Ana SayfaGüncelErken seçime 47 gün kala: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Erken seçime 47 gün kala: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran’daki erken seçimlerde Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için sandık başına gidilecek. 11 partinin katılabileceği seçimlere bugün itibariyle 47 gün kaldı. Partilerin Cumhurbaşkanı adayları belirlenirken, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş seçim kampanyasını tutulduğu cezaevinden yürütmeye çalışıyor. Gün boyunca adayların açıklamalarını, kimi değerlendirmeleri ve gelişmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


18:10 | Altan Tan HDP’den aday olmadığını açıkladı

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimler için HDP’ye milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunmadığını söyledi.

K24’e konuşan Altan Tan, HDP’nin 7 Haziran’dan sonraki süreci kötü götürdüğünü savunarak, “Ben aday olmadım. HDP’ye müracaat etmedim” dedi.


16:05 | Veli Saçılık HDP’den aday adayı oldu

Fotoğraf: Adem Altan /AFP

Yüksel eylemlerinin sembollerinden olan KHK ile ihraç edilen sosyolog Veli Saçılık, HDP’den milletvekili aday adayı oldu.


15:40 | “Kendinize güveniyorsanız Demirtaş’ı serbest bırakın”

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğunu hatırlatarak, iktidara seslendi: “Kendinize güveniyorsanız, korkmuyorsanız Sayın Demirtaş’ı serbest bırakın, meydanlara çıksın, onunla yarışın.”


14:30 | İnce’den Erdoğan’a ‘gariban’ yanıtı

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, kendisi için “gariban” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Gariban olmak şaibeli para sahibi olmaktan iyidir” sözleriyle yanıt verdi.


14:05 | Muhalefet adaylarına yer vermeyen TRT hakkında suç duyurusu

Erken seçim çalışmaları devam ederken televizyon kanallarının çoğu muhalefet adaylarına yer vermezken, bir yurttaş, hak kaybına uğradığı gerekçesiyle kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü TRT hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sözcü’den Fatma Vurgun’un haberine göre suç duyurusunu yapan İsmail Saygılı isimli yurttaşın dilekçesi şöyle:

“Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) bir kamu kurumu basın yayım organıdır. Basın demokratik toplumlarda dördüncü kuvvettir. TRT, halkın ortak sesi ve yöneticilerin gözü kulağıdır. Kamu kurumu olması nedeniyle kanun, tüm halkımızın vergileriyle ve her vatandaşın tükettiği elektrik bedeli üzerinden gelir sağlamaktadır. Hem kanun hem de icra cebir vergi nedeniyle TRT, her haber ve yayımlarında 80 milyon vatandaşa karşı sorumludur. Bir yurttaş olarak ben, TRT’nin Cumhurbaşkanı adaylarının mitinglerine ve basın toplantılarına yer vermemesi nedeniyle hak kaybına uğramaktayım.”


12:25 | Erdoğan’dan İnce’nin adaylığına yorum

Partisinin grup toplantısında konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanlığı adaylığını “Bizi çıldırtacaklarını söyleyerek yola çıkmışlardı. Haklarını vermek lazım. Çıldırtmasalar da şaşırtmayı başardılar” sözleriyle değerlendirdi.


12:00 | İnce’nin Demirtaş’la görüşme talebine Adalet Bakanı’ndan ‘olumlu yanıt’

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin, tutuklu bulunan HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptığı izin başvurusuna olumlu yanıt verildi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İnce’nin, Demirtaş’ı ziyaret etmek için yaptığı başvuruya ilişkin yaptığı açıklamada, “Elbette İnce’nin ziyaret talebine olumlu yanıt vereceğiz” dedi.

CHP’nin adayı İnce, dün yaptığı açıklamada Demirtaş’ı Çarşamba günü ziyaret edeceğini belirtmişti.


11:30 | Partizan: Ezilenlerin ittifakının yanındayız, HDP’yi ve Demirtaş’ı destekleyeceğiz

Partizan, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimlerde HDP’yi ve partinin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceğini açıkladı.

Partizan sitesinde yer alan açıklamada, seçimlerin OHAL altında gerçekleşeceği ve adil olmadığı belirtilirken, AKP hükümetinin politikaları eleştirildi.

