Ana SayfaGüncel“Mültecilerin can güvenliğinden siyasi iktidar sorumludur”

“Mültecilerin can güvenliğinden siyasi iktidar sorumludur”

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin geçişleri açması üzerine sınıra giden mültecilerin durumunu ve bölgede olup biteni takip eden gazetecilerin gözaltına alınıp tutuklanmasını Meclis’in gündemine taşıyan HDP Milletvekili Tayip Temel, gazetecilerin “yasaklı bölgede çekim yapmak” iddiasıyla gözaltına alındığını hatırlatarak, “Yasaklı bölgede binlerce mültecinin bulunmasını nasıl açıklayacaksınız?” diye sordu. Mültecilere dönük saldırılara dikkat çeken Temel, mültecilerin can güvenliğinden siyasi iktidarın sorumlu olduğunu vurguladı.

HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Türkiye’nin sınırları açmasının ardından Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilerin maruz kaldığı durumu ve onları takip eden gazetecilere dönük muameleyi Meclis’in gündemine taşıdı.

HDP Van Milletvekili Tayip Temel

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan bazı sorulara yanıt vermesini isteyen Temel, ilkin, Suriye’nin İdlib vilayetinde TSK birliklerine 27 Şubat’ta düzenlenen saldırı sonrası hükümetten gelen açıklamaları hatırlattı.

“Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” şeklindeki açıklamaların akabinde binlerce mültecinin Yunanistan’a geçmek için Edirne sınırına gittiğini belirten Temel, “Kış koşullarında herhangi bir gıda, barınma ve sağlık desteği almayan bu mültecilerin sınırdaki bekleyişleri devam etmektedir” dedi.

İçerisinde kadın, yaşlı ve çocukların da olduğu mültecilerin durumunun insani bir krize dönüştüğünü söyleyen Temel, Yunanistan tarafının mültecilere dönük saldırılarına da değindi.

Irkçı saldırılar

Mültecilerin Avrupa’ya geçmek için sınırlara yığılmasından sonra birçok yerde mültecilere yönelik ırkçı saldırıların başladığını belirten Temel, şöyle devam etti:

“Türkiye’de milyonlarca mültecinin bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda bu ırkçı saldırıların Türkiye toplumunu derin bir çatışmaya sürükleme gibi ciddi bir tehlike ile karşı karşıya bırakmaktadır. Hem sınırda hem de farklı illerde bulunan mültecilerin can güvenliğinden siyasi iktidar sorumludur ve siyasi iktidar bu krize son vermek için bir an önce harekete geçmelidir.”

Mülteciler sınıra nasıl transfer edildi?

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” açıklamasının ardından Türkiye’nin dört bir yanındaki mülteciler Edirne’ye ulaşabilmek için İstanbul’a gelmişti.

Minibüs, otobüs ve taksi sahiplerinin fahiş fiyatlarla göçmenleri Edirne’ye götürmeye çalıştığı basına yansıyor.

Bu duruma dikkat çeken Temel, mültecilerin sınırlara transferlerinin nasıl sağlandığını sordu.

Fotoğraf: AFP

Sınırda bekleyen mülteci sayısı ne?

Son olarak bugün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin sınır kapılarını açması üzerine ülkeden ayrılan mültecilerin sayısının 100 bini aştığını söyledi. Ancak rakamlar konusunda bölgedeki gazetecilerin, Yunan tarafının ve bazı kuruluşların verdiği bilgiler çelişiyor.

Önergesinde bu duruma da dikkat çeken Temel, “Türkiye sınırından çıkıp Avrupa’ya geçmek üzere sınırda bekleyen mülteci sayısı nedir?” diye sordu. Avrupa’ya gitmek üzere Türkiye sınırlarından çıkan mülteci sayısına da yanıt istedi.

Sınırda bekleyen mültecilere gıda, barınma ve sağlık desteği sağlamak amacıyla herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını da soran Temel, “Bu yönlü bir çalışma yapmadıysanız bunun sebebi nedir?” diye belirtti.

Bazı insan kaçakçılarının hiç çekinmeden, “Bizim mesleğimiz bu, Reis izin verdi biz de yola çıktık” sözleri basına yansımıştı.

Bunu hatırlatan Temel, “Röportaj verebilecek kadar özgüven kazanmış insan kaçakçıları hakkındaki soruşturmalar hangi kapsamda yürütülmektedir? Kaçakçıların kimlerle işbirliği içinde olduklarına ilişkin soruşturma genişletilecek midir?” sorusuna yanıt istedi.

Gözaltına alınan ve tutuklanan gazeteciler

İdris Sayılğan ve Naci Kaya

Temel, önergesinde haber takibi yapan ya da konuya dair kalem oynatan gazetecilerin gözaltına alınmasını da gündeme getirdi.

Sınırda olan biteni takip etmek için bölgeye giden ya da konuya dair yazıp çizen gazetecilere dönük gözaltı ve tutuklamalara değinen Temel, buna karşın insan kaçakçılarının çekinmeden kaçakçılık yaptıklarını söylediklerine dikkat çekti.

Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılğan ve Naci Kaya 29 Şubat’ta sınır kenti Edirne’de haber takibi esnasında gözaltına alınmıştı. Sayılğan bugün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı.

Sputnik’in Türkiye servisinde çalışan üç gazetecinin ise evlerine saldırı girişiminde bulunmuştu.

Bunları hatırlatan Temel, Sayılğan ve Kaya’nın durumuna dikkat çekerek, “Pazarkule’de gözaltına alınana basın emekçilerinin gözaltı gerekçesi ‘Yasaklı bölgede çekim yapmak’ iken yasaklı bölgede binlerce mültecinin bulunmasını nasıl açıklayacaksınız?” diye sordu.

Temel, “Kamuoyunun, mültecilerin yaşadıkları ile ilgili olarak haberdar olmasını istemediğiniz gerçek ya da gerçekler nelerdir?” sorusuna da yanıt istedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Biri batan botta biri vurularak: Sınırda iki mülteci çocuk yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Kremlin Türk savaş uçaklarının Suriye'deki uçuş güvenliğini 'garanti etmiyor'