Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı 6 buçuk milyonu aştı

Canlı Blog | Dünya genelinde vaka sayısı 6 buçuk milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde vaka sayısı 6 buçuk milyonu aştı, can kaybı 400 bine yaklaşıyor. Hastalığı atlatanların sayısı ise üç milyonun üzerinde. 4 bin 630 insanın yaşamını yitirdiği açıklanan Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede yeniden açılma adımları atıyor. Covid-19 salgınına dair güncel gelişmeler canlı sayfamızda.

 


23:30 | DSÖ: Covid-19’da ikinci dalga Eylül’de başlayabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, Covid-19 salgınında ikinci dalga tehdidine ilişkin değerlendirmede bulundu.

İnternet üzerinden düzenlenen çevrimiçi brifingde konuşan Kluge, birçok Avrupa ülkesinde salgının iyiye gitmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ancak bu ülkelerdeki hükümetlerin rehavete kapılmaması gerektiğini belirtti.

Kluge, “Avrupalı ülkelere şunu söylemek istiyorum; eğer durum iyiye gidiyorsa, bu kutlama yapma zamanı değil hazırlık yapma zamanıdır. Sonbahara hazırlanmalıyız” dedi.

Kluge, Covid-19’da ikinci dalganın Eylül ayında başlayabileceğini ve mevsimsel griple birlikte yayılabileceğini vurguladı.

Kluge, dünkü açıklamasında, “Kovid enfeksiyonunun tekrar yükselişe geçmesi gibi açık bir tehdit var, eğer  durdurulmazsa ikinci bir dalga gelebilir ve çok yıkıcı olabilir” ifadelerini kullanmıştı.


22:59 | DSÖ: Covid-19 nedeniyle Afrika’da 27 milyon kişi aşırı yoksulluk seviyesine düşebilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika Bölgesi Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, DSÖ ve Dünya Ekonomik Forumunun düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Afrika’da insanların yüzde 70’inin kayıt dışı ve düşük gelirle çalıştığını belirten Moeti, “Afrika’da 27 milyon kişi Covid-19 nedeniyle aşırı yoksulluk seviyesine düşebilir” dedi.

Kayıt dışı sektörün devletler tarafından kontrol edilemediğini belirten Moeti, “Afrika’da insanlar düşük gelirle ve hükümetlerden yardım almadan yaşam mücadelesi veriyor” diye konuştu.

Moeti, salgın nedeniyle birçok firmanın kapandığına ve insanların işsiz kaldığına dikkati çekerek bu sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Afrika’da şu ana kadar vaka sayısı 160 bini geçerken, 4 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.


22:10 | Urfa’da sekiz bina ve bir mezra karantinaya alındı

Urfa’nın altı ilçesinde sekiz bina ve bir mezra karantinaya alındı.

MA’nın haberine göre, Eyyubiye, Suruç, Birecik, Viranşehir ve Siverek İlçelerine bağlı yedi  mahallede Covid-19 test sonucu pozitif çıkan kişilerin olması üzerine, söz konusu kişilerin yaşadığı sekiz bina 14 gün süre ile karantinaya alındı.

Viranşehir ilçesinde ise Işıldar mahallesine bağlı Usulca Mezrası da karantinaya alındı.


21:50 | Finlandiya’da 26 Şubat’tan bu yana ilk kez Covid-19 vakası kayıtlara geçmedi

Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya’da 26 Şubat’tan beri ilk kez Covid-19 vakasının kayıtlara geçmediği duyuruldu.

Sağlık ve Refah Enstitüsü yaptığı açıklamada, 4 Haziran’da bir Covid-19 hastasının yaşamını yitirdiğini, can kaybının 322’ye çıktığını belirtti.

5.5 milyon nüfuslu ülkede 7 bin teyitli vakadan 5 bin 800’ü iyileşti.

Hükümet, 18 Mart’ta uygulamaya başladığı önlemleri Mayıs ortasında kaldırmaya başlamasının ardından okullar iki haftalığına açıldı, ardından haziran başında yaz tatiline girdi.

Hafta başında barlar, restoranlar, spor tesisleri ve kültürel kurumların sosyal mesafe kurallarına uyarak açılmasına izin verildi.

