Ana SayfaDünyaAB’den Türkiye’ye ‘NAVTEX’ tepkisi: Ankara Doğu Akdeniz’de gerilimi artırıyor

AB’den Türkiye’ye ‘NAVTEX’ tepkisi: Ankara Doğu Akdeniz’de gerilimi artırıyor

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX ilan etmesini tepki gösterdi ve Ankara’nın bu adımının bölgede gerilimi artırdığını belirtti.

Türkiye, Yavuz isimli sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına devam edeceğini belirterek, 18 Ağustos ve 15 Eylül tarihleri için yeni bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ilan etmişti.

Bu duyuru, Türkiye’nin sahip olduğu üç sondaj gemisinden biri olan Yavuz için daha önce 17 Temmuz ve 20 Ağustos için ilan edilen NAVTEX’in uzatıldığı anlamına geliyor.

Türkiye’nin yeni NAVTEX ilanı üzerine Güney Kıbrıs da karşı NAVTEX yayımlamıştı.

Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye’nin bu adımına tepki geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ankara’nın bu adımının bölgede gerilimi artırdığını söyledi.

Borrell açıklamasında Türkiye’nin yeni duyurusuyla ilgili “Bu eylem, AB Dışişleri Bakanlarının Cuma günü de tekrarladığı gibi, istikrar ve kalıcı çözümler için tek yol olan diyalog ve müzakerelerin devam etmesi ve gerilimin derhal giderilmesi yönündeki çabaları zayıflatıyor ve bu çabalarla çelişiyor” dedi.

Josep Borrell, “Türk yetkililere bu faaliyetlerine derhal son vermeleri ve Avrupa Birliği ile iyi niyetli geniş çaplı bir diyaloğa girmeleri çağrısında bulunuyorum” diye ekledi.

AB Dışişleri Bakanları Cuma günü Doğu Akdeniz gündemiyle bir araya geldikleri toplantıda Yunanistan ile dayanışma halinde olduklarını söylemiş ve bölgedeki gerilimin derhal sona erdirilmesi çağrısı yapmıştı.

Doğu Akdeniz gerilimi

Türkiye, Yunanistan’ın Mısır’la yaptığı deniz yetki sınırlandırma anlaşmasının ardından araştırma gemisi Oruç Reis’i donanma gemileri eşliğinde Yunanistan’a ait Meis Adası açıklarına göndermişti.

Ardından Yunanistan da Oruç Reis’i takip etmeleri için savaş gemilerini Doğu Akdeniz’de konuşlandırmıştı.

Atina, Oruç Reis’in, Yunanistan’ın kıta sahanlığına giren sularda “yasa dışı olarak” faaliyet gösterdiğini savunuyor. Ankara ise bu suçlamayı reddediyor.


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ali Kemal Çınar’ın yeni kısa filmi “Dilop 3” erişime açıldı
Sonraki Haber
Eşitsizlik artacak: Devlet okullarının açılması pek mümkün değil