Ana SayfaEkonomiSatış işlemi tamamlandı: Erdoğan, ‘paranın rengi, dini yoktur, para paradır’ dedi

Satış işlemi tamamlandı: Erdoğan, ‘paranın rengi, dini yoktur, para paradır’ dedi

HABER MERKEZİ – Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun Katar Yatırım Otoritesi’ne satışı tamamlandı. Satışın bedeli 200 milyon dolar. Satış ile ilgili eleştirilere yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Paranın rengi, dini yoktur, para paradır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) arasında, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının QIA’ya devrini içeren işlem tamamlandı.

26 Kasım’da TVF ve QIA arasında imzalanan mutabakat anlaşması kapsamındaki işlem, QIA’nın 200 milyon dolarlık yatırımıyla sonuçlandı.

TVF’den yapılan açıklamada, “Söz konusu işlem bedeli, Borsa İstanbul’un 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden belirlendi” denildi.

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen TVF Üst Yöneticisi Zafer Sönmez şunları söyledi:

Borsa İstanbul’daki yüzde 10’luk pay devri, iki ülkenin varlık fonları arasında uzun süreli olmasını hedeflediğimiz iş birliğinin başlangıcıdır.

Bu yatırımın, Borsa İstanbul’un orta vadede planladığımız halka arzı öncesinde değer yaratımına ve kurumsal yönetim ilkelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Küresel olarak ekonomik zorlukların yaşandığı Covid döneminde ülkemize yabancı sermaye çekme açısından da bu yatırımın ayrı bir önemi bulunmaktadır.

Borsa İstanbul, 2022’de faaliyete başlaması planlanan İstanbul Finans Merkezi’nin önemli aktörlerinden biri olacak; bu açıdan QIA, yaptığı yatırımla hem Borsa İstanbul’a hem de Türkiye’nin vizyonuna duyduğu güveni kanıtlamaktadır.

Erdoğan’dan eleştirilere yanıt

Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin Katar’a satılmasına CHP’den tepki gelmişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Borsa İstanbul’u Katarlılara satıyorsunuz, gayet güzel… İhale yaptınız mı? Yapmadılar. Niye yapmadılar? Siz bu soruyu sormazsanız ve bu sorunun cevabını almazsanız, bu sorunun cevabını vermeyen siyasi organa oy veremezsiniz. Verdiğiniz her oy haram oydur” ifadelerini kullanmıştı.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise, “Oldu olacak Türkiye’nin tapusunu da Katar’ın üstüne yapın” demişti.

Katar’ın Borsa İstanbul’a ortak olmasına yönelik eleştirilere AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklama ile yanıt verdi.

Katar Yatırım Otoritesi’nin aralarında Almanya, Britanya ve ABD gibi ülkelerin bulunduğu 40’tan fazla ülkede 400 milyar dolardan fazla yatırımı olan küresel bir kuruluş olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu kuruluş Londra borsasının da yüzde 10,3’üne sahiptir. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu yatırımlardan dolayı Katar bizi ele geçiriyor diye zırvalayan kimse çıkmadı. Almanya’nın tapusunu, İngiltere’nin tapusunu Katarlılara veren de çıkmadı. Aksine yapılan yatırımdan herkes memnuniyet durdu” dedi.

Son 15 yılda Türkiye’de doğrudan yatırımı bulunan ülkeler arasında Katar’ın 17. Sırada olduğunu belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Türk yatırımcılarımızın yurt dışında yatırım yapmalarını teşvik ettik. Uluslararası sermaye yatırımları hem yatırım yapan ülkeye, hem de yatırım yapılan ülkeye ekonomik fayda sağlıyor.

CHP ve bir kısım medya Katar Yatırım Otoritesi Borsa İstanbul’a ortak oldu diye ortalığı birbirine katıyor. 2018 yılına kadar da Amerikalı Nazdak Borsa İstanbul’un yüzde 7 ortağıydı. O zaman niye ‘Avrupa, Amerika Türkiye’yi ele geçiriyor’ diye yaygara koparmadınız.

Biz hiçbir zaman yatırımcının kimliğini sorgulamadık. Paranın rengi, dini yoktur, para paradır. 28 Şubat’ta olduğu gibi sermayeyi renklere bölenlerden de olmadık.

  Borsa İstanbul'un yüzde 10'u Katar'a satıldı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'na saldırı davası: 'Öldürmek isteseydik, zaten çıkamazdı'
Sonraki Haber
Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 63 milyonu aştı