Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Sağlık Bakanlığı çalışanlar arasında ayrım yapıyor, bize virüs testi yapılmadı’

‘Sağlık Bakanlığı çalışanlar arasında ayrım yapıyor, bize virüs testi yapılmadı’

HABER MERKEZİ – Dev Sağlık-İş yöneticisi Cumali Bolat, Sağlık Bakanlığı’nın Corona virüsü ile mücadele kapsamında aldığı önlemlerde sağlık çalışanları arasında ayrım yapıldığını söyledi. Bolat, Covid-19 servislerinde de hizmet veren temizlik personeli, hasta bakıcı, hemşire ve tıbbi sekreter gibi sağlık emekçilerinin döner sermaye ödemesinin dışında tutulduğunu ifade etti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) Genel Merkez Yöneticisi Cumali Bolat, Corona virüsüne karşı sağlık çalışanları için yeterince önlem alınmadığını dile getirdi.

Taşeron işçiler ile yapılacağı belirtilen toplu iş sözleşmesinin hala yapılmadığını bu nedenle de bu çalışanların (4-D statüsü) her imkandan yararlanamadığını vurguladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’e konuşan Bolat, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlık personelinin döner sermaye ek ödemelerinin 3 ay boyunca tavan, yüzde 100 oranında olacağını belirtip, 1 Nisan’da itibaren yürürlüğe girdiğini duyurduğunu hatırlatarak, çalışanlar arasında ayrımcılık yapıldığını kaydetti.

“Covid-19 servislerinde de hizmet veren 4-D statüsündeki temizlik personeli, hasta bakıcı, hemşire ve tıbbi sekreter gibi sağlık emekçileri bu ödemenin dışında. Sağlık hizmeti bir bütündür. Sağlık ekip işidir. Hepimiz bir zincirin halkasıyız.
Sağlık alanında çalışan herkes eşit haklara sahip olması gerek. Virüs bulaşırken ayrım yapmıyor. Temizlikçi, hasta bakıcısı, hemşire ve doktor diye ayrım yapmıyor. 4-D sağlık çalışanları olarak Kovid mücadelesinde en ön saflarda mücadele ediyoruz. Bir iyileştirme yapılıyorsa, bize de yapılmalıdır. Biz bunu istiyoruz.”

‘Hastalığı yayma korkusuyla yaşıyoruz’

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde Covid-19 servisinde çalışan Bolat, “Benim gibi birçok arkadaşım psikolojik sıkıntılar yaşıyor. Hastalığı ailemize veya çevremize yayarız korkusuyla psikolojimiz altüst” dedi.

Kendilerine hala virüs testi ve sağlık taraması yapılmadığını belirten Bolat, kendisinin enfekte olup olmadığını bilmediğini ifade etti.

Kendisi dahil birçok sağlık emekçisinin toplu taşıma aracı kullandığını vurgulayan Bolat, sadece kendilerine tahsis edilen bir araç olmadığını ve diğer insanların da sağlığını tehlikeye düşürdüklerini dile getirdi.

Bolat, kendilerine otel tahsis edildiğini ancak yemeğin ücretli olması nedeniyle gitmediğini de söyledi.

‘Virüsün yayılmaması için önlem alınmalı’

Toplumsal izolasyonun sağlanamadığına dikkat çeken Bolat, bu nedenle salgının daha da yayılabileceğine işaret etti.

“Biz hastaneye gidip, çalışıyoruz. Mesai bittikten sonra bizi serbest bırakıyorlar. En büyük sıkıntı bu. Bize bir uygulama oteli ayarladılar. Bize, ‘isteyen oraya gidebilir’ dediler ama zorunlu tutmadılar. Ben toplu taşıma aracını kullanarak hastaneye gidiyorum. Eğer ben enfekte olmuşsam; bir oradaki topluluğa yayıyorum. İki yolda yürüyorum bakkala gidiyorum, oralara yayıyorum.
Başka bir yere gidiyorum oraya yayıyorum. Eve geliyorum aileme yayıyorum. Çalışmanın disiplin içinde olması gerektiğini düşünen biriyim. Bunun da ortamını hazırlamaları lazım. Bize, ‘sizi bir ay boyunca izole edeceğiz. Sen Kovid servisinde çalışıyorsunuz. Sen şu otelde kalacaksın. Her türlü imkan sunulacak. Bu araçla gidip geleceksin. Seni evine ve toplumun içine göndermeyeceğiz. Bir ay sonrada testini yapıp, 15 gün izin vereceğiz. Başka bir grup çalışacağız’ demeleri gerekir. Bu şekilde salgının yayılmasının önüne geçirilir.”



Önceki Haber
Diyarbakır'da ev çöktü: İki çocuk yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Sokağa çıkma yasağı 18-20 yaş arasındaki işçileri kapsamayacak