Ana SayfaToplumsal CinsiyetGüney Kore’de kadınlardan ‘güzellik’ algılarına başkaldırı: ‘Makyaja ve uzun saça hayır’

Güney Kore’de kadınlardan ‘güzellik’ algılarına başkaldırı: ‘Makyaja ve uzun saça hayır’

HABER MERKEZİ – Güney Kore’de kadınlar kendilerine dayatılan güzellik algısını kırmak için ‘Makyaja hayır, uzun saça hayır!’ kampanyası başlattı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 Küresel Cinsiyet Farkı sıralamasında 149 ülke arasında 115. sırada yer alan Güney Kore’de kadınlar, kendilerine dayatılan ‘güzellik’ algısıyla mücadele ediyor.

‘Makyaja hayır, uzun saça hayır!’ isimli bir kampanya başlatan kadınlardan üniversite öğrencisi Yim Ji-su, “Biz oyuncak bebek değiliz, hepimiz insanız. Bu kısıtlamaları aştığımda yeniden kendim gibi olduğumu hissettim” diyor.

6 ay önce makyaj yapmayı bıraktığını, saçlarını da kısacık kesmeye başladığını belirten Yim Ji-su, “Bu kısıtlamaları aştığımda yeniden kendim gibi olduğumu hissettim” ifadelerini kullanıyor.

Yim Ji-su

BBC Türkçe’de yer alan habere göre kozmetik ürünleri tüketiminde dünyada ilk 10 arasında yer alan Güney Kore’de, estetik ameliyat oranı da bir hayli yüksek.

Geçen yıl on binlerce kadın başkent Seul’de “gizli kamera pornosuna” karşı protesto gösterileri düzenledi, aynı dönemde evlerinde çektikleri, makyaj malzemelerini kırarken ya da çöpe atarken görüntülendikleri videoları da sosyal medyada paylaşmaya başladı.

‘Her daim makyajlı olamam’

YouTube kanalında makyaj ürünleri tanıtan ve makyaj taktikleri gösteren Lina Bae de, Haziran ayında yayınladığı videoda, tüm bu “güzellik standartlarına uymaya çalışırken ne kadar acı çektiğini” anlattı.

Video kısa sürede viral oldu, yaklaşık 7 milyon kişi tarafından izlendi.

“Güzel değilim, ama bu sorun değil. Her daim makyajlı olamam” diyen Bae, özgüveni çok düşük olan kadınlar çok yakındaki bir markete çıkarken bile makyaj yaptığını söylüyor.

‘Toplumsal cinsiyet eşitliği için adımlardan biri’

Bu harekete katılan kadınlar, makyaj yapmamanın toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda atılan adımlardan sadece biri olduğunu söylüyor.

28 yaşındaki politikacı Shin Ji-ye, “Bu kadınların seçimleriyle ilgili, günlük yaşamımızı kendi istediğimiz şekilde değiştirebilmekle ilgili” diyor.

Güzellik uzmanı Hwa Jun Lee, henüz gençler arasında yayılmaya başlayan bu akımın kozmetik pazarını etkilemesini beklenmediğini söylüyor. Ancak bazı markalar, kısa saçlı ve az makyajlı kadınları reklamlarında oynatmaya başladı bile.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni başlayanlar için: “Ekolojik Arıcılık Eğitimi” 3 Mart'ta İzmir'de
Sonraki Haber
Kardan insana zafer işareti yaptırmak 'suç' sayıldı: 12 tutukluya hücre cezası