Ana SayfaDünyaCovid-19: Dünya genelinde aktif vakalar 20 milyonu geçti

Covid-19: Dünya genelinde aktif vakalar 20 milyonu geçti

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle yaklaşık 1,6 milyon insan yaşamını yitirirken, toplam vaka sayısı da 71 milyonun üzerinde. Her ne kadar iyileşenlerin sayısı artsa da halen hastalığı atlatamayan 20 milyonu aşkın insan var. Bu da pandeminin hızla yayılmasına neden oluyor. Türkiye’de ise resmi verilere göre günlük vaka sayıları 30 binin altına düşmüyor. Günün öne çıkan gelişmelerini aktarıyoruz.

 


Rize’de aynı aileden beş kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Rize’nin Güneysu ilçesinde aynı aileden beş kişi, bir ay içinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

İlçeye bağlı Gürgen köyü Kireçli mahallesinde yaşayan Genç ailesinin yaklaşık 12 üyesi Covid-19’a yakalandı.

Hastalığa bağlı olarak bir ay önce 24 yaşındaki Burak Genç, dört gün sonra da 49 yaşındaki baba Muhammet Genç yaşamını yitirdi.

Bu ölümlerin ardından yaklaşık 10 gün önce 36 yaşındaki Bünyamin Genç yaşamını yitirdi.

4 Aralık’ta ise Muhammet Genç’in ağabeyi 53 yaşındaki İbrahim Genç hayatını kaybetti.

Bugün de, yaşamını yitiren Bünyamin Genç’in babası Ali Genç, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.


Koca: Türkiye’de Covid-19’a karşı 16 ayrı aşı çalışması yürütülmekte

Sağlık Bakanı Koca, Hacettepe Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Katılımlı Ortak Aşı Sempozyumu’na video konferans yöntemiyle katıldı ve sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Türkiye’de Covid-19’a karşı 16 ayrı aşı çalışmasının yürütüldüğünü söyleyen Bakan Koca, şunları söyledi:

“Yerli aşı adaylarımız içinde ‘inaktif’, ‘mRNA’, ‘vektör’ ve ‘virüse benzer parçacık’ aşıları bulunuyor. Üniversitelerimiz ve yetkin merkezlerimiz tarafından yürütülen aşı geliştirme çalışmalarında 3 aşımız klinik aşamaya gelmiş, Kayseri Erciyes Üniversitesi ekibi tarafından üretilen aşı ise Faz-1 çalışmalarını tamamlamak üzeredir.

“Diğer aşı adaylarımız için de araştırma ürünü GMP sahibi tesislerde üretim safhasındadır. Çalışmalar olumlu sonuç verirse Nisan ayında ilk aşımızın Faz 3 ve yaygın uygulama aşamasına geçebilmeyi umuyoruz.”

Koca ayrıca, “Kendi çalışmalarımız tamamlanıncaya kadar, vatandaşımıza en erken dönemde aşı sağlama gayretindeyiz. Hem inaktif aşılar hem de mRNA aşıları için görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 226 kişi hayatını kaybetti, 32 bin 106 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyona yaklaşıyor.

Bugün ülke genelinde 208 bin 873 test yapıldığı ve 5 bin 607 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 226 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 5 bin 516 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 32 bin 106. Böylece toplam vaka sayısı 1 milyon 780 bin 673’e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı, 10 Mart’ta açıklanan ilk vakadan bu yana tespit edilen vaka sayısını 10 Aralık’tan itibaren tabloda yer vermeye başlamıştı.


İçişleri Bakanlığı’ndan sokağa çıkma yasağı hatırlatması

İçişleri Bakanlığı hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada hafta sonu sokağa çıkma yasağının bugün saat 21:00’de başlayıp Pazartesi sabah 05.00’de sona ereceği hatırlatılarak şu bilgiler verildi:

  • Market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler bugün saat 20.00’ye kadar, Cumartesi ve Pazar günleri ise 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Yine belirtilen süre içerisinde marketler ve bakkallar telefonla ya da online olarak aldıkları siparişleri teslim edebilecekler.
  • Lokanta/restoran, pastane ve tatlıcı tarzı işyerleri ise bugün saat 20.00’ye kadar açık olacaklar. Bu işyerleri Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-24.00 saatleri arasında paket servis faaliyetlerini sürdürecekler.
  • Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak.
  • Online sipariş firmaları da Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde 10.00-24.00 saatleri arasında siparişleri teslim edebilecekler.
  • Yurttaşlar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günlerde (Cumartesi-Pazar) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçi ve fırın ya da ekmek satış bayine yürüyerek gidip gelebilecekler.

Yönetmen Kim Ki-duk ‘Corona’dan yaşamını yitirdi

Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk, bir süre önce Corona virüsü yakalandı.

Letonya’daki Delfi haber portalında yer alan habere göre, 20 Kasım’da Letonya’ya gelen Kim Ki-duk, virüs kaynaklı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetti.

