Ana SayfaDünyaCorona virüsü salgınında vaka sayısı 15 milyona yaklaşıyor

Corona virüsü salgınında vaka sayısı 15 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 15 milyona yaklaşıyor, can kayıpları 610 binin üzerinde. Almanya ve Britanya’daki aşı çalışmalarından olumlu sonuçlar geldi. Vaka sayılarının 221 bini, can kayıplarının 5 bin 500’ü geçtiği Türkiye’de ise son üç gündür 71 ilde pnömonili vaka sayılarının azaldığı, 21 ilde ise yoğun bakım hastasının olmadığı açıklandı. Gelişmeler sayfamızda.

 


Nedeni Covid-19: Nobel Ödül Töreni düzenlenmeyecek

İsveç’te her yıl altı kategoride verilen Nobel Ödülleri’nin kazananlarına ödülleri törenle verilmeyecek.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Nobel Vakfı kazananların açıklanacağını ancak Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl kazananlara ödüllerinin “yeni bir şekilde” takdim edileceğini duyurdu.

Nobel Vakfı Başkanı Lars Heikensten “Bu, herkesin bazı tavizlerde bulunması ve yeni şartlara tamamen adapte olması gereken özel bir yıl” açıklamasını yaptı.

Nobel ödülleri

Nobel Ödülleri, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından kişiler veya kuruluşların fizik, kimya, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarındaki başarılarına verilmekte.

1895 yılındaki Alfred Nobel’in vasiyeti doğrultusunda, 1896 yılından bu yana Nobel Vakfı tarafından yürütülmekte.

2011 yılı itibarıyla, 20 kuruluş ve 69 ekonomi alanında ödül kazananlar da dahil olmak üzere toplam 826 isme ve kuruluşa ödül verildi.

Dört Nobel ödülü sahibine, Nobel Ödülü’nü alması amacıyla kendi hükumetleri tarafından izin verilmedi.

Almanya’da Adolf Hitler hükumeti, Richard Kuhn (kimya, 1938), Adolf Butenandt (kimya, 1939) ve Gerhard Domagk (fizyololji veya tıp, 1939)’ın ödüllerini almasına izin vermedi.

Sovyetler Birliği’nin baskısı nedeniyle Boris Pasternak (edebiyat, 1958) ödülü reddetmek zorunda kaldı.

Ayrıca Jean-Paul Sartre (edebiyat, 1964) ve Lê Ðức Thọ (barış, 1973) Nobel ödüllerini almayı reddetti.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi bugüne kadar Nobel Barış Ödülü’nü altı defa almaya hak kazandı.

826 Nobel ödülü kazananından sadece 43’ü kadın.

Marie Curie 1903 yılında fizik alanında ilk Nobel Ödülü’nü kazanan ilk kadın oldu. Curie ayrıca 1911 yılında Nobel kimya ödülünü de almaya hak kazandı.

1940 ve 1942 yılları arasında II. Dünya Savaşı nedeniyle Nobel Ödülleri verilemedi.


Van’da 10 sağlık çalışanının Covid-19 testi pozitif çıktı

Van’da Başkale Devlet Hastanesi’nde 10 sağlık çalışanının Covid-19 testi pozitif çıktı.

DHA’nın haberine göre, Başkale Devlet Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanında iki gün önce yüksek ateş ve öksürük şikayeti başlaması üzerine hastane yönetimi tarafından tüm personele test yapıldı.

Yapılan testler sonucunda 10 personelin Covdi-19 testi pozitif çıktı.

Bunun üzerine hastane poliklinikleri geçici olarak hizmete kapatılarak, tüm hastane dezenfekte edildi.

Hastanenin tamamen dezenfekte edilmesinin ardından poliklinikler tekrar hizmet vermeye başladı.

Testleri pozitif çıkan sağlık çalışanlarının ise tedavisi devam ediyor.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 18 kişi hayatını kaybetti, 928 yeni vaka tespit edildi 

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 928 vaka tespit edildi
  • 18 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 9 kişi hastalığı attı
  • 42 bin 846 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 221 bin 500
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 526
  • Toplam iyileşen sayısı 204 bin 11
  • Toplam test sayısı 4 milyon 359 bin 627


İçişleri Bakanlığı: 22 Temmuz’da 81 ilde Corona virüsü denetimi yapılacak

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine ‘Covid-19 Tedbirleri Kapsamında Denetimler’ konulu genelge gönderdi.

Genelgede, ‘kontrollü sosyal hayat’ döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı-iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek, bu kural ve tedbirler çerçevesinde faaliyetlerinin sürdürülmesinin sağlandığı ifade edildi.

‘Kontrollü sosyal hayat’ döneminde ‘Koronavirüs Bilim Kurulu’ tarafından belirlenerek yayımlanan rehberlerde yer alan kurallara ve alınması gereken önlemlere ilişkin sorumlulukların yerine getirilip getirilmediğinin düzenli olarak denetlenmesi amacıyla 81 il valiliğinin talimatlandırıldığı belirtildi.

