Ana SayfaCezaevleriSiyasi tutuklulara ‘Corona’ tehdidi: Virüslü birini aranıza getiririz

Siyasi tutuklulara ‘Corona’ tehdidi: Virüslü birini aranıza getiririz

HABER MERKEZİ – Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu hazırladığı raporda, Aksaray T Tipi Cezaevi’nde kalan siyasi tutukluların cezaevi idaresi tarafından “kurallara uymak zorundasınız aksi halde adli suçlarda virüs olan birini aranıza getiririz” sözleriyle tehdit edildiklerini aktardı.

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), cezaevlerine ilişkin hazırladığı haftalık raporu açıkladı.

Raporda, Corona virüsü salgını ile birlikte risk grubunda bulunan yaşlı-hasta ve çocukların durumunun bir an önce gözden geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Cezaevinde gerekli hijyen koşullarının sağlanmadığı vurgulanan raporda, salgına karşı tutuklu ve hükümlüler arasında ayrımcı düzenlemelere gidilmesinin anayasada aykırılık teşkil ettiği hatırlatılarak, “Çağdışı bu ayrımcılığa karşı, insanlığın kazanımı olan evrensel hukuki duyarlılığın sergilenmesini istiyoruz” çağrısında bulunuldu.

Raporda, Aksaray T Tipi Cezaevi’nde kalan siyasi tutukluların cezaevi idaresi ile yaptıkları görüşmede, idare tarafından “kurallara uymak zorundasınız aksi halde adli suçlarda virüs olan birini aranıza getiririz” sözleri ile tehdit edildiklerini ailelerine ilettikleri bilgisine de yer verildi.

Tedbir yok, hastane sevkleri yapılmıyor

MED TUHAD-FED tarafından açıklanan haftalık cezaevi raporu şöyle:

  • Bazı cezaevlerinde temizlik malzemeleri, dezenfektan, kolonya gibi malzemeler verilmemektedir. Gerekli ilaçlama yapılmamaktadır.
  • Az sayı kalınması gereken koğuşlarda çok tutsak bir arada kalmak zorunda kalmaktadır.
  • Cezaevi görevlileri gerekli tedbirleri almadan koğuşlara girip çıkmakta.
  • Bazı cezaevlerinde hastaneye sevkler yapılmamakta.
  • Afyonkarahisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutsaklara ayakta sayım dayatılmakta, tek sıra halinde sayım vermeyen tutsaklar darp edilmekte, mevcut uygulamalara karşı ve başka nedenlerle yazılan dilekçeler ise cezaevi idaresi tarafından işleme konulmadan yırtılıp atılmakta.
  • Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen M. Fatih Bingül bir aydır tekli hücrede tutulmakta ve cezaevine girişte işkenceye maruz kaldığını ailesine iletmiştir.
  • Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tekli hücrede tutulan İmdat Bingöl hiçbir gerekçe gösterilmeden tecrit edilmekte.
  • Tarsus’tan Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen Gariba Gezer’in, günlerdir tutulduğu tek kişilik hücrede, cezaevinin uygulamalarına karşı açlık grevine girdiği bilgisi ulaşılmıştır. Sağlık durumumun iyi olmadığı tarafımıza iletilmiştir.
  • Rize Kalkandere Cezaevi’nde virüse karşı hiçbir önlem alınmadığı, başta temizlik malzemeleri olmak üzere maske, eldiven gibi koruyucu malzemelerin tutsaklara verilmediği bilgisi ulaşmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kayyum, Batman Belediyesi'nin internet sitesinden Kürtçe'yi sildi
Sonraki Haber
SES'ten sağlık çalışanları için 13 talep