Açıklamada ‘Cumhur İttifakı’ ile ‘Millet İttifakı’na dair şu ifadeler yer aldı:

“Faşist ittifakların yüzünü daha geniş kitlelere teşhir edebilmenin; devrim ve demokrasi mücadelesine yüzü dönük emekçi kesimlerle buluşmanın yolu esasta bu seçimlerde iki ittifak olduğunu göstermek olmalıdır. Birincisi Cumhur ve Millet ittifakları, diğeri de ezilenlerin ittifakı!”

Partizan bu sebeple 24 Haziran seçimlerinde yer alacağı ittifakın HDP, destekleyeceği Cumhurbaşkanı adayının ise Selahattin Demirtaş olacağını duyurdu.

Açıklamada ayrıca, “HDP ve Selahattin Demirtaş’a verilen desteğin kurtuluşun parlamentoda, parlamenter sistemde olmadığını esas alan demokratik devrim perspektifinden taviz vermeden, buna uygun bir propaganda ile yapılacağı” da ifade edildi.

Daha önce EMEP, EHP ve Yeşiller ve Sol Gelecek de seçimlerde HDP’yi destekleyeceğini açıklamıştı.


11:00 | İnce: İlk adım OHAL’in kaldırılması

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçilmesi halinde ilk olarak OHAL’i kaldıracağını söyledi:

“İlk adım OHAL’in kaldırılması olacaktır. İhtiyacımız olan, hak arayanı siyasal müdahalelerle haklayan değil, siyasi erkin karşısında koruyan, hak arama özgürlüğünü güvence altına alan düzenin kurulmasıdır.”

Sözcü’den Gökmen Ulu’ya konuşan İnce, Cumhurbaşkanı olduğu taktirde izleyeceği yol haritasına dair ise şunları söyledi:

“Onarım sürecine gireceğiz. Demokratikleşeceğiz. Özgürleşeceğiz. Devleti yönetenler tasarrufu öğrenecek. Şatafat dönemi sona erecek. Saraylar, saltanatlar olmayacak. Cumhurbaşkanlığı yemininden sonra Türkiye’yi Beştepe’den değil, Çankaya Köşkü’nden yöneteceğiz. Amacım, 16 Nisan 2017 anayasa değişikliklerini, yeni bir anayasa ile etkisiz hale getirmektir. Herkese eşit yakınlıkta bir kamu anlayışını hakim kılacağız. Türkiye’yi eksiksiz demokrasiye kavuşturacağız. Uzlaşmayı gerçekleştireceğiz. Huzur getireceğiz bu ülkeye.”


10:35 | ‘Barış akademisyeni’ Ferda Fahrioğlu HDP’den aday adayı oldu

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Ferda Fahrioğlu Akın, HDP’den milletvekili aday adayı oldu.

“Akademisyenlerden KHK Öyküleri” isimli kitabın yazarlarından da olan Fahrioğlu-Akın, aday adayı başvurusu yaptığını Twitter’dan şu paylaşımla duyurdu:

“HDP’den milletvekilliği için aday adayı başvurusunda bulundum ve seçim çalışmalarına başladık. Barışı akademi yerine mecliste aramaya karar verdim ve bunu gerçekleştirebileceğimi düşündüğüm en (ve bence tek) demokratik partiyi seçtim.”


09:26 | Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu CHP’den aday adayı oldu

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, CHP’den milletvekili aday adayı oldu.

Kabaoğlu, adaylık başvurusunu CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek’e teslim etti.


09:04 | YSK ve e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır?

24 Haziran erken seçimleri için seçmen kayıtlarına, muhtarlıklarda askıya çıkan listeler üzerinden bakılabileceği gibi, internet üzerinden de ulaşılabiliyor.

Peki, YSK ve e-devlet üzerinden adım adım seçmen kaydı sorgulama nasıl yapılır?


09:00 | Ahmet Türk: Göreceksiniz Demirtaş yüzde 15 civarında oy alacak

Deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk, “Boykot gibi bir niyetimiz yok ama iktidarı HDP’siz değiştiremezsiniz” dedi.

Türk, HDP’nin tutuklu bulunan cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın adaylığıyla ilgili beklentilerini ise “Bakın, göreceksiniz Selahattin Bey yüzde 15 civarında bir oy alacak. Pek çok demokrat, aydın ve vicdan sahibi insan da ona destek verecek” sözleriyle ifade etti.


 

Previous post
23 aydır tutuklu: Gazeteci Şerife Oruç yine tahliye edilmedi
Next post
Hakkari’de 30 bölge yasaklandı