Ancak hem hükümet hem de yetkililer yılın sonlarına doğru ikinci dalgaya hazırlıklı olunması, bu yüzden halkın kendini tecrit ve sosyal mesafe kurallarına bağlı kalması  gerektiği uyarısını yapıyor.

Sağlık Bakanlığı Ağustos’ta isteğe bağlı şekilde Covid-19 mobil takip uygulaması başlatmayı planlıyor.


20:20 | Sağlık Bakanlığı: 21 kişi hayatını kaybetti, 988 yeni tanı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de salgına ilişkin güncel verileri açıkladı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 988 vaka tespit edildi
  • 21 kişi yaşamını yitirdi
  • 926 kişi hastalığı attı
  • 54 bin 234 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 167 bin 410
  • Toplam can kaybı sayısı 4 bin 630
  • Toplam iyileşen sayısı 131 bin 778
  • Toplam test sayısı 2 milyon 209 bin 583


19:15 | Edirne Valisi: Son üç haftadır Covid-19 vakası tespit edilmedi

Edirne Valisi Ekrem Canalp, üç haftadır Edirne’de Corona virüse ilişkin pozitif vaka tespit edilmediğini belirtti.

Vali Canalp, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi bahçesinde, sağlık çalışanları adına “Sağlık Kahramanları Hatıra Ormanı” oluşturulması programında yaptığı konuşmada, çok sayıda kronik hastalığı olan bir hasta dışında şu anda sağlık kuruluşlarında Covid-19 hastası bulunmadığını ifade etti.


17:55 | İETT’den toplu ulaşımdaki tedbirlerle ilgili açıklama

İçişleri Bakanlığı’nın 1 Haziran tarihinde yayınladığı genelge doğrultusunda İstanbul Valiliği Toplu Ulaşım Bilim Kurulu ve İstanbul Toplu Ulaşım Destek Komisyonu bir toplantı yapmış, İl Hıfzıssıhha Meclisi’ne tavsiye niteliğinde öneriler getirmişti.

İl Hıfzıssıhha Meclisi toplanarak İstanbul’daki toplu taşımayla ilgili yeni kuralları belirledi.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) toplantıda alınan kararları Twitter’dan paylaştı.

Buna göre araçlara maskesiz binilmeyecek,  araç kapasitesinin dolması halinde sürücü tarafından yolcu alınmayacak.

https://twitter.com/ietttr/status/1268536151016706051


16:30 | Batman’da bir köy karantinaya alındı

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Ardıçlı köyü Corona virüsü salgını tedbirleri kapsamında karantina altına alındı.

Gercüş Kaymakamlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, karantina uygulamasının 14 gün süreceği belirtilerek, şöyle denildi:

“Koronavirüs tedbirleri kapsamında ilçemiz Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 4 Haziran 2020 tarihli kararı gereği koronavirüs salgının yayılmasını önlemek ve vatandaşlarımızı bu salgından korumak için 14 gün süreyle Ardıçlı köyü karantina alınmıştır.”


16:05 | YÖK: Uzaktan eğitimde ders oranı yüzde 40’a çıkacak

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, basın toplantısı düzenleyerek, Corona virüsü salgını ile mücadele kapsamında yükseköğretim sisteminde uzaktan öğretim usul ve esaslarında yapılan son değişiklikleri açıkladı.

“YÖK olarak örgün öğretimde uzaktan öğretimle verilebilecek ders oranını yüzde 40’a çıkarıyoruz. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeydeki örgün programlarda uzaktan öğretim yoluyla verilebilecek ders oranı yüzde 40’a yükseltildi. Böylelikle dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan karma öğretim modeline diledikleri takdirde üniversitelerimiz uygulamayla geçebilecekler.”


14:28 | Emekli Sen: 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı son bulsun

İzmir ve Adana’da DİSK’E bağlı Emekliler Sendikası (Emekli Sen) üyeleri, 65 yaş üstü yurttaşların salgın sürecinde yaşadıkları sorunlara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Emekli Sen Ege Bölgesi baş temsilcisi Hüseyin Özkaynak, 65 yaş üstü yurttaşlara yönelik sokağa çıkma yasağının devam etmesinin bu kişilerden bulaşın sağlandığı hissini uyandırdığını ifade etti.

