Ana SayfaGüncelErdoğan da aşıda patente karşı: İlimde kıskançlık olmaz

Erdoğan da aşıda patente karşı: İlimde kıskançlık olmaz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD yönetiminin ‘Covid-19 aşılarının patent hakları askıya alınsın’ önerisine destek çıkarak “İlimde kıskançlık olmaz” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazının ardından ‘aşıda patent’ konusunda açıklamalarda bulundu.

ABD yönetiminin, Corona virüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığına karşı geliştirilen aşılarla ilgili patent haklarının geçici olarak kaldırılması önerisine destek veren Erdoğan, ilimin ‘tüm insanlığın ortak malı’ olduğunu söyledi.

“İlim tüm insanlığın ortak malıdır, ilimde kıskançlık olmaz” diyen Erdoğan, “İnsanlığın sağlığıyla alakalı bir konuda, ‘Kimseye vermeyiz’ gibi bir anlayış yanlış bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye’de geliştirilme aşamasında olan Covid-19 aşıları için ise “Biz bunları da sadece ülkemizde kullanmak değil, tüm dünyada nereden bir talep varsa hepsiyle de paylaşmaya hazır olduğumuzu söylemiş olduk” dedi.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Covid-19 aşılarıyla ilgili patent haklarının geçici olarak kaldırılmasını talep etmişti.

Tai, “Bu küresel bir sağlık krizi ve Covid-19 pandemisinin getirdiği olağanüstü koşullar olağanüstü önlemler gerektiriyor” demişti.

Avrupa Birliği (AB) de ABD’nin önerisinin görüşülebileceğini bildirmişti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’in ABD’nin önerisini görüşmeye hazır olduğunu belirterek, “Ancak kısa vadede, aşı üreten tüm ülkelere ihracatlara izin verme çağrısında bulunuyoruz” demişti.

Almanya hükümeti ise patent hakkının kaldırılmasının aşı üretimine etkisi olmayacağını savunarak, ABD’nin önerisine sıcak bakmadıklarını ifade etmişti.

  ABD: Covid-19 aşılarının patent hakları askıya alınsın
  ABD'nin patent önerisine Berlin'den ret, AB'den 'açık kapı'



Önceki Haber
Diyanet TV, Ramazan programı için günlüğü 35 bin TL'ye tekne kiralamış
Sonraki Haber
Çalışma izin belgelerinin geçerlilik süresi yeniden uzatıldı