Ana SayfaDünyaKasım Süleymani suikastının ardından neler oluyor, kim ne diyor?

Kasım Süleymani suikastının ardından neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis, dün ABD’nin Irak’ta düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. Tahran “intikam” sözü verirken, bugün bir kez daha Haşdi Şabi üyeleri hedef alındı. Kasım Süleymani suikastının ardından yaşananları, yapılan açıklamaları ve kimi değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktarıyoruz.

 


20:35 | Irak’ta ABD birliklerinin bulunduğu hava üssüne füze atıldı

Irak’ın başkenti Bağdat’ın kuzeyindeki Balad Hava Üssü’ne iki adet Katyuşa füzesi atıldı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ABD birliklerinin de bulunduğu hava üssüne düşen füzeler nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmadı.


18:45 | İran’dan ABD’ye tehdit: 35 hayati nokta menzilimizde

Fotoğraf: Reuters

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Gulam Ali Ebu Hamza, suikast sonucu öldürülen Kasım Süleymani’nin intikamını alacaklarını ve İsrail’in başkenti Tel Aviv ile birlikte ABD’nin bölgedeki 35 hayati noktasının İran’ın menzilinde olduğunu söyledi.

Tesnim’in haberine göre İranlı komutan, ABD’yi Hürmüz Boğazı’nda hedef alacakları imasında bulundu:

“Hürmüz Boğazı Batı için hayati bir nokta ve çok sayıda Amerikan destroyeri ve savaş gemisi geçiş yapıyor. ABD’nin bölgedeki hayati noktaları, İran tarafından çok önceden tespit edilmişti. ABD’nin bölgedeki 35 hayati noktası ve Tel Aviv, İran’ın menzilinde.”

Tesnim haber ajansı, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in de bölgede gerilim istemedikleri yönündeki açıklamasını paylaştı.

Habere göre Dışişleri Bakanlığı’nda Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman El Tani ile görüşen Zarif, “İran, bölgede gerilim peşinde değil ancak bölge dışı ve yabancı güçlerin varlığı ve müdahalesi, hassas bölgemizde istikrarsızlığa, güvenliğin azalmasına ve gerilimin tırmanmasına yol açar” dedi.

Süleymani suikastını “terör saldırısı” olarak niteleyen Zarif, ABD’nin saldırının sonuçlarından sorumlu tutulacağını kaydetti.


18:30 | Erdoğan Ruhani ve Salih ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile telefonda görüştü.

Salih’in görüşmede gerginliğin düşürülmesi için bölgesel ve uluslararası işbirliği çağrısında bulunduğu belirtildi.

Görüşmeye ilişkin Salih’in ofisinden yapılan açıklamada Erdoğan’ın Irak’ın istikrarı, birliği ve egemenliğine vurgu yaptığı aktarıldı.

Kasım Süleymani suikastına ilişkin Erdoğan’dan henüz bir açıklama gelmiş değil.


15:45 | Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin Ortadoğu politikası 180 derece değişmeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kemal Kılıçdaroğlu, Kasım Süleymani ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Süleymani’nin İran’ın önemli bir askeri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ortadoğu politikasında da etkin bir kişiydi, öldürüldü. Şimdi Ortadoğu’da yeni bir kanlı sayfa açılabilir” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Benim isteğim Türkiye’nin Ortadoğu politikasını 180 derece değiştirip barış eksenli bir çizgiye oturtmalıdır” diye konuştu.

CHP liderinin sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Ortadoğu bir bataklıktır. Hiçbir ülke de bu bataklığa girmemiştir. Hep yukarıda kalmıştır. Hep hakem rolü üstlenmiştir. O bataklıktan şimdi çok tehlikeli sinyaller geliyor.
“Bütün dünyanın gözü Ortadoğu’da. Herkes Ortadoğu’ya bakıyor. Bu konuda son derece dikkatli ve tutarlı bir politikaya ihtiyacımız var.
“Amerika’nın yaptığı da yanlıştır. Siz bir ülkenin komutanını öldürüyorsunuz. Bu ülkeler arası bir çatışmaya zemin hazırlamaktır. Diplomasiyi yok etmektir. Çatışma en son başvurulacak şeydir.”

15:25 | Çavuşoğlu Zarif ve Lavrov’la görüştü

Fotoğraf: Reuters

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile telefonda görüştü.

Çavuşoğlu, bu görüşmenin öncesinde de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Sputnik’in haberine göre Çavuşoğlu ile Lavrov’un telefon görüşmesinde, Suriye, Libya ve Irak’ta yaşanan son gelişmeler ele alındı.

Öte yandan Çavuşoğlu, Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.


15:22 | NATO Irak’taki eğitim misyonunu askıya aldı

NATO, İranlı general Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD saldırısında öldürülmesi sonrası Irak eğitim misyonunu askıya aldı.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon da Irak’taki operasyonlarına ‘güvenlik kaygıları’ nedeniyle ara vermişti.


15:20 | Ruhani: ABD en ağır suçu işledi, sonuçlarını görecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Süleymani’yi öldüren ABD’nin en ağır suçu işlediğini söyledi.

