Ana SayfaGüncelDiyarbakır ve Antep’te ev baskınları: Gözaltılar, açıklamalar, tepkiler

Diyarbakır ve Antep’te ev baskınları: Gözaltılar, açıklamalar, tepkiler

HABER MERKEZİ – Diyarbakır ve Antep’te yapılan ev baskınlarında aralarında kadın hakları savunucuları, gazeteciler ve HDP yöneticilerinin de bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı. HDP, TJA ile kadın ve basın örgütlerinden gözaltılara tepki geldi.

Diyarbakır’ın merkez ilçelerinde bu sabah saatlerinde çok sayıda adrese polislerce baskınlar düzenlendi.

Evlerde yapılan aramaların ardından aralarında kadın hakları savunucularının da bulunduğu 23 isim gözaltına alındı.

MA’da yer alan habere göre gözaltına alınanlardan bazıları şöyle:

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve JinNews editörü Ayşe Güney, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Elif Haran, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üyesi Rabia Ataş, Bağlar Belediyesi Meclis üyeleri Panayır Çelik ve Halime Bayram, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Rozerin Çatak, Zekiye Güler, Figen Ekti, Emine Kaya, Dilan Yakut, Yenişehir Belediyesi Meclis üyeleri Gülşen Güneş ve Ronda Bat, HDP Yenişehir eski İlçe Eşbaşkanı Demet Özkaran, Zeynep Suncak, Selma Metin, Tekoşin Tekin ve Ruken Şehir ile 70 yaşındaki Hayriye Türkekul.

TUAY-DER yöneticisi Bahar Akyapı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sur Eşbaşkanı Hatun Yıldız’ın da evlerine baskın yapıldığı, ancak söz konusu kişilerin evde olmadığı için gözaltına alınmadığı belirtildi.

23 kişinin katıldıkları eylem ve etkinliklerle, tanık beyanları gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’nde tutulan 23 ismin dosyasında gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle kendilerine ve avukatlarına soruşturma kapsamına dair bilgi verilmediği aktarıldı.

Antep’te 33 gözaltı

Antep’te de sabah saatlerinde eş zamanlı ev baskınları gerçekleşti.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında aralarında HDP İl Eşbaşkanı Musa Aydın ile merkez Şahinbey ve Şehitkamil ilçe eşbaşkanları ve iki mahalle muhtarının da bulunduğu toplam 33 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Bu kapsamda 27 adrese baskın düzenlenirken, 33 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltına alınanlar, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Açıklama ve tepkiler

İki ilde yapılan ev baskınlarında onlarca kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP Merkez Yürütme Kurulu, “AKP, topluma karşı sistematik olarak darbe yapıyor” başlıklı yazılı açıklama yaptı.

50’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, Diyadin Belediyesi’ne kayyum atanmasına da değinilerek, “AKP-MHP iktidarının bugün partimize, kadın mücadelesi yürütenlere, demokrasi ve özgürlük isteyenlere karşı başvurduğu yöntemlerin tamamı 12 Eylül faşist darbeci uygulamalardır” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Ne yaparsa yapsın iktidar için korkunun ecele faydası olmayacaktır. Bu yaptıklarının tamamı onun için sonun başlangıcıdır. Toplumumuzun dile getirdiği “zulmün artsın ki tez zeval bulasın” mekaniği iktidar için işlemeye başlamıştır.
“Bizler de saldırılara karşı haklılığımızdan, meşruluğumuzdan aldığımız güçle asla ikileme düşmeden, asla geri adım atmadan, toplumsal yaşamı yeniden inşa etmeye, siyasi faaliyetlerimizi ve mücadelemizi her zamankinden daha da büyütmeye devam edeceğiz.”

Partisinin TBMM grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da gözaltı operasyonuna tepki gösterdi:

“Kadınlara ve demokratik siyasete yönelik yapılan bu operasyonlar; hukuk dışıdır, siyasidir, zorbalıktır, darbedir, kadın düşmanlığıdır. Şiddetle kınıyorum.
“Bu operasyonların amacını çok iyi biliyoruz. Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini durdurmak içindir. Kadınların örgütlülüğünü engellemek içindir. Demokratik siyasetin önüne bariyerler oluşturmak içindir. Halkı korkutmak ve sindirmektir içindir.”

Buldan, “Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar. Sonuç alamayacaklar. Kadınları ve halkımızı asla mücadeleden alıkoyamayacaklar” diye ekledi.

HDP Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisi, DBP Kadın Komisyonu, DTK Kadın Meclisi, Kadınların Kurtuluşu, Sosyalist Dayanışma Platformu Üyesi Kadınlar, Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Kadın Meclisi ile Yeşil Sol Kadınlar yaptıkları ortak açıklama ile “AKP-MHP’nin saldırgan erkek anlayışına karşı geri adım atmayacağız” diye vurguladı.

TJA, dönem sözcüleri Ayşe Gökkan’ın da aralarında bulunduğu birçok aktivistlerinin gözaltına alındığını belirterek, “Baskılarla mücadelemizi engelleyemeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ise platfom sözcüsü gazeteci Ayşe Güney’in gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamalarda, Güney’in derhal serbest bırakılması istendi.




Önceki Haber
427 mülki amirin görev yeri değiştirildi
Sonraki Haber
Açlık artıyor: Dünyada her 10 kişiden biri yeterince beslenemiyor