Ana SayfaDünyaKarşı çıktığı referandum öncesi: Meksika’da bir hak savunucusu yerli öldürüldü

Karşı çıktığı referandum öncesi: Meksika’da bir hak savunucusu yerli öldürüldü

HABER MERKEZİ – Meksika’da termoelektrik santral ve doğalgaz hattı inşası referandumu öncesinde projeye karşı verdiği mücadeleyle bilinen Samir Flores Soberanes isimli hak savunucusu yerli silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


Meksika’nın Morelos eyaletinde Samir Flores Soberanes isimli hak savunucu yerli silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Yıllardır bölgesindeki doğalgaz hattının inşasına karşı verdiği mücadeleyle bilinen Flores Soberanes’in ölümüne neden olan bu saldırı, karşı çıktığı doğalgaz borusu ve iki termoelektrik enerji santralinin inşasına dair yapılacak referandumun üç gün öncesinde gerçekleşti.

Amilcingo topluluğundan olan Toprak ve Su Savunması için Halk Cephesi (FPDTA) üyesi Samir Flores Soberanes, 20 Şubat tarihinde evinin önüne gelen iki araçtan açılan ateşle hayatını kaybetti.

Samir Flores Soberanes, hak savunuculuğunun yanı sıra topluluğa ilişkin bir radyo kanalında yaptığı çalışmalarla da biliniyordu.

Obrador’a suçlama

Toprak ve Su Savunması için Halk Cephesi (FPDTA), yayınladığı bildiriyle, cinayetten projenin beraberinde getirdiği tehlikeleri göz ardı eden hükümeti sorumlu tuttu.

Voices in Movement’ta yayınlanan bildiride, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un karar için topluluğa danışmamı vurgulandı.

Örgüt, yaşananları “halkların öz yönetimi ve kendi kaderini tayin hakkına dönük siyasi bir cinayet” olarak değerlendirdi.

Referandum ertelenmeyecek

Obrador ise saldırıyı “korkakça” ifadesiyle nitelemesine rağmen referandumun planlanan tarihte yapılacağını söyledi.

Morelos Eyalet Savcısı Uriel Carmona da cinayetin termoelektrik santralle bir ilgisi olmadığını iddia ederek, soruşturmanın “örgütlü suçlar” bağlamında yapıldığını bildirdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölüm orucunda olan tutuklu trans kadın Buse için BM'ye başvuru
Sonraki Haber
Bir kadını cinsel saldırıya maruz bırakan polisin cezasında indirim