Ana SayfaGüncelAblukaya rağmen HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’ başladı

Ablukaya rağmen HDP’nin ‘Demokrasi Yürüyüşü’ başladı

HABER MERKEZİ – HDP’nin “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü” iki koldan başladı. Ankara’da sonlandırılacak yürüyüş için Edirne ve Hakkari’de bir araya gelen partililer, polis ablukası ve müdahalelere rağmen yürüyüşten geri adım atmayacaklarının mesajını verdi. Gelişmeler canlı sayfamızda.

 


22:05 | Batman’da da giriş-çıkışlar kısıtlandı

HDP’nin başlattığı “demokrasi yürüyüşü” devam ederken, Batman Valiliği de 15-20 Haziran tarihleri arasında kentte giriş ve çıkışların yasaklandığını duyurdu.


20:32 | Sancar: Hakkari’den Edirne’ye özgürlük türküsünü söylemeye başladık

Van’da polis müdahalesizne rağmen HDP’liler, yürüyüşlerine devam etti. Kent halkı da HDP’lileri alkış ve sloganlarla destekledi.

Partinin il binasına geçen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, burada yaptığı konuşmada, “HDP Türkiye’nin bütün renklerini kucaklama, onlarla birlikte var olma, onlarla birlikte yol alma partisidir. Van’da güzel bir havayla karşılaştık. Engellemeler de vardı, ancak bir şey söyledik yürüyüşe başlarken, demokratik haklarımızı kullanırken kararlı, halkımızı koruyan, demokratik olgunluğu elden bırakmayan bir tarz takip ediyoruz” dedi.

Amaçlarının adalet, özgürlük ve demokrasi isteğini halkla paylaşmak olduğunu söyleyen Sancar, “Bu istekleri dalga dalga Türkiye’nin her tarafına yaymak; Hakkari’den başladık, Edirne’ye kadar özgürlük türküsünü söylemeye başladık” diye konuştu.

SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce de “Edirne’den Zap’a kadar bu mesajı veriyoruz: Biz darbeye izin vermeyeceğiz. Demokrasi inşası için çalışmaya devam edeceğiz. AKP-MHP iktidarının gidici olduğunu biliyoruz” dedi.

“Tüm demokrasi güçlerini AKP-MHP’ye karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz” diyen Yüce, “Bu yürüyüş iktidarın faşist politikalarına ‘dur’ deme yürüyüşüdür. Faşizmin tek kırıntısı kalana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


18:35 | Silivri’de gözaltına alınanlar serbest

Yürüyüşün iki kolundan biri olan Edirne’ye gitmek üzere hareket noktası olarak belirlenen İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Silivri Alışveriş Merkezi önünde toplananlara polis müdahalesinde dokuz HDP’li gözaltına almıştı.

Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen dokuz kişi, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.


18:12 | Hakkari’den Van’a ulaşan HDP’lilere müdahale ve gözaltı

“Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün Hakkari kolu Van’a ulaştı.

Van AVM civarında araçlarından inen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindekilere polis müdahale etti.

Mezopotamya Ajansı çok sayıda kişinin gözaltına alındığını, milletvekilleri ve partililerin de darp edildiğini aktardı.


17:05 | İstanbul Valiliği, HDP’nin yürüyüşüne izin verilmeyeceğini açıkladı

HDP’nin iki koldan Ankara’ya başlattığı ‘demokrasi yürüyüşü’ne yönelik bir engelleme kararı da İstanbul Valiliği’nden geldi.

Corona virüsü salgınının bahane edildiği kararda, kentte Haziran ayı sonuna kadar eylem ve etkinliklere izin verilmeyeceği belirtildi.


15:50 | Edirne kolu da ‘demokrasi yürüyüşü’ne başladı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi önünde yapılan açıklamanın ardından yürüyüşün startını verdi.

Buldan’ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Sevgili arkadaşlar bugün Edirne Cezaevi önünde açıklama yapmak için buraya geldik. Aslında amacımız burada açıklama yapmak değildi. Amacımız Edirne Cezaevi’nin kapısının önünde açıklama yapmaktı. O utancı bütün Türkiye’ye göstermekti.

