Ana SayfaDünyaAvustralya yangınları: 23 insan ve 480 milyon hayvan can verdi, ordu göreve çağrıldı

Avustralya yangınları: 23 insan ve 480 milyon hayvan can verdi, ordu göreve çağrıldı

HABER MERKEZİ – Avustralya’da Eylül ayından bu yana süren yangınlar “yeni bir boyuta geçti” ve kontrol altına alınamayan alevler nedeniyle can kayıpları artıyor. Avustralya Başbakanı, yangınların kontrol altına alınması için yaklaşık 3 bin askerin göreve çağrıldığını açıkladı.

Avustralya’nın doğusundaki New South Wales ve güneydoğusundaki Victoria eyaletlerinde yaklaşık 200 noktada yangınlar sürüyor.

Yangınlar büyük yerleşim alanları için de tehdit oluşturmaya devam ediyor.

100 binden fazla kişiden evlerini terk etmesi istenirken, New South Wales’in itfaiye ekibinden Rob Rogers kontrol altına alınamayan alevlerin Sydney’in banliyö alanlarına ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Askerler göreve çağrıldı

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ormanlık ve çalılık bölgelerde başlayan ve geçtiğimiz Eylül ayından beri devam eden yangınların kontrol altına alma çabalarına yardımcı olması için yaklaşık 3 bin askerin göreve çağrıldığını açıkladı.

Morrison, rüzgarın da etkisiyle birçok noktada yeni yangınların çıktığını, mevcut yangınların da ilerleme hızının arttığını söyledi ve ekledi: “Cumartesi günü itibarıyla yaşadığımız yangın felaketi yeni bir boyuta geçti.”

Başbakan Morrison, yangınlar nedeniyle hayatını kaybeden insanların sayısının 23’e yükseldiğini duyurdu. Bunlardan 12’sinin ise bu haftaki yangınlar sonucunda hayatını kaybettiğini kaydetti.

En az altı insandan ise haber alınamıyor.

Yangınlar nedeniyle milyonlarca hayvanın da can verdiği tahmin ediliyor.

Gazeteci Banu Güven, Sydney Üniversitesi’ndeki çevre bilimcilerin yaptığı hesaplamaları paylaştı ve yangınlarda aralarında kanguru ve koalaların olduğu 480 milyon kadar yabani hayvanın alevler, duman ya da yüksek ısıdan can verdiğini yazdı.

DW Türkçe için kaleme aldığı yazısında, bu sayının içinde böcekler, yarasalar, kurbağaların olmadığını belirten Güven, “Çevre bilimciler bu tahmini 2007’den çıkarılan envanterlere göre yaptılar. Yani toplamda can veren hayvan sayısı bundan da yüksek olabilir” diye de ekledi.

Kanguru ve koalalara ev sahipliği yapan bölgenin de aralarında olduğu yangın alanlarında alevlerin önüne geçmenin şu noktada mümkün olmadığı belirtiliyor.

Yerel yetkililer, 40 dereceyi aşan sıcaklıkların tetiklediği yangınların bir süre daha etkisini sürdürmesini bekliyor.

Avustralya’da son üç yıldır yaşanan kuraklık nedeniyle kurumuş çalılarda çıkan yangınlar çok sayıda can ve mal kaybına neden oluyor.

2009 yılında meydana gelen orman yangınında yaklaşık 200 kişi yaşamını yitirmişti.


Karınca, DW, BBC, Reuters, Guardian

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çorlu tren katliamı davasının bilirkişi heyetine 1 milyon lira ödenmiş
Sonraki Haber
Kasım Süleymani suikastının ardından neler oluyor, kim ne diyor?