Özkanyak, “Bu uygulama hak ve özgürlüklerinin pek çok açıdan ihlal edildi. Kısıtlamaların beli bir yaş grubuna yönelik olmasının emeklileri ve yaşlıları tüm gün dışarı da olması gereken çalışan ve okuyan yakınlarımızın taşıma riski olduğu virüsten korumayacaktır. Bütün topluma geliştirilmemiş olan kısıtlamanın olumlu sonuçlar getirmesini beklemek rasyonel olmaktan çok uzaktır” dedi.

‘Yasağın 65 yaş üstü bireylere hapis hayatı anlamına geldiğini’ söyleyen Özkaynak, “Bu uygulamanın bir an önce son bulmasını talep ediyoruz” diye konuştu.


14:20 | Ulaştırma Bakanı: 10 Haziran’dan itibaren kademeli olarak 40 ülkeye uçak seferleri başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 10 Haziran’dan itibaren kademeli olarak 40 ülkeye uçak seferlerini başlatmayı planladıklarını açıkladı.

Karaismailoğlu, Haziran ayında kademeli olarak başlatılacak dış hat uçuşlarına ilişkin şu detayları paylaştı:

  • 10 Haziran tarihi itibariyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bahreyn, Bulgaristan, Katar, Yunanistan,
  • 15 Haziran tarihi itibariyle Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti (Çekya), Hırvatistan, Hong Kong, İsviçre, Japonya, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Tacikistan,
  • 20 Haziran tarihi itibariyle Hollanda, Kazakistan,
  • 22 Haziran tarihi itibariyle Arnavutluk, Bosna Hersek, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kore, İrlanda, Karadağ, Kırgızistan, Letonya, Lüksemburg, Norveç, Slovakya ve
  • 25 Haziran tarihi itibariyle Belçika.

Karaismailoğlu, daha önce “Yıl sonuna kadar birçok ülke ile uçuşları yeniden başlatmak için görüşme ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.


13:25 | Dünyadan salgına dair son gelişmeler

  • Hindistan’da Corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 75’e ulaştı. Ülkede son 24 saatte 9 bin 34 vaka kayda geçerken, toplam vaka sayısı 216 bin 919’a yükseldi.
  • İran’da hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 59 artarak 8 bin 71’e çıktı. Toplam vaka sayısı da 3 bin 574 artışla 164 bin 270’e yükseldi.
  • Latin Amerika’da salgının merkezi haline gelen Brezilya’da son 24 saatte bin 349 kişi yaşamını yitirdi. Ülkedeki toplam vaka sayısı 584 bini aştı, can kaybı ise 32 bin 548’e ulaştı.
  • Meksika’da salgın başlangıcından bu yana ilk kez bir günde bini aşkın can kaybı kayıtlara geçti. Toplam vaka sayısı 101 bini aştı, ölenlerin sayısı ise 11 bin 729’a ulaştı.

13:20 | MA: Diyarbakır’da vaka sayısı zirveye ulaştı

1 Haziran’dan itibaren yeniden açılmayla birlikte Diyarbakır’daki vakaların arttığı bildirildi.

Mezopotamya Ajansı, Covid-19 salgınında 4 Haziran tarihi itibariyle Diyarbakır’da vaka sayısının bin 150’yi aşarak zirveye ulaştığını yazdı.

Kentte pandemi hastanesi olarak belirlenen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinde 200’ün üzerinde Covid-19 hastasının yattığı, ileri evre hasta sayısının ise 20 olduğu, bunların yoğun bakım ünitesinde tedavi edildiği belirtildi.

Covid-19 tanısı konulan sağlık çalışanı sayısının 100’ü geçtiği belirtilen kentte, bayramdan sonra 300’ü aşkın kişide virüs tespit edildiği, bu kişilerin virüs belirtileri hafif olmasından dolayı evlerine gönderilerek izolasyon altında tutuldukları kaydedildi.


12:33 | George Floyd’a yapılan otopside Corona virüsü testi pozitif çıktı

ABD’de, 25 Mayıs’ta beyaz bir polisin gözaltına aldığı sırada boynuna diziyle bastırarak öldürdüğü George Floyd’a yapılan otopside, ‘Corona’ testinin pozitif çıktığı açıklandı.