“Bir halkın iradesini cezaevi içerisine tıkmak, bir halkın iradesini gasp etmek ve cezaevinde rehin olarak tutmak ne demekmiş bunu gösterdi. Ancak bugün Edirne’de, Diyarbakır’da, Hakkari’de, Van’da Türkiye’nin birçok kentinde illere giriş ve çıkışlar yasaklandı. Meşru olmayan, yasal olmayan bir şekilde halkların kentlere girişleri yasaklandı.

“Bugün Edirne’de, Edirne İl Örgütümüzün önü abluka altına alındı. Edirne halkıyla buluşmamız engellendi. Bu sadece buraya özgü değil. Bu yürüyüş başladığı andan beri ve göründüğü kadarıyla bitene kadar da devam edecek gibi. Ancak bu engeller, bu yasaklar bizi asla yıldıramayacak. Barış, adalet, özgürlükler için asla taviz vermeden bu mücadeleye devam edeceğiz.

“Türkiye’nin en büyük sorunu bu ülkeyi yöneten AKP hükümetinin Kürtlere, Alevilere, kadınlara Ermenilere ve Türkiye’deki muhalif kesimlere olan baskısı, şiddeti ve inkarıdır.

“Evet, bugün bu ülkeyi yönetenler Kürtlerin mezar taşlarını tahrip edip, kırarak Kürt halkından intikam almaya çalışıyorlar. Bugün bu ülkeyi yönetenler Alevilerin cemevlerine saldırarak, ibadethanelerini yakarak, yıkarak onlara haksızlık ve hukuksuzluk yapıyorlar. Bu ülkeyi yönetenler kiliseleri tahrip ederek Ermeni halkından intikam almaya çalışıyor.”

Buldan ve beraberindeki heyet engellemelere rağmen Silivri’de açıklama yaptıktan sonra Edirne’ye geçmişti.


15:45 | CHP’li Özel’den HDP yürüyüşüne yapılan müdahaleye tepki

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, HDP’nin Hakkari ve Edirne’den Ankara’ya başlattığı “demokrasi yürüyüşü” sırasında yaşanan engellemeler ve polis müdahalesine tepki gösterdi.

Twitter üzerinden Silivri’de HDP’lilerin darp edilerek gözaltına alınmasına ilişkin görüntüleri paylaşan Özel, “Bu yaşananlar polis devleti algısını güçlendirmekte, demokrasiyi ve hukuk devleti ilkelerini zedelemektedir” ifadelerini kullandı.


14:10 | Hakkari’den HDP’ye coşkulu uğurlama

Hakkarililer, yürüyüşün startını veren HDP’lileri coşkulu bir şekilde Van’a uğurladı.

Yürüyüşün Hakkari kolu, HDP Eş Genel Başkan Sancar’ın konuşmasının ardından Van’a hareket etmek için yola çıktı.

Bu kolda Sancar’ın yanı sıra, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP’nin MYK ve PM üyeleri ile milletvekilleri de bulunuyor.

HDP’lilerin bulunduğu konvoyun önü, devlet hastanesi civarında yurttaşlar tarafından kesildi. Halkın yoğun ilgisine kayıtsız kalmayan partililer, bunun üzerine konvoydan inerek yurttaşları selamladı.

MA, bu sırada özel hareket polislerinin müdahalede bulunarak, kimi yurttaşları darp ettiğini aktardı. Partililer, yurttaşları darp eden polislere tepki gösterdi.

Yaşanan gerginlik sonrası tekrardan araçlara binen partililer, yol güzergahı boyunca da benzer ilgiyle karşı karşıya kaldı. Kimi korucuların da partilileri selamlaması dikkat çekti.


12:55 | Buldan: Yürüyüşümüz, yoksulluğa, sefalete maruz bırakılan milyonlar için

‘Demokrasi yürüyüşü’ öncesi İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Silivri Alışveriş Merkezi önünde HDP’lilere yönelik polis müdahalesi sonrası açıklamalarda bulunan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, “Yürüyüşümüzden asla geri adım atmayacağız” mesajı verdi.

