Ana SayfaDünyaFransa hükümeti akaryakıt zammını 2019 bütçesinden çıkardı

Fransa hükümeti akaryakıt zammını 2019 bütçesinden çıkardı

HABER MERKEZİ – Fransa’da haftalardır süren ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerinin ardından hükümet, akaryakıt zammını 2019 için rafa kaldırdı. ‘Sarı Yelekler’ ise yeni protesto çağrısında bulundu.

Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara karşı başlayan, zamanla iktidara karşı isyana dönüşen ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerinin (Gilets Jaunes) ardından hükümet geçici bir adım daha attı.

Fransa hükümeti akaryakıt vergisi zammını 2019 için iptal ettiğini duyurdu.

Salı günü zamların 6 ay erteleneceğini söyleyen Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Çarşamba günü ise zammın 2019 bütçesinden çıkarıldığını açıkladı.

Philippe, parlamentonun alt kanadına hitaben yaptığı konuşmada, “Hükümet diyaloğa açıktır ve bu niyetini, vergi artışını 2019 bütçesinden çıkararak göstermektedir” dedi.

Protestolara devam

Hükümetin geçici adımı ise ‘Sarı Yeleklilerin’ eylemlerini sürdüreceklerini duyurmasının ardından geldi.

Gerçek bir değişim sağlanana kadar protestolara devam edeceklerini vurgulayan hareketin temsilcileri, “Fransızlar kırıntı değil, ekmeğin tamamını istiyor” demişti.


Sarı Yelekliler ‘isyana devam’ dedi: Kırıntı istemiyoruz


Öte yandan lise ve üniversite öğrencileri eylemlerini sürdürürken, protesto dalgasına Fransa’daki çiftçi sendikası da katılma kararı aldı. Sendika, üyelerinin gelecek hafta her gün gösteri yapacağını duyurdu.

‘Sarı Yelekliler’ de, 8 Aralık Cumartesi günü için yeni protesto çağrısında bulundu.


Fransa’daki isyanın duvar yazıları


Ne oluyor?

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ hareketi gündemdeki yerini koruyor.

Haftalardır devam eden protestolar Fransa’daki ‘küresel ısınma ile mücadele etmek’ adına akaryakıt zammına ve getirilen ek vergilere karşı başlasa da zamanla hükümetin diğer politikalarından ve hayat pahalılığından şikayet eden insanların da katılımıyla genişliyor.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan çağrılarla düzenlenen protestolar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Tipik bir taban hareketi’ olduğu belirtilen ‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.

Diğer yandan 24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde eylemlerin adresi başkent Paris’in meydan ve sokakları oldu. Reuters haber ajansına göre bu eylemler, Paris’te 1968’den beri görülen en büyük protestolar.

Marsilya’da düzenlenen protestolar sırasında polisin attığı gaz fişeğinin yüzüne isabet etmesi sonucu 80 yaşındaki Zineb Romdhane isimli kadın hayatını kaybetmesi ile birlikte eylemlerde ölenlerin sayısı ise dörde yükseldi.

Ülke genelinde süren eylemlerde bin civarında kişi yaralanırken, bunlardan iki yüz kadarı polis. Protestolar sırasında yaklaşık bin 500 kişi de gözaltına alındı.


Bu haberde BBC Türkçe’den de yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AB bütçesinde Türkiye'nin 'üyelik müzakeresi' fonlarında kesinti
Sonraki Haber
İstanbul'da kaldırım çöktü, park halindeki araç askıda kaldı