Hennepin County’deki adli tıp uzmanlarının yaptığı otopsinin yeni raporu ortaya çıktı.

BBC’nin aktardığı otopsi raporunda, Floyd’a 3 Nisan’a yapılan Corona virüsü testinin pozitif çıkmış olduğu belirtiliyor.

Adli tıp uzmanı Dr Andrew baker, yapılan PCR testinin, hastalıktan haftalar sonra da pozitif çıkabildiğini belireterek “Otopsi raporu Floyd’un muhtemelen semptom göstermeden geçirip atlattığı hastalığı gösteriyor” dedi.

Uzmanlar, virüsün Floyd’un ölümünde etkisi olamayacağını ve Floyd’un çok büyük ihtimalle bulaştırıcı da olmadığını söylüyor.


12:09 | Yeni Yaşam, 8 Haziran’dan itibaren yeniden bayilerde

Yeni Yaşam gazetesi, Covid-19 salgını nedeniyle 25 Mart’tan bu yana matbaa baskısına ara vererek, yayınını internet sitesi üzerinden devam ediyordu.

Bugün gazetenin sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamaya göre, Yeni Yaşam 8 Haziran Pazartesi gününden itibaren yeniden bayilerde olacak.


12:00 | Nedeni ‘Corona’ paylaşımları: 11 kişi tutuklandı

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, bugüne kadar Corona virüsü salgınına dair hükümetin aldığı tedbirlere uymayan 496 bin 841 kişiye adli ve idari işlem yapıldığını bildirdi.

Çataklı, “Corona virüsü fırsatçılarına yönelik kolluk kuvvetlerimizce düzenlenen operasyonlarda 601 kişiye adli ve idari işlem yapıldı, yedisi tutuklandı” diye belirtti.

Ayrıca Çataklı, sosyal medyada Covid-19 salgınıyla ilgili “asılsız ve provokatif” paylaşım yaptığı ileri sürülen bin 152 kullanıcıdan 520’sinin gözaltına alındığını, bunlardan 11’inin de tutuklandığını söyledi.


11:40 | Hollanda, Türkiye’den gelenlere karantina zorunluluğu getirecek

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Covid-19 önlemlerinin ele alındığı bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, vatandaşlarının 15 Haziran’dan itibaren, Britanya ve İsveç dışındaki Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat edebileceklerini söyledi.

AB dışındaki ülkelere tatile gidilmemesi çağrısında bulununan Hollanda hükümeti, Türkiye’yi “zorunlu haller dışında seyahat edilmemesi gereken ülkeleri” kapsayan turuncu listeden çıkarmadı.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, AB dışındaki ülkelerden gelenler 15 gün karantinaya tabi tutulacak.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

10:40 | TTB’den LGS ve YKS ertelenmeli çağrısı

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, yaptığı yazılı açıklamada, Haziran ayı içinde yapılacak Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) salgının devam ettiğini hatırlatarak ertelenemesini talep etti.

Yapılan yazılı açıklamada, “Sınav günlerinde 3 aydır sokağa çıkmayan 20 yaş altı genç nüfus, velileri ve sınav görevlileri ile birlikte milyonlarca kişi sokaklara çıkacak ve çoğunlukla da toplu taşıma araçlarını kullanacaktır. Sınava giriş ve sınav süresince önlem alınsa bile temasın ve bulaşın artma riski çok yüksektir” uyarısında bulunuldu.

“Uzun saatler boyu süren bu sınavlarda sürekli maske kullanımının sınav performansını etkileyeceği ortadadır. Öğrencilerin gelecekleri bakımından çok önemli olan bu sınavlar zaten kaygı kaynağıdır. Pandemi ortamında böyle bir sınava girmek kaygıyı çok daha fazla artırmaktadır. Öğrenciler ve velileri sağlık ve sınav performansı bakımından haklı bir endişe içerisindedirler.”

Açıklamanın sonunda “Türk Tabipler Birliği olarak salgının gidişini izleyerek bu sınavların salgının tamamen kontrol altına alındığı döneme ertelenmesini talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.


10:28 | Türkiye’de işsizlik yüzde 33’e yükselebilir

Fotoğraf: AP

ODTÜ’den Prof. Dr. Ebru Voyvoda ve Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erinç Yeldan’ın çalışmasına göre, Covid-19 salgını sonrasında Türkiye’de işsizlik yüzde 33’e yükselecek, hanehalkı geliri de yüzde 46 azalacak.

