Ana SayfaGüncelGrup Yorum üyelerinin hastaneye zorunlu yatırılışına “akıl zayıflığı” gerekçesi

Grup Yorum üyelerinin hastaneye zorunlu yatırılışına “akıl zayıflığı” gerekçesi

HABER MERKEZİ – Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin kaldıkları evin basılarak Helin Bölek ile İbrahim Gökçek’in zorla hastaneye götürülmesi “Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serserilik” maddesine dayandırıldı.

Grup Yorum üyelerinin ölüm orucu eylemlerini sürdürdükleri İstanbul Sarıyer Küçük Armutlu’daki Direniş Evi 11 Mart gecesi basılmış, İbrahim Gökçek ve Helin Bölek zorla Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmüştü.

Gökçek ve Bölek, İstanbul 18. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin Türk Medeni Kanunu’nun 432. Maddesi’ne dayandırdığı kararıyla hastanede tutuluyor.

Söz konusunu 432. Madde’de “Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu Madde bağımlılığı, ağır tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serserilik sebeplerinden biriyle toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka şekilde sağlanamaması hâlinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için elverişli bir kuruma yerleştirilir veya alıkonulabilir. Görevlerini yaparlarken bu sebeplerden birinin varlığını öğrenen kamu görevlileri, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar. Bu konuda kişinin çevresine getirdiği külfet de göz önünde tutulur. İlgili kişi durumu elverir elvermez kurumdan çıkarılır” deniliyor.

“Kamu için tehlike mi arz etmekteydiler?”

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre Halkın Hukuk Bürosu, İbrahim Gökçek ve Helin Bölek’in zorla hastaneye götürülmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, dün akşamüstü saatlerine dek bilgi alamadıklarını, ardında kendilerine Sağlık Bakanlığı’nın başvurusuyla aynı gün sulh hukuk mahkemesi tarafından “zorunlu yatış” kararı verildiğinin bildirildiği ifade edildi.

Kararın hukuki olmadığı belirtilen açıklamada Gökçek ve Bölek’in akıl hastalığı veya zayıflığının sözkonusu olmadığı, çevreleriyle ve doktorlarla iletişim kurdukları belirtildi.

“Herhangi bir ‘akıl sorunları’ yoktu. Gökçek ve Bölek alkol veya madde bağımlısı mıydı? Hayır, değillerdi. Bulaşıcı hastalık sahibiler miydi? Hayır, değillerdi. ‘Serserilik’ nedeniyle mi bu karara muhatap olmuşlardı?
“Kişinin, yaptıklarının, eylemlerin sorumluluğunu alamayacak şekilde hesapsız, dengesizce hareket etmeleri olarak tanımlanabilecek serserilik kavramıyla en ufak ilgileri yoktu, adalet istemiyle bir eylem içinde, en berrak bilinçleriyle mücadele etmekteydiler. Ve ilgili maddenin en önemli şartı olarak müvekkiller kamu için tehlike mi arz etmekteydiler? Cevabımız yine hayır olacak.”

“Zorla müdahale insanlık suçudur”

Mahkemenin söz konusu kararı herhangi bir sebep göstermeden ve kanuna aykırı şekilde aldığı belirtilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Müvekkillerimiz, sulh hukuk mahkemelerinden savcılık kararlarına, ağır ceza mahkemelerinden Yargıtay onamalarına her türlü hukuk yolunu zorluyorlar, zorluyoruz. Ancak bu ülkenin mahkemeleri adalet dağıtmıyor. Bu ülkenin mahkemeleri iktidar talimatıyla çalışıyor. Bu ülkenin mahkemeleri hukuk, kanım tanımıyor.
“Çağrımız bu nedenle zulmedenleredir. Zorla müdahale insanlık suçudur. Zorla müdahale cinayettir. Zorla müdahale işkencedir.”

Kritik eşik çoktan aşıldı

Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdükleri eylemleri sürüyor.

Açlık grevi eylemini 213’üncü gününde ölüm orucuna dönüştüren Helin Bölek’in eylemi 266. gününde.

Tutuklu bulunduğu Silivri 9 No’lu Kapalı Cezaevi’nde açlık grevi eylemini 199’uncu gününde ölüm orucuna çeviren ve 24 Şubat’ta tahliye edilen İbrahim Gökçek’in eylemi ise 269. gününde.

Bölek ve Gökçek konser yasaklarının sonlandırılması, İçişleri Bakanlığı tarafından gösterildikleri ‘arananlar listesi’nden çıkarılmaları ve İdil Kültür Merkezi üzerindeki baskılara son verilmesi talebiyle ölüm orucunda.

İki isim de kritik eşiği çoktan aşmış durumda.


Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri hakkında zorunlu hastaneye yatış kararı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeğenini cinsel istismara maruz bırakıp tehdit eden erkek aylardır yakalanamadı
Sonraki Haber
Abdullah Cömert'i öldüren polis 7 yıl sonra tutuklandı