Başkent Tahran’da Kasım Süleymani’nin eşine ve çocuklarına baş sağlığı dileyen Ruhani, “ABD’nin işlediği bu suç, tarihte İran halkına karşı işlenen en büyük suç olarak yerini alacak. ABD’liler nasıl büyük bir hata yaptıklarının farkında değiller. Bugün değil ama ilerleyen zamanda sonuçlarını görecekler” dedi.

Ruhani, İran’ın yurtdışındaki askeri operasyonlarından sorumlu olan Süleymani’nin sadece ülkesinin değil, aynı zamanda Irak, Suriye, Yemen, Lübnan ve Afganistan gibi bölge ülkelerinin de güvenliği için hizmet ettiğini söyledi ve ekledi:

“Süleymani’nin kaybını telafi etmek kolay değil, zira o sadece bir askeri komutan ve kritik operasyonların mimarı değil, aynı zamanda son derece yetenekli bir politikacı ve stratejistti.”

14:15 | Temelli: Kaosu sürdürmeye devam ediyorlar

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye, İran, Rusya ve ABD’nin Ortadoğu’da sürdürdükleri vekalet savaşını daha üst noktalara taşıma peşinde olduklarını söyledi.

“Kasım Süleymani’nin öldürülmesi aslında bu hevesi göstermektedir” diyen Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün bu ülkeler, Ortadoğu’dan ellerini çekmelidirler. Toprak bütünlüğünü savunuyorlar, ne zaman masaya otursalar, Soçi’de, Cenevre’de, Astana’da, hepsinin ağzından ülkelerin toprak bütünlüğünü savunmak çıkıyor.
“Ama hiçbirinin ülkelerin toprak bütünlüğüne saygıları yok. Hepsi oradalar Suriye’deler, Irak’talar ve vekalet savaşını yürütecek aparatlarıyla, çeteleriyle, sözde Suriye Milli Ordusu, yok ÖSO isimleriyle oradalar.”

Temelli, “Ve orada katliam yapmaya, orayı talan etmeye, orayı istikraksızlaştırmaya, kaosu sürdürmeye devam ediyorlar” diye de ekledi.


13:20 | IŞİD karşıtı koalisyon Irak’taki operasyonlarına ara verdi

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun Irak’taki operasyonlarına ‘güvenlik kaygıları’ nedeniyle ara verildiği duyuruldu.

ABD’li yetkililer askeri üslerdeki güvenliğin artırılacağını da açıkladı.

Uluslararası haber ajansı AFP, söz konusu haberi ‘son dakika’ gelişmesi olarak okuyucularına servis etti.


13:10 | 4 gün sürecek cenaze töreni Bağdat’ta başladı

Fotoğraf: AFP

ABD’nin dün düzenlediği suikast sonucu hayatını kaybeden Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi’nin ikinci komutanı Ebu Mehdi el Mühendis için Bağdat’ta cenaze töreni düzenleniyor.

BBC’nin aktardığına göre binlerce kişinin katıldığı törende, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi ve eski başbakanlardan Nuri Maliki’nin yanı sıra hükümetten üst düzey isimler de hazır bulunuyor.

Törene katılanların ABD karşıtı sloganlar attığı bildiriliyor.

Süleymani için dört gün boyunca iki ülkede törenler düzenlenmesi planlanıyor.

Kasım Süleymani için Bağdat’ın ardından Şiiler için en kutsal kentler arasında yer alan Necef ve Kerbela’da da tören düzenlenmesi bekleniyor.

Süleymani’nin cenazesi daha sonra Irak’tan İran’a götürülmesi ve burada da önce Maşhad, sonra başkent Tahran’da yapılacak törenlerin ardından Salı günü memleketi Kerman’da defnedilmesi öngörülüyor.


12:00 | Buldan: Ortadoğu’da yeni denklem dönemi ortaya çıkıyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

3’üncü Dünya Savaşı’na doğru gidildiğini söyleyen Buldan’ın açıklamaları özetle şöyle:

“Her ülkenin kendi çıkarları doğrultusunda yeni savaşla başlattığı bir dönemi yaşanıyor. Özellikle son Libya tezkeresi Türkiye’nin içinde olduğu, Türkiye’nin de bir parçası olacağı 3’üncü Dünya Savaşı’na doğru giden yeni bir süreci yaşayacağız.
“Kasım Süleymani’nin öldürülmesi Ortadoğu’da yeni denklemin ortaya çıkacağı bir dönem olarak anlamamız lazım. Dünya artık 3’üncü Dünya Savaşı’na doğru gidiyor.”

Her savaşın bir başka savaşı tetiklediğini dile getiren Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En son İran ve Irak’ın da içinde yer alacağı yeni bir döneme girerken Türkiye’nin diyalog ve müzakere sürecinden yana olmasını belirtiyor ve bu yönlü bir arayışta olmasını bekliyoruz. Ancak ne yazık ki Türkiye bütün savaşların içinde yer almaya, her savaşa askerini göndermeye çalışıyor.
“Bu kararlar Türkiye halklarından bağımsız alınıyor. Türkiye halklarının bu savaşlara asla onayının olmadığını, itirazlarının yüksek olduğunu biliyoruz. Çünkü her savaş, Türkiye halklarına yeni bir kriz ve kaos olarak dönüyor.”

