Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Dünya genelinde can kaybı sayısı 850 bini geçti

Covid-19 pandemisi: Dünya genelinde can kaybı sayısı 850 bini geçti

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 25.5 milyonun, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da 850 binin üzerinde. Toplam vaka sayısının en fazla olduğu ülkelerin başında ABD, Brezilya ve Hindistan gelirken, Türkiye’de de günlük vaka sayılarında önü alınamayan artış yaşanıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


DSÖ: 105 ülkenin yüzde 90’ında sağlık hizmetlerinde aksama yaşanıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde, videokonferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Ghebreyesus,, salgının sekizinci ayında, insanların yorulduğunu ve hayatlarına devam etmek için ‘can attığını’ vurguladı.

Ülkelerin toplumlarını ve ekonomilerini yeniden canlandırmak istediğini anladıklarını belirten Ghebreyesus, DSÖ’nün, “ülkelerin ekonomik faaliyetlerini ve toplumlarını açma çabalarını” tam olarak desteklediğini ifade etti.

Ghebreyesus, okulların açılmasını, insanların işlerine dönmesini istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Ama bunun güvenli bir şekilde yapıldığını görmek istiyoruz. Kontrolsüz açılmak bir felaket yöntemidir. Aynı zamanda, hiçbir ülke pandemi sona ermiş gibi davranamaz. Gerçek şu ki, bu koronavirüs kolayca yayılıyor, her yaştan insan için ölümcül olabilir. Ülkeler açılma konusunda ciddiyse, bulaşmayı bastırma ve hayat kurtarma konusunda da ciddi olmak zorundadır. Bu imkansız bir denge gibi görünebilir ama öyle değil. Yapılabilir ve yapılmıştır.”

105 ülkede yapılan araştırma sonuçları

Covid-19 salgınından sadece okul ve işletmelerin olumsuz etkilenmediğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkelerde sağlık sisteminin aşırı baskı altında olduğuna ve diğer hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin gerçek etkisinin henüz görülmediğine vurgu yaptı.

Ghebreyesus, “DSÖ’nün bugün yayımladığı ve 105 ülkede yapılan bir araştırma, ülkelerin yüzde 90’ında sağlık hizmetlerinde aksama yaşandığını gösteriyor. En çok düşük ve orta gelirli ülkeler etkilendi.” bilgisini paylaştı.

Araştırmanın, rutin aşılama, kanser teşhisi ve tedavisi, ruh sağlığı, bulaşıcı olmayan hastalıkların teşhis ve tedavisi gibi sağlık hizmetlerinde yüzde 70 aksama olduğunu ortaya koyduğunu aktaran Ghebreyesus, DSÖ’nün temel sağlık hizmetlerinin devamı için ülkelerle çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

Ülkelere ve bireylere dört kritik tavsiye

Ülkelerin, toplulukların ve bireylerin, ekonomik ve sosyal faaliyetlerdeki kısıtlamaların kaldırılması için dört “kritik” tavsiyede bulunan Ghebreyesus, bunları, toplu faaliyetlerin durdurulması, savunmasız grupların (yaşlılar ve hastalar) korunarak ölümlerin azaltılması, insanların kendilerini ve başkalarını korumak için kişisel tedbirler alması ve test, izolasyon, karantina, tedavi ve filyasyon ilkelerine riayet edilmesi şeklinde sıraladı.

Ghebreyesus, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun, Covid-19 salgını için çok uluslu aşı çalışması Covax’a 400 milyon avro katkı sağlayacağını duyurmasına teşekkür ederek, “AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in de söylediği gibi küresel iş birliği, küresel bir pandeminin üstesinden gelmenin tek yoludur” şeklinde konuştu.


Kocaeli’nde bir sokak karantinaya alındı

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Covid-19 tedbirleri kapsamında bir sokakta karantina uygulaması başlatıldı.

Denizevler Mahallesi 4041. Sokak’ta pozitif vaka ve bunlarla temaslı kişiler olduğu tespit edildi.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca sokağın karantina altına alınmasına karar verildi.

Emniyet ekiplerinin giriş ve çıkışında önlem aldığı sokakta yaşayanların ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılanacak.


Bir sağlık çalışanı daha Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Urfa’da Göçmen Sağlık Merkezi’nde görevli Suriyeli Dr. Muhannad Mushavah’ın Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdiği duyuruldu.


Üç üniversiteden uzaktan eğitim kararı

Covid-19 salgınında artan vaka ve can kayıplarının ardından Konya’daki Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi, 2020-2021 öğretim yılı güz yarıyılında ön lisans, lisans ve lisansüstü tüm derslerin uzaktan öğretimle yürütüleceğini duyurdu.


Cezaevlerine ziyarette HES kodu zorunluluğu

Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu, ceza infaz kurumlarına dışarıdan girecek ziyaretler için ‘Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulamasına geçilmesini önerdi.

AA’nın haberine göre, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise 1 Eylül’den itibaren ziyaretçilerin cezaevlerine HES koduyla giriş yapmalarını kararlaştırdı.

Kod, cep telefonlarına indirilen HES uygulamasından ya da SMS’le alınabiliyor.