“HDP’yi halkla buluşturmamak için aldığınız tedbirler, halkımızla bir araya gelmemize engel olamayacaktır” diyen Buldan, şöyle konuştu:

“Bugün o kararlar alınmamış olsaydı, bugün Edirne’den milyonlar, binlerle uğurlanmış olacaktır. Edirne’de milyonların temsilcisi var. Edirne başta olmak üzere, birçok cezaevinde milyonların temsil ettikleri milletvekili ve belediye eşbaşkanları var. İşte bu gün bu darbeye karşı demokratik yürüyüş, başta Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere cezaevlerinde olan tüm arkadaşlarımıza yönelik demokratik yürüyüştür. Haksız bir şekilde tutuklananlara ilişkindir.”

“Bu yürüyüş sadece Demirtaş ve Yüksekdağ için değildir” diye sözlerini sürdüren Buldan, yürüyüşün aynı zamanda Türkiye halklarının geleceğine dair olduğunu vurguladı. Buldan, şöyle devam etti:

“Barış içerisinde özgürlüklerle, demokrasiyle bir arada yaşamasına dairdir. Barış, demokrasiden, Demirtaş’tan, Yüksekdağ’dan bu kadar korkulmaz. Onlar milyonların iradesidir. Bu yürüyüş aynı zamanda Osman Kavala içindir. Bugün AKP hükümeti tarafından açlığa, yoksulluğa, sefalete maruz bırakılan milyonlar içindir. Bu yürüyüş devam edecektir. Bu ülkeye barış, özgürlükler, demokrasi gelene kadar bu yürüyüş devam edecektir.”

Buldan’ın burada yaptığı açıklama sonrası partililer Edirne’ye doğru hareket edecek.


12:35 | Yürüyüşün Edirne koluna polis müdahalesi

HDP’liler yürüyüşün iki kolundan biri olan Edirne’ye gitmek üzere hareket noktası olarak belirlenen İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Silivri Alışveriş Merkezi önünde toplanmaya başladı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın öncülüğünde buradan saat 12.00’de hareket edilmesi öncesinde alışveriş merkezi önünde toplanmaya başlayan partililer, polis müdahalesi ile karşılaştı.

Polis, aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu partililere müdahale etti. Yapılan müdahale sonucunda dokuz partilinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Müdahale sırasında partililerin üzerine biber gazı sıkılıp, plastik mermiler de kullanıldı. İkinci müdahalede de yine gözaltına alınanlar oldu. Polisin müdahalesine tepki gösteren HDP’liler, “Direne direne kazanacağız” sloganı attı.


12:25 | Sancar: Pandemi bahane, yürüyüşümüz adalet içindir

Yürüyüş öncesi Hakkari’de parti binası önünde açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, polis ablukasına tepki gösterdi.

12 Eylül ve 27 Mayıs darbelerini hatırlatan Sancar, yürüyüşün engellenmesine gerekçe gösterilen salgının “bahane” olduğunu belirtti ve yürüyüşlerine dair şu bilgileri paylaştı:

“Bu yürüyüş demokrasi yürüyüşüdür. Demokrasinin vazgeçilmez şartı halkın iradesine sahip çıkmaktır. Kayyım politikası en büyük darbedir. Hakkari halkı belediye başkanlarını yüzde 65 oyla seçti. Belediyeye el koymak, kendi memurunu belediyenin başına getirmek, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. İşte biz bu iradeyi korumak için buradayız.

“Bir halkın iradesine saldırmak, onun haysiyetini hedef almak demektir. Burada, Van’da, Diyarbakır’da, Iğdır’da, Kürt halkının iradesini yok sayan bu kayyım politikası, aynı zamanda Kürt halkının haysiyetine saldırıdır. Bu mücadele Kürt halkının haysiyet mücadelesidir.

“Kürtçeyi belediye hizmetlerinden çıkarmak, kısaca Kürtçeye saldırıdır. Bir halkın diline saldırmak, haysiyetini hedef almaktır. Dilimize, kimliğimize sahip çıkma mücadelesi her şeyden önce bir haysiyet mücadelesidir.

