Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİşyerindeki taciz patronlar tarafından gizlenmeye çalışıldı

İşyerindeki taciz patronlar tarafından gizlenmeye çalışıldı

HABER MERKEZİ – Dersim’de çalıştığı işyerinde cinsel tacize maruz bırakılan kadın, işverenleri tarafından tacizin üzerinin örtülmeye çalışıldığını söyledi.

Dersim’de faaliyet gösteren bir restoranda bulaşıkçı olarak çalışan 19 yaşındaki bir kadın, 27 Ekim’de usta olarak çalışan ve işletme sahiplerinin yakını olan Hüseyin Polat tarafından cinsel tacize maruz bırakıldı.

Kadın, tacizi anlattığı işletme sahipleri S.D. ve D.D.’nin kendisine “Eğer çok rahatsız oluyorsan işten çıkabilirsin” dediğini aktardı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ayşe Sürme’nin haberine göre işletme sahiplerinin tacizin üzerini örtmeye çalışmaları üzerine 2 Kasım’da Başsavcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.

Başsavcılık, Hüseyin Polat için uzaklaştırma kararı verdi. Kadının ifadesi emniyet müdürlüğünde alınırken, Hüseyin Polat ve işletme sahiplerinin ifadesi işyerlerinde alındı.

Polat’ın daha önce de çalışan birçok kadını taciz ettiğini belirten kadın, Polat’ın kendisine sürekli “beni seviyor musun” gibi sorular yönelttiğini aktardı.

Kadın, “Saçıma dokundu ve kendimi geri çektiğimde ‘rahatsız mı oluyorsun’ dedi. Rahatsız olduğumu, hiç kimsenin benimle temasa geçmesinden hoşlanmadığımı söyledim. Dikkat edeceğini söylese de yine çalıştığım bir anda yanıma yaklaşıp alnımdan öptü. O şokla tepki veremedim. Bulunduğum yerde hiçbir kamera yok, mutfak kısmını da kamera görmüyor” dedi.

‘Rahatsız oluyorsan işten çıkabilirsin’

Yaşadıklarından dolayı işi bırakacağını söylediğinde D.D.’nin kendisine, ‘Polat’ın bu tür yönelimleri olduğunu, birçok elemanı taciz ettiğini, bu yüzden kendi nişanlısını Hüseyin Polat ile aynı ortama getirmediğini’ dediğini aktardı.

Ben D.D.’ye ‘Nişanlınızı aynı ortama koymak istemiyorsunuz ama beni neden mutfakta çalıştırdınız, kamera yok daha felaket olabilirdi’ dedim. Bunun üzerine ağabeyi S.D.’ye durumu anlatacağını, gereğini yapacağını söylese de bir şey yapmadı. Ağabeyi S.D.’yi arayıp durumu anlattığımda, ‘Hüseyin Polat’ı arayacağım, böyle bir şey varsa kendini belli ettirir, çok rahatsız oluyorsan işten çıkabilirsin’ dedi. ‘Onu işten çıkaracağım’ gibi bir şey söylemedi. İşletme sahipleri ve benim işe girmeme aracı olan M.T., Hüseyin Polat ile konuştuğunda yaptıklarını bağırarak reddetti. İşten çıktım. İşten çıkan diğer elamanlara ulaştığımda kendileri de aynı tacizle karşılaştığını söylediler.

Polat tacizi kabul etti

Kadın, şikayet girişiminde bulunduğunda D.D.’nin Hüseyin Polat ile ilgili söylediği sözleri inkar ettiğini ve el birliğiyle tacizin üzerini örtmeye çalıştıklarını vurguladı.

Bu kişiler ‘iş yerlerini kötülemek için yaptığımı’ söylemeye başladı. Eğer şikâyetçi olacaksam da (…) işletme elemanı olarak değil, Hüseyin Polat şahsını şikâyet etmem gerektiğini söylediler. Hüseyin Polat, daha sonra M.T.’ye bana tacizde bulunduğunu kabul etmiş. Fakat M.T., olaya karışmayacağını söyledi.

Arkadaşımla birlikte S.D., M.T. ve yanlarında getirdikleri arkadaşları uzman polis ile kafede görüştük. Hüseyin Polat’ı çıkardıklarını, olayın üzerinin örtülmesini ve kendi isimlerinin geçmemesi gerektiğini söyleyerek, gözümü korkutan sözler sarf ettiler. Tunceli Başsavcılığı Hüseyin Polat’a uzaklaştırma cezası verdi. Emniyette 3 polis tarafından, 5 saat ifadem sürerken, onların ifadesi iş yerlerinde alınmıştı. Baya baskıcı bir ortamdı. Sürekli aynı soruları yönettiler.

‘Kadınlar tacize göz yummasın’

“Susmaya devam etseydim bu kişi işten çıkarılmayacaktı” diyen kadın, en başta bu tacizin önüne geçmek için şikayetçi olduğunu kaydetti.

Tek amacım kadınların tacize göz yummamasıdır. Kesinlikle kimse bizim babamız, abimiz veya kardeşimiz değildir. Burada okuyorum, kendi emeğimle geçinmeye çalışırken böyle bir durumla karşılaştım. Peşini bırakmayacağım, kesinlikle tacizcinin cezalandırması için elimden geleni yapacağım. Kadınlarında benim yanımda bulunmasını istiyorum.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD'nin seçimi: Delege sayısında Biden önde, oy sayımı sürüyor
Sonraki Haber
Kışlada ırkçı saldırıya maruz kalan askere soruşturma