10:51 | Pompeo ile Barzani telefonda görüştü

Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile dün akşam telefonda görüştü.

Rudaw’da yer alan habere göre Barzani, Twitter üzerinden görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu akşam Mike Pompeo ile son olayları görüştüm. Diyalog yoluyla Irak’ta gerginliğin giderilmesinin önemi üzerinde anlaştık” dedi.

Pompeo ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Mesrur Barzani ile bugünkü yaptığım konuşmamda, dünkü savunma eylemini ve tırmanmayı azaltma taahhüdümüzü tartıştık. Kararlı ortaklığı için ona teşekkür ettim. Sürekli ve yakın işbirliğinin gerekliliği üzerinde anlaştık” ifadelerini kullandı.


10:35 | Irak: ABD’nin ülkedeki askeri varlığına son verilebilir

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD’nin ülkedeki askeri varlığına son verilmesi kararının alınabileceğini duyurdu.

Başbakan Adil Abdulmehdi başkanlığında toplanan Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, toplantının ardından yapılan açıklamada, Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi el Mühendis’e yönelik saldırının ülke egemenliğini ihlal ettiği belirtilerek, saldırı kınandı.

Söz konusu hava saldırısının ABD kuvvetlerinin Irak’ta bulunma şartlarının dışına çıkmak anlamına geldiği belirtilen açıklamada, parlamentoda olağanüstü bir oturumda konunun ele alınacağı ve “ABD’nin ülkede askeri varlığına son veren bir karar alınabileceği” ifade edildi.


09:48 | Trump: İran’da rejim değişikliğini amaçlamıyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne yönelik saldırının Kasım Süleymani’nin talimatıyla yapıldı” iddiasında bulunan Trump, “Savaş başlatmak için değil savaşı durdurmak için harekete geçtik. Amerikan vatandaşlarını korumak için ne adım atmak gerekiyorsa atmaya hazırım. Benim en önemli görevim ulusu savunmak” ifadelerini kullandı.

İran halkına derin saygısı olduğunu söyleyen Trump, “Rejim değişikliğini amaçlamıyoruz. İran’ın komşu ülkeleri istikrarsızlığa sürüklemek amacıyla bölgede vekalet savaşlarında aracı savaşçı kullanmaya hemen son vermeli” dedi.

Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili de Kasım Süleymani’nin Irak, Lübnan, Suriye ve bölgedeki diğer ülkelerde ABD’li diplomatlar ve askeri personele yönelik yakın zamanda saldırı planladığını öne sürdü.


09:47 | ABD Kuveyt’e binlerce asker gönderiyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kasım Süleymani suikastı sonrası Kuveyt’e 3 bin asker göndermeye hazırlanıyor.

Amerikanın Sesi’nin haberine göre Pentagon, 82. Hava İndirme Tümeni’nden 3 bin askerin bölgeye konuşlandırılacağını bildirdi.

ABD, geride bıraktığımız hafta yine aynı birliğe mensup 750 askeri bölgeye sevk etmişti.


09:15 | Bağdat’ta Haşdi Şabi konvoyuna hava saldırısı

Irak’ta dün Kasım Süleymani’ye yönelik sukikastın ardından bu kez Haşdi Şabi konvoyu vuruldu.

Yerel saat ile saat 01:12’de meydana geldiği belirtilen saldırıda konvoydaki üç araçtan ikisi tamamen yandı.

Haşdi Şabi üyelerinin içinde bulunduğu konvoyunun hedef alındığı saldırıda altı kişi yaşamını yitirdi, üç kişi de ağır yaralandı.

Saldırıya ilişkin resmi açıklama yapan Haşdi Şabi konvoyda hayatını kaybedenlerin medyada iddia edildiği gibi üst düzey liderler olmadığı, vurulan araçların örgüte bağlı tıbbi yardım ekibine ait olduğu kaydedildi.

Sky News, vurulan iki araçta Haşdi Şabi yöneticilerinin yer aldığını iddia etmişti.


09:00 | Dışişleri Bakanlığı’ndan Irak’a seyahat uyarısı

Dışişleri Bakanlığı, Kasım Süleymani suikastının ardından Irak’a seyahat uyarısı yayımladı.

Yapılan uyarıda, “Irak’ta 3 Ocak 2020 günü yaşanan gelişmeler sonucunda, ülkede halihazırda olumsuz seyreden güvenlik koşullarının daha da bozulabileceği ihtimali dikkate alınarak, vatandaşlarımızın zorunlu olmadığı takdirde, Irak’a bu aşamada seyahat etmekten kaçınmaları tavsiye olunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.


Kasım Süleymani suikastı

Filler tepişirken – Abdulmelik Ş. Bekir

Uzmanlar değerlendirdi: ABD’nin saldırısı İran’a savaş ilanıdır


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avustralya yangınları: 23 insan ve 480 milyon hayvan can verdi, ordu göreve çağrıldı
Sonraki Haber
Film Comment’e göre son 10 yılın en iyi 20 filmi