Ünlü yönetmenin filmleri arasında, Bin-Jip, Samaria, Pieta yer alıyor.


FDA Danışma Kurulu’ndan Pfizer-BioNTech’in Covid-19 aşısına onay

Fotoğraf: Frank Augstein

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Danışma Kurulu, Pfizer ve BioNTech’in ortak geliştirdiği Corona virüsü aşısının acil durumda kullanılmasına onay verdi.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre FDA Danışma Kurulu’nda yapılan oylamada, 4’e karşı 17 oyla Covid-19 aşısının 16 yaş ve üstü kişilerde güvenli ve etkili olduğuna onay verildi. Oylamada danışma kurulunda yer alan uzmanlardan biri ise çekimser kaldı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin de danışma kurulunun tavsiyesini dikkate alarak aşının acil durumda kullanılmasına yeşil ışık yakması bekleniyor.

Pfizer-BioNTech, aşıya ilişkin kapsamlı onay başvurusunu da önümüzdeki yılın Nisan ayına kadar yapmayı planlıyor.

FDA Danışma Kurulu, 17 Aralık’ta da Moderna’nın geliştirdiği aşının onay başvurusunu değerlendirmek üzere toplanacak.


Lise öğrencisi ‘Corona’ nedeniyle yaşamını yitirdi

Kütahya’da kas hastası lise son sınıf öğrencisi Serdar Mehmet Ay, Covid-19 tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

17 yaşındaki Ay’ın vefatını, Kütahya Valisi Ali Çelik sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Kütahya Ali Güral Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi olan Serdar Mehmet Ay, Kasım ayında Corona virüsü testi pozitif çıkınca Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı.

Durumunun ağırlaşması üzerine 25 Kasım’da yoğun bakım ünitesine yatırılan Mehmet Ay, dün gece doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.


Covid-19 tanısı konulan CHP’li Ağbaba hastaneye kaldırıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba

Corona virüsüne yakalanan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Ağbaba, 28 Kasım’da Corona virüsüne yakalanması sonrası evinde karantina altına alınmıştı.

Karantina süreci devam ederken akciğerlerinde tutulum, kalpte de çarpıntı oluşması üzerine Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’ne kaldırılan Ağbaba’nın tıp merkezinde tedavisine devam edildiği kaydedildi.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Genel Başkan Yardımcımız ve milletvekilimiz Veli Ağbaba’yı hastanede ziyaret ettim. Covid-19 nedeniyle akciğerlerinde oluşan tutulumdan dolayı tedavisi hastanede devam ediyor. Ziyaretler yasak, herkese selamları var en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını diliyorum” dedi.


Çin’de kabin ekiplerine ‘Corona’dan korunmak için altlarına bez bağlamaları tavsiyesi

Fotoğraf: Reuters

Çin Sivil Havacılık İdaresi, uçaklarda Corona virüsü bulaş riskini azaltmak için kabin ekiplerine altlarına bez bağlamalarını tavsiye etti.

Bu tavsiyeyle kabin ekiplerinin tuvalete daha az giderek, Corona virüsüne yakalanma riskinin azaltılmasının hedeflendiği belirtildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bu önlem charter uçuşlarda ve her 1 milyon kişiye düşen vaka sayısının 500’ün üzerinde olduğu yerlere yapılan uçuşlarda görev yapan kabin ekipleri için geçerli olacak.

Çin Sivil Havacılık İdaresi tarafından açıklanan 49 sayfalık yeni Covid-19 önlemler rehberinde yer alan diğer önlemler arasında tıbbi maske, tek kullanımlık eldiven, koruyucu gözlük ve siperlik kullanımı da yer alıyor.


56 saatlik kısıtlama bu akşam başlıyor

Covid-19 tedbirleri kapsamında hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması bu akşam 21.00’de başlayacak. Kısıtlama, 14 Aralık Pazartesi günü saat 05.00’te sona erecek.

Kısıtlamadan, üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirleri ile sağlık, tarım ve orman faaliyetleri muaf tutuluyor.

Fırınlar haftasonu açık olacak. Market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00 ila 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek.

Restoranlar ise sadece paket servis yapabilecek.

Yurttaşlar zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak kaydıyla yürüme mesafesindeki işletmelere gidebilecek. Kısmi izinden, 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altındakiler yararlanamayacak.


63 yaşındaki hasta tutuklu ‘Corona’ya yakalandı

Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Nimet Değiş’in Corona virüsüne yakalandığı belirtildi.

Yaklaşık 29 yıldır tutuklu bulunan Değiş, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutuklular listesinde yer alıyor.

Değiş’in eşi Sultan Değiş, “Durumunun iyi olduğunu söylüyorlar ama onlara güvenimiz yok. Merak ediyoruz, ondan haber almak istiyoruz ve nasıl olduğunu öğrenmek istiyoruz. 63 yaşında yaşlı ve birçok hastalığı var. Nasıl iyi oluyor anlamıyoruz” şeklinde konuştu.

