Ana SayfaDünyaABD’den Hakan Atilla’ya 10 yıl ticaret yasağı

ABD’den Hakan Atilla’ya 10 yıl ticaret yasağı

HABER MERKEZİ – ABD, Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’ya 10 yıl ticaret yasağı getirdi. Kararın gerekçesi ise ‘İran’a yönelik yaptırımları delmek’ olarak açıklandı.

ABD Ticaret Bakanlığı, iki ay önce Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü görevinden istifa eden eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’ya ticaret yasağı getirildiğini duyurdu.

Bakanlığın alt birimlerinden olan Sanayi ve Güvenlik Dairesi’nin yayımladığı kararda, Atilla’nın İran’a yönelik yaptırımların delinmesi suçunu işlediği belirtilerek, ticaret yapmasının yasaklandığı ifade edildi.

Bu kararın Atilla’nın hüküm giydiği tarih itibarıyla 10 yıl boyunca geçerli olacağı aktarıldı.

Kendisinin ve kendisinin atadığı temsilcilerin ya da çalışanların direkt ya da dolaylı olarak ABD ile ilişkili mal, yazılım ve teknoloji ihracatı ya da ithalatı yapamayacağı vurgulanan metinde, kararın Atilla’nın cevabının incelenmesinin ardından alındığı da belirtildi.

Hakan Atilla’nın karara itiraz için 45 günü var.

Hakan Atilla, tahliye sonrası ABD dönüşü eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından karşılanmıştı.

Atilla, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı iken gittiği ABD’de 28 Mart 2017’de tutuklanmıştı.

Halkbank’ta çalışırken, İran’ın ABD yaptırımlarından kaçmasına yardım ettiği için suçlu bulunan Atilla, 32 ay hapis cezasına çarptırılmış, 28 ay süren tutukluluğunun ardından tahliye edilmişti.

Türkiye’ye dönüşte eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın çiçeklerle karşıladığı Atilla, 22 Ekim 2019 tarihinde Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı, bu yılın Mart ayında ise görevinden istifa etmişti.

Hakan Atilla istifa kararını, ABD’deki Halkbank davası öncesi alması dikkat çekmişti.

Diğer yandan, Halkbank’ın İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği suçlamasıyla ABD’de yargılanamayacağına yönelik başvurusu New York’taki Temyiz Mahkemesi’nde geçen ay görüşülmüş, mahkeme heyeti, Halkbank’ın avukatları ve savcılıktan yeni belge ve bilgi istemeyeceklerini kaydederek, ”Vereceğimiz nihai kararı bekleyin” demişti.

Temyiz Mahkemesi, Halkbank’ı haklı bulursa, bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yargı süreci duracak.

Eğer karar Halkbank aleyhine çıkarsa, dava alt mahkemede görülmeye devam edecek.

Halkbank, bankaya yöneltilen “ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak”, “Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurma”, “ABD bankalarını dolandırmak”, “ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak”, “kara para aklamak”, “kara para aklamak amacıyla komplo kurmak” suçlamalarını reddediyor.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
SMA hastası Murat Koç için 'nefes ol'
Sonraki Haber
Sağlık Bakanlığı verileri: Toplam vefat sayısı 42 bini aştı