Ana SayfaGüncelBuldan’dan Erdoğan’a Kobani mesajı: Ne yaparsanız yapın, nafile

Buldan’dan Erdoğan’a Kobani mesajı: Ne yaparsanız yapın, nafile

HABER MERKEZİ – Kobani’ye top atışları sonrası ‘yakında daha kapsamlı operasyon’ yapılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Ne yaparsanız yapın, nafile” dedi. AKP’nin Suriye’de ‘çözümsüzlüğü derinleştirmekten yana’ olduğunu ve ‘Kürtlerin Suriye’de bir irade olarak temsil edilmesini engellemeyi istediğini’ savunan Buldan, Ankara’nın bunun için uluslararası güçlere ‘her türlü tavizi verdiğini’ belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis’teki haftalık grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Buldan’ın gündeminde 29 Ekim’den Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu, yerel seçimlerden anadili meselesi, İstanbul’daki ‘dörtlü zirve’den hükümetin Fırat’ın doğusuna dönük operasyon mesajları vardı.

‘Demokratik Cumhuriyet’ vurgusu

Cumhuriyet’in 95’inci yılına ilişkin konuşan Buldan, “Adına ‘Cumhuriyet’ denen ama içinde halkın demokrasinin, adaletin, özgürlüklerin olmadığı tekçi sistemin yıl dönümüydü” dedi.

“Cumhuriyetin ilandan sonra kurulan İstiklal Mahkemeleri başka isimlerle sürdürülüyor. Dersim ve Zilan’da yapılan katliamlar, Gazi’de ve Roboski’de devam etti. Bugünkü Cumhuriyet 11 yaşındaki Berkin Elvan’a atılan gaz bombası, 11 yaşındaki Uğur Kaymaz’a sıkılan kurşundur.”

“Bu Cumhuriyet arızalıdır, her yerinden her yanından sorun fışkırıyor” diye devam eden Buldan, “Onlar, tek kimliğe sıkıştıkça, bizleri sıkıştırdıkça ‘bizler çoğuz, çok kimlikliyiz’ dedik” dedi ve Demokratik Cumhuriyet vurgusunda bulundu.

“Sayın Öcalan ülkeyi yönetenlerin önüne demokratik bir teklif sundu. Bir kişinin bile burnunun kanamadığı, halkların birbirini boğazlamadığı, tepeden inme yönetimlerin var olmadığı bir yaşamın hayalidir. Eşit ve özgür bir yaşamın projesidir. Şimdi bu proje tecrit altındadır. Tecrit sadece Sayın Öcalan’ın şahsına değil, tüm Ortadoğu halklarının barış ve ortak yaşam umudunadır.

“Bugün Öcalan üzerinde uygulanan tecrit cumhuriyetin demokratikleşme umuduna yöneliktir. Demokratik Cumhuriyet diyen, bir arada yaşamdan yana olan herkesin tecride karşı olması, sesini yükseltmesi gerekir.”

Yerel seçimler: “Kendimizi de kentimizi de biz yönetelim”

Buldan, Mart 2019’daki yerel seçimlere ilişkin konuşmasında da ‘yerel seçimlerin her zamankinden önemli’ olduğunu dile getirdi.

“Siyasi, toplumsal ve ekonomik krizden rahatsız olan halklara, demokrasi kaygısı ve vicdan sahibi olan herkese sesleniyoruz, gelin esas yıkımı seçimlerde bunlara karşı yapalım. Kayyum Cumhuriyetinde yaşamak istemediğimizi, sokaklarda, meydanlarda, sandık başlarında güçlü şekilde haykıralım. Hep birlikte demokratik cumhuriyetin inşasına birer tuğla bırakalım. Kendimizi de kentimizi de biz yönetelim.”

AKP-MHP ittifakını “Kürt karşıtı, rant ittifakı” olarak tanımlayan Buldan, “Bunların ülke diye bir derdi yok. Hep söylediğimiz gibi Kürde karşı kurtturlar. İttifakları da kurt ittifakıdır” diye konuştu.

Anadili: “Kürt çocukları da Kürtçe öğrenecek”

Buldan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un  “Hem Arapça hem de Türkçe bilen öğretmenlere ihtiyacımız var” sözlerini de hatırlattı.

“Arap çocukları elbette dillerini öğrenecekler, bu onların en doğal hakları” diyen Buldan, “Ama bu ülkenin Kürt çocukları da Kürtçe öğrenecek. Bu da onların en doğal hakkı” dedi.

EYT: “Bu hakkı AKP-MHP ittifakının çıkarlarına kurban etmeyeceğiz”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu da Buldan’ın gündemindeydi. EYT sorununun çözümü için çalışacaklarını söyledi.

Buldan, “Yılların teriyle kazanılan, ana sütü gibi helal olan bu hakkı, AKP-MHP ittifakının kirli çıkarlarına kurban etmeyeceğiz. Size emeklilik hakkını çok görenleri siz de siyasetten emekli edin” diye konuştu.

Buldan, “Halkı kriz içinde olan bir Cumhurbaşkanı’nın maaşı yüzde 26 zam ile 75 bin TL’ye çıkarıldı. Dünyada neredeyse bu kadar yüksek maaş alan lider yok. Recep Bey kendine kıyak geçmiş” dedi.

Kobani’ye saldırı: “Ne yaparsanız yapın, nafile”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik top atışlarına dair konuşan Buldan, AKP’nin Suriye’de çözüm istemediğini savundu.

Hükümetin “Kobani’yi yerle bir edeceğiz” diye tehditler savurduğunu, bunun ardından IŞİD’in devreye girdiğini ve devamla da Fırat’ın doğusunda IŞİD’e operasyon yapan Demokratik Suriye Güçleri’ne operasyon yapıldığını, ardından da TSK’nin Aşme köyü yakınlarına obüslerle saldırdığını anımsatan Buldan, “Burada amaç ne?” diye sordu.

Buldan, “Suriye’de savaşı ve çözümsüzlüğü derinleştirmekten başka bir amaç yok. Kürtlerin Suriye’de bir irade olarak temsil edilmesini engellemek amaçlanıyor. Ancak uluslararası güçleri de buna alet etmenin yollarını arayan AKP Hükümeti’nin her türlü tavizi verdiğini belirtmek isteriz” dedi.

Buna karşın 1 Kasım’ın “Dünya Kobani Günü” ilan edildiğini hatırlatan Buldan, “AKP hükümeti şunu unutmasın; ne yaparsanız yapın, nafile. Suriye’de Kürtlerin iradesini engellemeyi asla başaramayacaksınız. Kürtler ve bölge halkları size rağmen kendi geleceğini kuracak, kendi topraklarında özgürlüklerini ilan edecekler” diye konuştu.


Kobani’ye top atışları sonrası: Erdoğan’dan Suriye’de ‘daha kapsamlı operasyon’ mesajı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tarihi Tünel bakım için iki gün kapanacak
Sonraki Haber
BBC'den sinema tarihinin İngilizce olmayan en iyi 100 filmi