  63 yaşındaki hasta tutuklu 'Corona'ya yakalandı

‘Corona’ erkeklerde ereksiyon bozukluklarına neden olabilir

Bilim insanlarına göre kan damarlarının iç duvarlarına saldıran Corona virüsü, erkeklerde ereksiyon bozukluklarına yol açabiliyor.

  'Corona' erkeklerde ereksiyon bozukluklarına neden olabilir

TTB Genel Sekreteri yanıtladı: Türkiye’ye getirilecek aşı miktarı yeterli mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çin’den ‘kademeli olarak şimdilik’ 50 milyon doz Covid-19 aşısı getirileceğini söylemişti.

Aşıya dair merak edilen pek çok sorunun yanı sıra Türkiye’ye getirilecek aşı miktarının yeterli olup olmadığını da yanıtlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri ve immünoloji uzmanı Prof. Dr. Vedat Bulut’un cevabı şöyle:

“Gelen aşı miktarı Türkiye için yeterli olmayacak. İlk olarak sağlık çalışanlarına 65 yaş üstü ve astım, KOAH, hipertansiyon, obezite gibi hastalıkları bulunduranlara öncelik tanınacak. Bu nüfus için getirilecek miktar yeterli şu anda. Daha sonra tabi toplumun diğer kesimine, 65 yaş altı, belki bir hastalığı olan, daha sonra hiç hasta olmayan insanlara da yapılması gerekiyor. 83 milyon nüfusumuzda bir de 5 milyon mülteci var. Yani 88 milyon insana bu aşıyı getirmeleri gerekir. Çin’den getirilmesi planlanan aşı, iki doz uygulanacak. Bu da yaklaşık 170 milyon gibi bir rakam ediyor. Getirilen 50 milyon aşının sadece toplumun üçte birine yani öncelikli gruplara yetebileceğini düşünebiliriz.”

  • Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’ün söyleşisinin tamamı BURADA

Bakan Selçuk: Kısa çalışma ödeneğine yeniden başvuru almaya başladık

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “1 Aralık itibarıyla kısa çalışma ödeneğine yeniden başvuru almaya başladık. Yeni başvuruları da ilk defa bir yenilik olarak e-Devlet üzerinden alıyoruz” dedi.


Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlar geri ödeme listesinde

Meclis’te devam eden bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların geri ödeme listesine alındığını söyledi:

“Çeşitli istirahat raporlarındaki düzenlemeleri yaptık, iş göremezlik ödeneğinin koşullarını rahatlattık ve en önemlisi salgın olduğuna verilen tanı ve tedavi hizmetlerini acil hâl kapsamına alarak, vatandaşlarımızdan katılım payı ve ilave ücret alınmamasını sağladık. Yoğun bakım tedavi ücretlerini 2 katına çıkardık. Onun dışında, Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan bütün ilaçları -immün plazma tedavisi de dahil olmak üzere- geri ödeme listemize aldık.”


Bakan Koca: Dört ilde günlük vaka sayıları düştü

Fotoğraf: Twitter/@drfahrettinkoca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antep, Urfa, Tekirdağ ve Denizli şehirlerinin valileri, il sağlık müdürleri ve halk sağlığı başkanlarıyla video konferans yoluyla görüştü.

Bu kentlerdeki son duruma ilişkin değerlendirme yapıldığı belirtilen görüşmeye ilişkin Twitter’dan açıklama yapan Koca, şu ifadeleri kullandı:

Gaziantep, Şanlıurfa, Tekirdağ ve Denizli Valilerimiz, İl Sağlık Müdürlerimiz ve Halk Sağlığı Başkanlarımızla online görüşerek durum değerlendirmesi yaptık. Gaziantep’te günlük vaka sayısı yüzde 35, Şanlıurfa’da yüzde 30, Tekirdağ’da yüzde 20, Denizli’de yüzde 25 oranında düştü.

Filyasyon ekiplerimiz sahada yoğun takip yapıyor. Hastane ve yoğun bakımlarda yükümüz henüz devam ediyor. Yerel ilave tedbirleri daha hızlı ve daha kararlı uygulandıkça, daha olumlu sonuç almamamız mümkün değil. Ara vermeden mücadeleye devam edelim; birlikte kazanacağız.”


Dünya genelinde vaka sayısı 71 milyona yaklaşıyor

Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 71 milyona yaklaşıyor.

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 70,720,812
  • Can kayıpları: 1,588,438
  • İyileşenler: 49,148,966
  • Aktif vakalar: 19,983,408

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (16,039,393)
  • Hindistan (9,796,992)
  • Brezilya (6,783,543)
  • Rusya (2,569,126)
  • Fransa (2,337,966)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (299,692)
  • Brezilya (179,801)
  • Hindistan (142,222)
  • Meksika (112,326)
  • Britanya (63,082)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırımlar içeren tasarıyı onayladı
Sonraki Haber
Kültür Bakanlığı'ndan müzisyenlere destek projesi