Ana SayfaEkolojiDersim Barosu’ndan dağ keçilerinin avlanmasına karşı suç duyurusu

Dersim Barosu’ndan dağ keçilerinin avlanmasına karşı suç duyurusu

HABER MERKEZİ – Dersim Barosu, dağ keçilerinin avlanmasıyla ilgili Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Dersim’de dini söylencelerdeki öneminden dolayı Dersim Alevilerince kutsal kabul edilen dağ keçileri, avcıların hedefinde.

Kış koşulları nedeniyle hareket kabiliyetleri sınırlanan dağ keçileri, yurtdışından ve Dersim dışından gelen avcılar tarafından avlanıyor.

İzinli ve izinsiz yapılan av faaliyetleri nedeniyle Dersim’in Pülümür ilçesi Kozluca köyü yakınlarında bir dağ keçisi kaçak avcılar tarafından öldürülmüştü.

Suç duyurusu

Dersim Barosu, yapılan avcılıkla ilgili Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusuna ilişkin yapılan yazılı açıklamada, son dönemlerde dağ keçisi türlerine yönelik yasadışı avlanma faaliyetlerinin arttığı belirtilerek, “Avlanma faaliyetlerinin özellikle 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu hükümlerine tabi Munzur Vadisi’nde ve Pülümür Vadisi’nde karayolu kenarlarında kolayca yapıldığı bilinmektedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Kara Avcılığı Kanunu, Merkez Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve Uluslararası Komisyonlar Kararı ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca dağ keçilerinin her türünün avlanmasının yasak olup aksi eylemler cezai ve hukuki mesuliyete tabi olduğu hatırlatılarak, dağ keçilerinin yöre mitolojisinde önemli yer tutan ve kutsiyet taşıyan canlılar olduğu belirtildi.

Dağ keçilerinin bir kısım türünün nesli tükenme tehlikesi altında olduğuna vurgu yapılan açıklamada, yasadışı avlanma faaliyetlerinin engellenmesi hususunda ciddi sorunlar olduğuna dikkat çekildi.

“Dersim genelinde yayılış gösteren dağ keçilerine yönelik avlanma faaliyeti gerek personel sayısının azlığı ve gerekse de personel azlığı sebebiyle denetimlerin yetersizliği sebebiyle büyük oranda engellenememektedir.”

Açıklamanın sonunda, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne ise resmi başvuruda bulunulduğu belirtildi.


Dersim’de dağ keçileri avcıların hedefinde


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2020'de uygulanacak trafik cezaları belli oldu
Sonraki Haber
Roboski'den Cizre'ye kader ve keder