Ana SayfaDünyaNüfusun azalmasının dünyayı radikal bir şekilde değiştirecek sonuçları

Nüfusun azalmasının dünyayı radikal bir şekilde değiştirecek sonuçları

HABER MERKEZİ – Yapılan bir araştırma, küresel düzeyde doğum oranlarının insanlığın geleceğini etkileyecek hızda düşüş gösterdiğini ortaya koydu. Bu düşüş ise bildiğimiz dünyayı radikal bir şekilde değiştirecek sonuçlar yaratabilir. Peki, yüzyılın sonunda nüfusun azalması dünyada neleri değiştirebilir?

Washington Üniversitesi’nin sağlık istatistikleri bölümünden uzmanlar bugün dünya çapında ortalama 2,4 civarında olan doğum oranının, 2100 yılına gelindiğinde 1,7’ye kadar düşeceğini, dünya nüfusunun da 2064’ten itibaren düşüşe geçeceğini öngörüyor.

Bu araştırma, küresel düzeyde doğum oranlarının insanlığın geleceğini etkileyecek hızda düşüş gösterdiğini ortaya koyuyor.

Bu düşüş ise bildiğimiz dünyayı radikal bir şekilde değiştirecek sonuçlar yaratabilir.

Peki, yüzyılın sonunda nüfusun azalması dünyada neleri değiştirebilir?

BBC Sağlık Muhabiri Rachel Schraer olası değişimleri 5 başlık altında topladı:

  1. Yoksul ülkeler açısından olumlu olabilir: Düşük gelirli ülkeler için doğum oranları yaşam standartlarının yükselmesi anlamına gelebilir. Her bir çocuğa gelirden düşen payın artması ile sağlık ve eğitim imkanları gelişebilir.
  2. Emeklilik yaşının yükselmesi gerekebilir: İnsanların emekli olmak için daha uzun süreler çalışması gerekebilir.
  3. Hükümetler sınırları açmak zorunda kalabilir: Nüfusu azalan ve yaşlanan ülkelerin başka ülkelerden genç nüfusu çekmeye çalışmaları gerekebilir.
  4. Anne babalara destek artabilir: Dolayısıyla gelecekte nüfusu en hızlı azalan gelişmiş ülkeler, anne babalara daha cömertçe destek vererek doğum oranlarını artırmayı deneyebilir.
  5. Bakım işçileri doktorlar kadar önemli olacak: Yaşlı nüfusun artışıyla, bakım ihtiyacının da büyüyeceği öngörülüyor. Bu nedenle yaşlıların sağlık ve bakımını üstlenecek iş gücünün yetiştirilmesine şimdiden başlanması gerektiği belirtiliyor.
  6. Muhtemelen çevre açısından iyi olacak: İnsan nüfusunun azalmasının çevre ve doğal yaşam açısından iyi olacağı düşünülüyor.

BBC Türkçe’deki haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 salgınında can kaybı 600 bine yaklaşıyor
Sonraki Haber
Antep'te gözaltına alınanlardan dokuzu tutuklandı