Ana SayfaDünyaFloyd’un otopsi raporu çıktı, ABD’nin başkentinde askerler görevlendirildi

Floyd’un otopsi raporu çıktı, ABD’nin başkentinde askerler görevlendirildi

HABER MERKEZİ – Bağımsız otopsi raporunda “nefes alamadığı” için öldüğü ortaya çıkan George Floyd’u öldüren polis Derek Chauvin’in yargılanacağı dava 8 Haziran’a ertelendi. ‘Adalet’ isteyen ırkçılık karşıtları ise ABD sokaklarında isyanda. Başkent Washington DC’de ağır silahlı askerler görevlendirilirken, New York dahil bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Öte yandan Trump’ın kiliseye giderek İncil ile poz vermesi tepki topladı.

George Floyd’un sokak ortasında beyaz bir polis tarafından öldürülmesiyle ABD’nin Minneapolis kentinde başlayan ve ülke geneline yayılan isyan sürüyor.

Floyd için ülkedeki birçok şehirde insanlar bir haftadır sokaklarda.

Associated Press habere ajansı, ABD’nin çeşitli kentlerinde süren eylemlerde şu ana kadar en az 5 bin 600 kişinin gözaltına alındı bildiriyor.

Eylemler nedeniyle başkent Washington DC ve New York dahil olmak üzere birçok şehirde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Yasağa rağmen eylemlerin sürdüğü Washington DC’de protestoculara karşı polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Başkentte askeri polis de eylemcilere müdahale etti, bazılarını gözaltına aldı.

Bu eylemler ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da yaptığı konuşma öncesi gerçekleşti.

Trump, binlerce ağır silahlı asker görevlendirdi

Trump, “ülke içi terör” kategorisine girdiğini öne sürdüğü eylemleri bastırmak için binlerce ağır silahlı askeri personel ve güvenlik gücünü görevlendirdiğini duyurdu.

George Floyd cinayeti ile ilgili adaleti sağlayacağını da iddia eden Trump, bir kez daha antifaşistleri hedef aldı: “Son günlerde, ulusumuz profesyonel anarşistler, şiddet yanlısı çeteler, kundakçılar, yağmacılar, suçlular, isyancılar, Antifa ve diğerleri tarafına çekildi.”

Trump ayrıca, eyalet valilerinin Ulusal Muhafızları şehir merkezlerindeki caddelere konuşlandırmaması durumunda “hızla ABD ordusunu konuşlandıracağını” açıkladı.

CNN: Pentagon ordunun devreye sokulmasından “endişeli”

Demokrat Parti’nin başkan adayı olabilmek için de yarışmış olan Senatör Kamala Harris ise Trump’ın bu konuşması sonrası yaptığı paylaşımda, “Bunlar bir başkanın değil diktatörün sözleri” dedi.

CNN’e konuşan ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ise Trump’ın ülkede günlerdir süren protestoları bastırmak için orduyu devreye sokacağını açıklamasının, Pentagon’da bazılarında “derin ve büyüyen bir rahatsızlık” yarattığını belirtti.

Trump, konuşmasının ardından ise yerleşkeden çıkarak Beyaz Saray’ın karşısındaki St. Johns Kilisesi’ne elinde tuttuğu İncil ile yürüdü ve burada poz verdi.

Kilisenin önünde kısa bir süre duran ve içeri girmeyen Trump, geniş güvenlik önlemleri altında Beyaz Saray’a döndü.

Bu bölgenin dini yetkilisi olan Piskopos Mariann Budde ise Trump’ı kiliseyi “dekor” olarak kullanmakla suçladı.

Washington Post gazetesine konuşan Budde, “Çok sinirlendim. Kilisemizi dekor olarak kullanmak için, göz yaşartıcı gazla etrafı boşaltacaklarını bana haber dahi vermediler” ifadesini kullandı.

Floyd’un otopsi raporu: Nefes alamadığı için öldü

Öte yandan George Floyd için yaptırılan bağımsız otopsi raporunda “nefes alamadığı” için yaşamını yitirdiği belirtildi.

Floyd’un ailesi tarafından yaptırılan ve basına açıklanan özel otopsi raporunda, Floyd’un “sürekli baskı sonucu nefessiz kalarak (asfiksi)” hayatını kaybettiği sonucuna varıldığı kaydedildi.

Raporda, Floyd’un boynuna ve sırtına yapılan baskı sonucu oksijensiz kaldığı ve beynine giden kan dolaşımının engellenerek olay yerinde hayatını kaybettiği yazıldı.

Otopsiyi gerçekleştiren New York Adlı Tıp Kurumu eski otopsi uzmanı Dr. Michael Biden, “Ölüme neden olabilecek başka bir sağlık sorunu yok. Bu nedenle polisin ‘konuşabiliyorsan, nefes alıyorsun’ yanlış yaklaşımı doğru değil” değerlendirmesinde bulundu.

Floyd’ın ölümü hakkında yapılan ilk açıklamada, olay günü ambulansla hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybettiği öne sürülmüştü.

Floyd’u öldüren polis Derek Chauvin hakkında mahkemeye sunulan suçlama dilekçesinde yer alan resmi otopsi raporunda da “Travmatik asfiksi veya boğulma teşhisini desteklemek için hiçbir fiziksel bulgu bulunamadığı” şeklinde ifadeler yer almıştı.

Dün hakim karşısına çıkan Derek Chauvin’in yargılanacağı dava ise 8 Haziran’a ertelendi.

Cenaze töreni 9 Haziran’da Houston’da

George Floyd’un ailesinin avukatı Benjamin Crump, Floyd’un cenazesinin ise 9 Haziran’da ailenin yaşadığı Teksas eyaletinin Houston şehrinde yapılacağını açıkladı.

Ayrıca Crump, Perşembe günü George Floyd’un yaşadığı Minneapolis’te ve Cumartesi günü doğduğu Kuzey Carolina’da anma töreni yapılacağını söyledi.


Sosyal medyada ırkçılık karşıtı “Salı karartması”: #BlackoutTuesday


Ne oluyor?

Fotoğraf: Jerry Holt/AP

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd isimli siyahı boynuna diziyle bastırarak öldürdü.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açtı.

Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alındı.

Floyd’un gözaltındayken ölümüne neden olan ve görevine son verilen dört polisten biri olan Derek Chauvin tutuklandı. Chauvin’in ‘üçüncü derece cinayet’ ve ‘taksirle insan öldürmek’ ile suçlandığı açıklandı.

Görevden alınan diğer üç polise yönelik suçlama getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

‘Kasıtsız olarak insan öldürmekle’ suçlansa da Floyd’un avukatları ve ailesi “kasten insan öldürmek” ile suçlanması gerektiğini belirtiyor.


Karınca, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Afyon'da işçi servisi ile otomobil çarpıştı: Biri bebek iki kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
İhracat geçen yıla göre yüzde 40 geriledi