Ana SayfaDünyaABD’nin patent önerisine Berlin’den ret, AB’den ‘açık kapı’

ABD’nin patent önerisine Berlin’den ret, AB’den ‘açık kapı’

HABER MERKEZİ – Almanya hükümetinden, ABD yönetiminin “Covid-19 aşılarının patent hakları askıya alınsın” önerisine olumsuz yanıt geldi. Berlin’e göre, aşı üretimindeki sıkıntılar patent hakkından kaynaklanmıyor. Avrupa Birliği ise öneriye açık kapı bıraktı.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Corona virüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığına karşı geliştirilen aşılarla ilgili patent haklarının geçici olarak kaldırılmasını talep etmişti.

Tai, “Bu küresel bir sağlık krizi ve Covid-19 pandemisinin getirdiği olağanüstü koşullar olağanüstü önlemler gerektiriyor” demişti.

Washington yönetiminin aşı patent haklarının geçici olarak kaldırılması talebine Almanya’dan yanıt geldi.

Almanya hükümet sözcüsü, patent hakkının kaldırılmasının aşı üretimine etkisi olmayacağını savunarak, ABD’nin önerisine sıcak bakmadıklarını ifade etti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre sözcü, “fikri mülkiyet hakkının korunmasının bir inovasyon kaynağı olduğunu ve bunun gelecekte de böyle kalması gerektiğini” savundu.

BioNTech’in açıklaması

Almanya merkezli Covid-19 aşısı üreticisi BioNTech de ABD’nin önerisiyle ilgili yaptığı açıklamada, patent hakkının kaldırılmasının küresel aşı tedariğinin artırılmasına pek yardımcı olmayacağını iddia etti.

“Patent, aşılarımızın üretiminde ve dağıtımında sınırlayıcı bir faktör değil” denilen açıklamada, patent hakkının askıya alınmasının kısa ve orta vadede dünya genelindeki aşı üretimini artırmayacağı ve üretim sürecinin oldukça karmaşık olduğu savunuldu.

AB öneriye ‘açık kapı’ bıraktı

Avrupa Birliği (AB) ise ABD’nin önerisine açık kapı bıraktı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’in ABD’nin önerisini görüşmeye hazır olduğunu belirterek, “Ancak kısa vadede, aşı üreten tüm ülkelere ihracatlara izin verme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

  ABD: Covid-19 aşılarının patent hakları askıya alınsın



Önceki Haber
Sağlık Bakanlığı verileri: Toplam vefat sayısı 42 bini aştı
Sonraki Haber
Cezaevlerindeki açlık grevi 162'nci gününde: Annelerin yüreğine ateş düşürmeyin