Ana SayfaDünyaAB liderlerinden Türkiye’ye ‘kısıtlı yaptırım’ kararı

AB liderlerinden Türkiye’ye ‘kısıtlı yaptırım’ kararı

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği liderleri, Brüksel’deki zirvede Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinden sorumlu olduğu gerekçesiyle yaptırım uyguladığı Türkiye’deki şirketler ve kişiler listesine yenilerinin eklenmesine karar verdi.

Avrupa Birliği liderleri zirvesinin ilk gününde, sonuç bildirgesinin Türkiye ve Doğu Akdeniz ile ilgili bölümü kabul edildi.

Buna göre, bildirgenin Türkiye bölümünde Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden dolayı Ankara’ya uygulanacak yaptırımın kişiler düzeyinde “kısıtlı” olması kararı alındı.

AB sonuç bildirgesinin Türkiye ile ilgili bölümünde Konsey’den 11 Kasım 2019’da kabul edilen kararlar çerçevesinde “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yetkisiz bir şekilde gerçekleştirdiği sondaj faaliyetleri nedeniyle yeni kısıtlayıcı önlemlerle ilgili ek listeler hazırlaması” istendi.

Konsey’in Kasım 2019’da aldığı karar, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine katılan kişi ya da kuruluşlara seyahat kısıtlaması ve varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uygulanmasını öngörüyordu.

AB liderleri bundan sonraki adım olarak gelecek yıl Mart ayında yapılacak AB Konseyi toplantısında birliğin Türkiye’yle siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerini daha geniş kapsamlı ele almasını bekliyor.

Bu AB’nin yaptırımları genişletmesi ya da Gümrük Birliği anlaşmasını genişleterek Türkiye ile daha yakın ticari ilişkiler kurması anlamına gelebilir.

ABD ile eşgüdüm vurgusu

Kararın son kısmında ise AB liderleri, Türkiye ve Doğu Akdeniz konusunu ABD ile eşgüdüm içerisinde yürütmek istediklerini de ifade etti.

Kararda, “AB Türkiye ve Doğu Akdeniz’deki durumla ilgili konuları, ABD ile koordine etmenin yollarını arayacak” denildi.

Bu arada zirveyle ilgili yapılan yorumlarda, başta Yunanistan ve Fransa olmak üzere bazı AB ülkelerinin daha geniş kapsamlı ekonomik yaptırım uygulanması çabalarının karşılık bulmadığı belirtiliyor.

AB zirvesinde tarihi mali pakette uzlaşı

Öte yandan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel’de yapılan liderler zirvesinde, Polonya ve Macaristan’la anlaşma sağlanarak 1,8 trilyon euroluk bütçe ve mali paket üzerinde uzlaşıya varıldığını bildirdi.

Üzerinde uzlaşılan mali paketin Corona virüsü salgınından etkilenen Avrupa ekonomilerinin iyileşmesine destek olması bekleniyor.


Karınca, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rotten Tomatoes verilerine göre 2020’nin en iyi 100 filmi
Sonraki Haber
'Corona' erkeklerde ereksiyon bozukluklarına neden olabilir