Çalışmanın özetinde “Model sonuçları salgının ekonomik maliyetlerini gayrı safi yurtiçi hasılada %26.7 ve toplam işgücü istihdamında da %22.8’lik bir kayıp olarak vermektedir. İşsizlik oranında beklenen artış, %14 düzeyinden, %33’e yükselmekte, işsiz sayısının da 4.7 milyon kişiden, 11.7 milyona artması beklenmektedir. İstihdamdaki bu gerilemeye koşut olarak hanehalkı harcanabilir gelirlerinin de 2019’a görece olarak %46 düşeceği tahmin edilmektedir” denildi.

Ayrıca çalışmada Covid-19 salgının yol açtığı krizin, Türkiye ekonomisinin makroekonomik dengelerinin görece zayıf olduğu ve özellikle kamu kesiminde bütçe açığının görece yüksek ve sabit sermaye yatırım performansının görece durgun bir konjonktürde yaşanmakta olduğu belirtildi.

Çalışmada, “Bu durum, Türkiye’nin krize karşı uygulayabileceği politika önlemlerinin etkinliğini de kısıtlamaktadır” değerlendirmesinde bulunuldu.

“COVİD-19 Salgının Türkiye Ekonomisi Üzerine Etkileri ve Politika Alternatiflerinin Makroekonomik Genel Denge Analizi*” başlıklı çalışmanın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


10:05 | Habur ve Gürbulak sınır kapıları açıldı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dün yaptığı açıklamada “normalleşme” adımları kapsamında Habur ve Gürbulak sınır kapılarının bu hafta içinde açılacağını duyurmuştu.

Bugün yeni bir açıklama yapan Pekcan, “Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 pandemisi nedeniyle bir süredir kapalı olan başta Habur ve Gürbulak olmak üzere İran ve Irak’a açılan gümrük kapılarımız uluslararası yük taşımacılığına yeniden açılmıştır” dedi.

Türkiye, Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında 17 ülkeyle sınırlarını Mart ayında kapatmıştı.


09:40 | DSÖ, Covid-19 tedavisinde sıtma ilacı denemelerini tekrar başlatıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 tedavisinde kullanılması tartışmalara yol açan, sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin denemelerinin yeniden başlatılacağını duyurdu.

Ghebreyesus, “Güvenlik verileri gözden geçirilirken bu karar tedbir amaçlı olarak alınmıştı. Dayanışma Denemesi’nin veri güvenliği ve izleme komitesi, verileri gözden geçirdi. Mevcut ölüm oranları verilerine dayanarak, komite üyeleri deneme protokolünü değiştirmek için hiçbir neden bulunmadığı tavsiyesinde bulundu” dedi.

DSÖ Genel Direktörü, 25 Mayıs’ta hidroksiklorokin denemelerinin askıya alındığını şu sözlerle duyurmuştu: “Lancet (tıp dergisi), hidroksikolorokin ve klorakin ve bunların hastaneye yatırılan Covid-19 hastaları üzerindeki etkilerini gözlemleyen bir çalışma yayınladı. Yetkililer, ilacın tek başına veya makrolid ile kullanıldığında, daha yüksek bir ölüm oranı tahmin ettiklerini bildirdiler.”


08:30 | Ulaştırma Bakanı’ndan yurt dışı uçuşlarına ilişkin açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yıl sonuna kadar birçok ülke ile uçuşları yeniden başlatmak için görüşme ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Karaismailoğlu, “Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda ulaştırma alanında normalleşme çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek ve turizm sektörünü canlandırmak için atılacak gerekli adımları vakti geldikçe atacağız” ifadesini de kullandı.

Covid-19 salgını nedeniyle havayollarının kullanımında çekinceler olduğuna da işaret eden Karaismailoğlu, “Bu noktada biz Havalimanı Salgın Sertifikası dönemini başlattık. Yayımladığımız genelgedeki şartları yerine getiren havalimanlarımızı sertifikalandırıp yeniden faaliyete geçiriyoruz. Çok ciddi tedbirlerimiz ve sıkı bir denetim sürecimiz var” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkari'de 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
Haftasonu 15 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak