Ana SayfaGüncelTutuklanan belediye eşbaşkanları 10 saat boyunca kelepçeli sevk edilmişler

Tutuklanan belediye eşbaşkanları 10 saat boyunca kelepçeli sevk edilmişler

HABER MERKEZİ – Görevden alınarak yerine kayyum atanan, ardından da tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mızraklı, Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Yılmaz ve Kocaköy Belediye Eşbaşkanı Nazlıer ile görüşen ÖHD üyesi avukatlar, üç ismin Diyarbakır’dan Kayseri’deki cezaevlerine hücrelere bölünmüş bir ring aracıyla elleri kelepçeli şekilde ve 10 saat süren molasız bir yolculukla sevk edildiğini aktardı.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyum atanan ve 22 Ekim’de tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz ve Kocaköy Belediye Eşbaşkanı Rojda Nazlıer tutuldukları Diyarbakır’dan Kayseri’ye sevk edilmişti.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Mızraklı’yı sevk edildiği Kayseri Bünyan T2 Cezaevi’nde, Yılmaz ve Nazlıer’le ise sevk edildikleri Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’nde görüştü.

10 saat kelepçeli sevk

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberde, görüşmeye katılan avukatların aktardıkları bilgiler yer aldı.

Bu bilgilere göre, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Kayseri’ye sevk edilen belediye eşbaşkanları, hücrelere bölünmüş bir ring aracıyla ayrı ayrı hücrelere konulup, birbirleriyle iletişimi koparılarak sevk edildi.

10 saat süren yolculuk boyunca belediye eşbaşkanlarının kelepçeleri açılmazken, molasız yapılan sevk sırasında, ring aracının bölünmüş dar hücreleri nedeniyle belediye eşbaşkanların hareket etmekte zorlandığı, uzun boyu nedeniyle Rojda Nazlıer’in hücreye sığmakta güçlük çektiği aktarıldı.

Belediye eşbaşkanlarının dar ring aracı hücrelerinde vücutlarına giren kramplar nedeniyle zor bir yolculuk yaptığı da belirtildi.

Mızraklı: Düşman hukuku uygulanıyor

Avukatların görüştüğü Mızraklı, şunları söyledi:

“Bize düşman hukuku uygulanıyor. Bizi görevden alma gerekçesi ne ise sevk edilme gerekçemiz de aynıdır. Bizi nereye götürdüklerinden haberimiz yoktu. Geldiğimiz cezaevinde nereye getirildiğimizi öğrendik.
“Uygulanan düşman hukukudur. Dışarıda halkımızın, arkadaşlarımızın direnişi bizim durumumuzu belirler yoksa hukuktan bir beklentimiz yok. Ailelerimiz de cezalandırılıyor, bu şekilde ulaşımı olmayan bir yere getirilmemiz düşman hukukunun uygulandığının göstergesidir.”

Yerine kayyum atanan Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Yılmaz’ın ise, “Bir daha böylesi bir sevk işlemi gerçekleşir, kelepçeli götürülme durumu olursa mahkemelere çıkmayacağız” dediği aktarıldı.

Ne olmuştu?

21 Ekim’de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmalar doğrultusunda, görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Kocaköy Belediyesi Eşbaşkanı Rojda Nazlıer ve Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz gözaltına alınmıştı.

22 Ekim’de çıkarıldığı mahkemede Mızraklı, Yılmaz ve Nazlıer tutuklanmıştı.

Mızraklı’nın tutuklanmasına gerekçe olarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” gösterilmişti.

Üçü büyükşehir 14 belediyeye kayyum

İçişleri Bakanlığı 19 Ağustos’ta, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevden alındığını açıklamıştı.

Üç belediyeye de kentlerin valileri kayyum olarak atanmıştı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Büyükşehir Belediyesi’n Mustafa Yaman, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Mehmet Emin Bilmez başkan vekili olarak atanmıştı.

18 Ekim’de Hakkari Belediyesi, Yüksekova İlçe Belediyesi ve Mardin’in Nusaybin ilçesinin belediyesine kayyum atamaları yapılmıştı.

Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Cihan Karaman, Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Remziye Yaşar ve Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Semire Nergiz ise tutuklanmıştı.

22 Ekim’de Van’ın Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin’in; Diyarbakır’da ise Kayapınar, Bismil ve Kocaköy belediye eşbaşkanlarının yerine kayyum atanmıştı.

29 Ekim‘de Şırnak’ın Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ görevden alınarak yerine kayyum atanmıştı.

2 Kasım‘da ise Van’ın Saray Belediye Eşbaşkanı Caziye Duman, görevinden alınarak yerine kayyum atanmasıyla beraber HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 14 belediyesine kayyum atanmış oldu.


Tutuklanan belediye eşbaşkanları Kayseri’deki cezaevlerine sevk edildi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ilısu Barajı, “Milli Park” statüsündeki Botan Vadisi'ni de olumsuz etkileyecek
Sonraki Haber
Beyoğlu'nda iş cinayeti: 6'ncı kattan düşen işçi hayatını kaybetti