Genelgeye göre;

  • Ticari taksiler, pazar yerleri, sosyete pazarları, şehir içi ve şehirler arası toplu ulaşım araçları, camiler, lokanta, restoran, kafe, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, çay bahçesi, sahil bantları, dernek lokalleri, düğün ve nikah yapılan yerler, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, berber/kuaför/güzellik merkezi, alışveriş merkezleri, park/piknik alanları vb. yerler, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, SPA ve spor merkezleri ile sinema, tiyatro ve diğer kültürel aktivite yerleri, lunapark ve tematik parklarda, valilerin  yönetim ve koordinasyonunda tüm illerde denetimler gerçekleştirilecek.
  • Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce başta şehir içi ya da şehirler arası toplu ulaşım araçları olmak üzere yurttaşların toplu olarak bulunduğu halka açık park, bahçe, meydan, cadde, sokak ve benzeri yerlerde maske, fiziki mesafe ve bu alanlar için belirlenmiş diğer kuralların denetimine yönelik gerekli planlama ve hazırlıklar yapılacak.
  • Denetim ekiplerinde  her bir iş kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak ilgili kamu kurum ve kuruluşları (kolluk, yerel yönetimler, il/ilçe müdürlükleri vb.) ile meslek odalarının temsilcileri de yer alacak.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Meşe: Türkiye’ye ilk Corona virüsü vakası İtalya’dan geldi

Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda, Türkiye’de Koronavirüs pandemisi sürecinde gelinen noktaya ilişkin bilgi verip, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Meşe, ilk olarak 11 Mart’ta açıklanan Corona virüsü vakasının o dönemde ülkenin tamamında kırmızı alarm verilen ve ölü sayısının 600’ü aştığı İtalya’dan geldiğini söyledi.

Sağlık çalışanlarına Corona virüsü testi yapılmasına neden zorunluluk haline getirilmediğinin sorulması üzerine Meşe, şunları söyledi:

“Sağlık çalışanlarına test konusu, üzerinde konuştuğumuz ve tartıştığımız bir konuydu. Çalışma gruplarında aldığımız ortak karar sonucunda en akılcısı, riske göre sağlık çalışanlarına bu testleri yapmak oldu. Bunun için bir algoritma yayınladık. Buna göre sağlık çalışanının temas riskine göre test yapıyoruz. Test kısıtlaması yok sağlık çalışanlarında, riske göre yapıyoruz. PCR testi sadece o anlık virüsü gösteriyor. Yani o anda virüsün olması ya da olmaması bir daha olmayacağını göstermiyor. Bu yüzden Bilim Kurulu önerisi, riske göre test yapmaktı.”

Virüste ikinci dalganın ne zaman başlayacağının sorulmasıyla ilgili Meşe, “Henüz dünyada birinci dalga bitmiş değil. İkinci dalganın başlaması için vakaların çok aza inmesi sonra artışa geçmesi gerekiyor. Tüm dünyanın ortak kararı, birinci dalganın henüz bitmediği” yanıtını verdi.

Meşe aşı çalışmalarına ilişkin ise, “Bizim kendi üniversitelerimizde 12 aşı çalışması var. Bunlar klinik safhada. 5’i fare deneyi aşamasında. Sonuçları çok iyi olanlar var ama bunlar daha da ilerleyecek” dedi.


Diyarbakır’daki STK’lerden uyarı: Vaka sayısı artıyor, etkinlikleri erteleyelim

Diyarbakır’da 25 sivil toplum örgütü, normalleşme süreciyle beraber kentte Covid-19 vaka sayısında ciddi bir artışın yaşandığını belirterek, ev ziyaretleri, düğün, nikah, nişan, mevlit ve piknik gibi etkinliklerin ertelenmesini istedi.


İçişleri Bakanlığı’ndan yeni genelge: Saat kısıtlaması kaldırıldı

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı yeni bir genelge ile lokanta, restoran, kafe, kıraathane, çay bahçesi gibi işletmelerin çalışma saatine yönelik kısıtlamalar kaldırıldı.

Genelgeye göre, 21 Temmuz’dan itibaren söz konusu işletmeler, genel mevzuatları ve ruhsatlarında belirtilen saat aralıklarında faaliyette bulunabilecek.

Genelgede, Bilim Kurulu tarafından sektörel bazda yayımlanan rehberlerde belirtilen tedbirlere riayet edilmesi kaydıyla kısıtlamaların kaldırıldığı belirtildi.

Daha önce illere gönderilen genelge ile faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan lokanta, restoran, kafe, kıraathane gibi işyerlerinin 1 Haziran’dan itibaren belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00’ye kadar hizmet verebileceği belirtilmişti. Söz konusu işletmelerin sundukları hizmetlere ihtiyacın artması nedeni ile kapanış saatleri 24.00’e kadar uzatılmıştı.

