Ana SayfaGüncelBritanya’da 12 yaşından küçük çocuklara antrenmanlarda topa kafa ile vurma yasağı

Britanya’da 12 yaşından küçük çocuklara antrenmanlarda topa kafa ile vurma yasağı

HABER MERKEZİ – İngiltere, Kuzey İrlanda ve İskoçya’da 12 yaşından küçük çocukların futbol topuna antrenmanlarda kafa atmaları yasaklandı. Kararın alınmasında yapılan araştırmalarda topa sık kafayla vurma ile demans arasında ilişki bulunması etkili oldu.

Britanya’da 12 yaşından küçük çocukların futbol topuna antrenmanlarda kafa atmaları yasaklandı.

İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda futbol federasyonları, topa sık kafayla vurma ile demans arasında bağlantı kuran araştırma sonucu yasak kararı aldı.

Futbol federasyonları ile UEFA Sağlık Komitesi’nin ortaklaşa güncellediği kılavuzda, 6-11 yaşlarındaki çocukların antrenmanlarda topa kafa vurmalarına izin verilmemesi, 12-16 yaşları arasındaki çocuklar için de bu uygulamanın kademeli olarak antrenmanlarda uygulanması öngörülüyor.

Fakat 16 ve 17 yaşındaki çocuklarda hafta içi antrenmanların sadece birinde topa kafa ile çıkmak yasak olacak.

Beyin hastalıklarına bağlı ölüm ihtimali

BBC Türkçe’nin haberine göre Galler’de henüz uygulamaya sokulmayan yasak kararı, Glasgow Üniversitesi’nde eski futbolcular üzerinde Ekim 2019’da yapılan bir araştırma sonrasında alındı.

Araştırmacılar, 1900 ile 1976 yılları arasında doğmuş ve İskoçya’da profesyonel futbol oynamış 7 bin 600 erkeğin sağlık kayıtlarını, futbolcu olmayan 23 bin kişininkiyle kıyaslamıştı.

Araştırma, eski profesyonel futbolcuların genel nüfusa oranla dejeneratif beyin hastalıklarına bağlı ölüm ihtimalinin 3,5 kat, parkinson hastalığından ölme ihtimalinin ise 5 kat daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu.

Araştırmada, topa kafa vurma ile bu hastalıklar arasında doğrudan bir bağlantı kurulmasa da futbol federasyonları “potansiyel risklere karşı tedbir olarak” böyle bir karar aldıklarını açıkladı.

ABD’de benzer bir sınırlama 2015’ten bu yana hem antrenmanlarda hem de maçlarda uygulanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Doğa katliamı: Avustralya yangınlarının bilançosu bilinenden daha ağır
Sonraki Haber
Haluk Bilginer'li “Nuh Tepesi”nden yeni fragman