“Bu yürüyüşümüz adalet içindir. Haksız ve hukuksuz yere milletvekillikleri düşürülen Leyla Güven için, Musa Farisoğulları ve Enis Berberoğlu için yürüyoruz. Haksız hukuksuz yere rehin olarak tutulan önceki dönem Eş Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Abdullah Zeydan, Gültan Kışanak, hapiste tutulan bütün gazeteciler için, aydınlar için yürüyoruz. Osman Kavala için yürüyoruz. Hapiste haksız yere tutulan basın emekçileri için yürüyoruz.”


12:15 | HDP Van il binası polis ablukasında

HDP Van İl Örgütü binasını ablukaya alan onlarca polis, Parti Meclis üyeleri ve yöneticiler dahil kimsenin binaya girmesine izin vermiyor.

İl binasının bulunduğu sokağın giriş ve çıkışlarını bariyerlerle kapatan polis, gelen herkesi bölgeden uzaklaştırıyor.

Van Valiliği, HDP’nin Van ayağını engellemek için 13 Haziran’da İl Hıfzıssıhha Kurulu’ndan karar alarak kente giriş ve çıkışları yasaklamıştı. Yasağın salgın tedbirleri kapsamında alındığı ileri sürülmüştü.


11:10 | Hakkari’de OHAL manzaraları

Hakkari’de aralarında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da olduğu birçok kişi HDP parti binası önünde bir araya geldi.

Ancak başlatılacak yürüyüş öncesi sabah saatlerinden itibaren kentin tamamı polis ablukası altına alındı.

Resmi kurumların önünde özel harekat polisleri ve keskin nişancıların bekletilmesi dikkat çekti. Ayrıca kentin dört bir yanında zırhlı araçlar ve polisler konuşlandı

Yürüyüş öncesi HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın açıklama yapacağı partinin il binası da abluka altına alındı. Binaya giden sokaklara kalkanlarla barikat kuran polis, milletvekilleri ve yurttaşların il binasına giriş çıkışlarını engelledi.


10:05 | HDP Edirne İl Örgütü binası ablukaya alındı

Edirne’den başlayacak yürüyüş öncesi partinin Edirne İl Örgütü binası ablukaya alındı. Parti binasının önü ve çevresinde çok sayıda polis konumlandırıldı.


08:30 | Yürüyüş öncesi birçok kente giriş-çıkışlar kısıtlandı

HDP’nin “Demokrasi Yürüyüşü”nün startının verileceği Edirne ve Hakkari ile yürüyüş güzergahındaki birçok kente giriş ve çıkışlar yürüyüşün başlamasına günler kala valiliklerce kısıtlandı.

Bazı illerde de eylem ve etkinlik yasağı getirildi.


Yürüyüşün detayları

HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Edirne’de darbeye, Hakkari’de çözüme işaret edeceğiz” diyerek, iki koldan başlatacakları yürüyüşün detaylarını şöyle açıkladı:

  • 15 Haziran’da Hakkari’den başlayacak yürüyüş Van, Diyarbakır, Adana güzergahını takip ederek 19 Haziran’da Ankara’ya ulaşacaktır.
  • Edirne’de başlayacak yürüyüşte ikinci durak olarak İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında devam edecektir.
  • 16-17-18-19 Haziran İstanbul’un 3 bölgesinde kurumsal ziyaretler, işçi-emekçilerle fabrika ve atölyelerde buluşmalar ve halk buluşmaları gerçekleştireceğiz.
  • İstanbul’dan çıkan yürüyüş kolu 19 Haziran’da İstanbul’dan yola çıkarak 20 Haziran’da Ankara’da olacaktır.
  • 20 Haziran günü Ankara’da buluşacak olan “Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü”nün her iki kolunun katılımcılarıyla kitlesel bir açıklama yapılacak, yerelin talepleri ve beklentileri Ankara’da bütün yürüyüşçülerin katılımıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Batman’da da giriş-çıkışlar kısıtlandı
Sonraki Haber
93. Oscar Ödülleri töreninin tarihi belli oldu