Yine illere gönderilen genelge ile marketler, pazar/satış yerleri, berber, güzellik salonu/merkezi, kuaför vb. iş yerleri ile alışveriş merkezlerinin çalışma saatlerine yönelik kısıtlamalar kaldırılmıştı.


Şırnak Tabip Odası Başkanı’ndan Kurban Bayramı uyarısı

Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni, kent genelindeki son ‘Corona’ verilerini paylaştı ve tedbirleri elden bırakmama çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’ndan önce kent genelinde vaka sayısının 88 olduğunu hatırlatan Küni, bu vakalardan 71’nin tedavi sonucunda iyileştiği belirtti.

Ardından başlayan “normalleşme” süreciyle birlikte tedbirlerin gevşetmesiyle vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan Küni, kent genelinde toplam bin 600 Corona virüsü vakasının olduğunu aktardı:

“Bin 600 tanı yüzünden yaklaşık 16 bin filyasyon takibine başlandı. Toplam 400 sağlık çalışanın testi pozitif çıktı. Özellikle Cizre’de vaka sayılarında ciddi bir azalış olmasına rağmen Şırnak, Silopi ve İdil’de vaka sayılarının arttığını ve virüsün yayıldığını görebiliyoruz.”

Küni, yaklaşan Kurban Bayramı’na işaret ederek, tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini söyledi:

“Sosyal mesafeyi korumaları ve dışarıya çıktıklarında da maskelerini takmaları gerekir. El hijyenine dikkat etsinler. Rehavete kapılıp virüsün varlığını unutmamak gerekir. Kendi sağlığımız ve halkın sağlığı için bunu yapmamız gerekir.”

  • MA’daki haberin tamamı BURADA

Engelli yurttaşların seyahat yasağı kaldırıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri gerekçesiyle engelli yurttaşların trenle şehirlerarası seyahat etme hakkını askıya alan uygulamayı kaldırıldı.

Uygulamanın kaldırıldığını Twitter’dan duyuran Türkiye Engelliler Platformu, “TCDD’nin hukuksuz seyahat yasağı kararına engelli temsilcilerimizin baskıları sonucunda geri adım attırdık. Kamuda engelli kotasının artırılması ve sınav öncesi Ekpss 3. atamasının yapılmasıyla ilgili mücadele gücü bizim elimizde! Hazır mıyız?” paylaşımı yaptı.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer de konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “TCDD’nin milyonlarca engellimizin ücretsiz ulaşım hakkına getirdiği kanunsuz kısıtlama engelli yurttaşlarımız ve örgütlerinin örnek mücadelesi sonucu kaldırıldı. Dayanışma tüm engelleri aşar” dedi.


Bakan Koca: Düğünleri hastalık, yoğun bakım izlemesin


İki aşı adayından olumlu sonuçlar

Corona virüsü aşısı için İngiltere’nin başkenti Londra’da Oxford Üniversitesi ile iş birliği yapan ilaç şirketi AstraZeneca, etken maddesi AZD1222 olan aşıyla ilgili olumlu sonuçlar alındığını duyurdu.

Uzmanlar, kullanılan etken maddenin ciddi yan etkilerinin gözlemlenmediğini ve aşının güvenli olduğunu belirtti. Ancak yine de araştırmanın kapsamlı sonuçlarının beklenmesi gerektiğine işaret edildi.

Merkezi Almanya’nın Mainz kentinde bulunan biyoteknolojik şirketi BioNTech ve ABD’li ilaç şirketi Pfizer ortaklığında yürütülen bir başka aşı çalışmasından da olumlu sonuçlar elde edildiği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Birimi Başkanı Dr. Mike Ryan da yaptığı açıklamada, aşı çalışmalarında umut verici ve olumlu gelişmeler olduğunu vurguladı.

Ancak Ryan, henüz nihai bir Covid-19 aşısı için daha katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu ifade etti.

Dünya genelinde pek çok biyoteknoloji ve ilaç şirketi Covid-19’a karşı bir aşı geliştirmek için yoğun çalışmalar yürütüyor. Şimdiye kadar 150’den fazla potansiyel aşı üzerinde araştırmalar sürerken bunlardan 23’ü insanlar üzerinde denendi.

Uzmanlar etkili ve güvenli bir aşının en erken 12 ila 18 ay içerisinde piyasaya sürülebileceğini belirtiyor.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Brezilya’da iki bakanın Covid-19 testi pozitif

Brezilya’da aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun ardından iki bakanda daha Corona virüsü tespit edildi.

Vatandaşlık Bakanı Onyx Lorenzoni ile Eğitim Bakanı Milton Ribeiro da Covid-19 test sonuçlarının pozitif çıktığını açıkladı.

Her iki bakanın da sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Dünyada, ABD’nin ardından salgından en ağır etkilenen ülke olan Brezilya’da, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 80 bini aştı. Ülkedeki toplam vaka sayısı da 2 milyon 120 binin üzerinde.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınlar Pınar Gültekin için sokaklardaydı
Sonraki Haber
Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı tutuklandı