu bölgesinin Afrin olduğunun net bir şekilde yazılıp çizildiğini ifade etti.

Operasyonun boyutları ve yaşananların çarpıtılması ya da yazılmamasının yanında çarpıtılan bir diğer gerçeğin de Afrin’in demografik yapısı olduğunu kaydeden Yörük, hükümetin Afrin’in demografik yapısına dair söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi:

“Afrin’in normal nüfusu resmi kayıtlarda 200 bin civarında. Şu andaki nüfusu ise bir milyona yaklaşmıştır. Bunun nedeni de Suriye’de savaştan kaçmak zorunda kalanların güvenli olduğu için Efrin’e yerleşmesidir. Bu kadar barış içinde huzur içinde yaşayan bir bölgeye böyle bir operasyon düzenlemek kimsenin kabul edeceği bir operasyon değildir. Böyle yalan yanlış haberlerle de bu gerçeği değiştirmek mümkün değildir.”


Afrin’e operasyonun ilk dört günü: 1. GÜN, 2. GÜN, 3. GÜN, 4. GÜN




Önceki Haber
Nevin Yıldırım davası: Tahliye talebi yine reddedildi
Sonraki Haber
Telefon görüşmesi: Trump'tan Erdoğan'a 'uyarılar'