Sağlık Bakanlığı beş gündür Covid-19 durum raporlarını yayımlamıyor

Sağlık Bakanlığı, günlük ve haftalık Covid-19 durum raporlarını yayımlamayı durdurdu.

Bakanlık, 29 Haziran’dan itibaren günlük ve haftalık Covid-19 durum raporları internet sitesiden yayımlamaya başlamıştı.

Bu raporlarda vakaların ve ölümlerin bölgelere, yaş gruplarına göre dağılımına yer veriliyor, ölüm ve hastalık hızları hesaplanıyordu.

Ancak bir süredir bu çalışmanın durdurulduğu görüldü.

Beş gündür günlük durum raporlarını yayımlamayan bakanlık, son olarak 24 Ağustos tarihinde 17-23 Ağustos haftasının durum raporunu yayımladı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 44 kişi hayatını kaybetti, bin 587 vaka tespit edildi

“Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 243 bini geçti.

31 Ağustos Pazartesi günü Türkiye’de 110 bin 102 test yapıldığı ve bin 587 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 44 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 587 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 270 bin 183’e, toplam can kaybı ise 6 bin 370’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 7 milyon 138 bin 492 oldu.


İstanbul Valisi: Düğün, nikah gibi merasimlerle ilgili alınan yeni tedbirler yürürlüğe girdi


AB, Türkiye’yi “riskli ülkeler” listesinden çıkarmadı

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Corona virüsü salgını nedeniyle AB vatandaşlarını uyarmak amacıyla her 15 günde bir yenilenen seyahat tavsiyelerinde, Türkiye’ye uygulanan kısıtlamalar yine kaldırılmadı.

Türkiye, zorunlu haller dışında gidilmemesi istenen, “riskli ülkeler” listesinde kalmaya devam edecek.

Özellikle son dönemde yeniden artış gösteren Corona virüsü vakaları nedeniyle, Türkiye’nin “güvenli ülkeler” listesine alınmadığını belirtildi.

Avrupa Birliği, vaka sayısı her 100 bin kişide 16’nın üzerinde olan ülkeleri, riskli sayıyor.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Ankara Valiliği ‘kamuda esnek mesai’ esaslarını belirledi

Ankara Valiliği, Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamında Covid-19 salgının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla kent il sınırları dahilinde uygulanacak kamuda esnek mesai esaslarını belirledi.

Ankara Valisi Vasip Şahin imzasıyla yayımlanan genelgede, şu ifadeler kullanıldı:

“1 Eylül 2020 tarihinden itibaren Valiliğimiz birimlerinde çalışan personelin durumlarının değerlendirilerek birim amirlerince dönüşümlü çalışma, uzaktan çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanacaktır.

“Uygulamada; Cumhurbaşkanlığı Genelgeleri doğrultusunda hamile ve kronik hastalığı olanların idari izinli sayılması, 10 yaş ve daha küçük yaşta çocukları olan kadın personelin ikinci bir emre kadar evden çalışması, diğer personelin dönüşümlü (haftalık) olarak çalışması ve dönüşüm sistemi içerisinde büroda bulunmayacak olan personelin mahalle denetim ekiplerinde görev yapmasının planlanması uygun görülmüştür.”


Pandemi servisinde çalıştırılmış: Risk grubundaki işçi ‘Corona’dan öldü

Covid-19’dan yaşamını yitiren Ergani Devlet Hastanesi’nde temizlik görevlisi olarak çalışan Murat Yumruk’un, kronik hastalıklarına dair raporları hastaneye sunmasına rağmen pandemi servisinde çalıştırıldığı ortaya çıktı.


Bilim Kurulu üyesinden yüz yüze eğitimde ‘pilot uygulama’ önerisi

Fotoğraf: DHA

Corona virüsü salgınına ilişkin Türkiye’de tablo giderek ağırlaşıyor.

Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 21 Eylül’de başlatılması planlanan yüz yüze eğitime ilişkin, pilot uygulama önerisinde bulundu.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Özlü, şunları kaydetti:

“Okulların açılması öncesinde bazı illerde, seçilen birkaç okulda, kimi sınıflarda, belirlenen tüm kurallara uyularak, seyreltilmiş ve uzaktan eğitim destekli hibrit modelle, yüz yüze eğitime başlanabilir. Bu pilot uygulamanın çok yardımcı olacağını düşünüyorum.

“Okullarımızın alt yapı, ekipman ve personel olarak pandemi sürecine ne kadar hazır olduğunu görürüz, öngörülemeyen eksiklikler, hatalar, aksaklıklar ortaya çıkar. Pilot uygulamaya katılan öğretmen, okul çalışanı, öğrenciler ve aileleri enfeksiyon açısından yakından izlenir.

“Pilot uygulamanın sonuçları, yöneticilerin, okulların açılması ve eğitimin nasıl olacağıyla ilgili doğru kararları vermelerinde yol gösterici olur. Topluma ve ailelere de çocukları okula gönderme konusunda yardımcı olabilir.”

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, yeni eğitim öğretim yılı, uzaktan eğitim yoluyla bugün başlatıldı.


Kısa çalışma ödeneği uygulaması iki ay daha uzatıldı

Türkiye’de Corona virüsü salgını nedeniyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için ödeneğin süresinin iki ay daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararla birlikte, başladıkları tarih esas alınarak işverenlerin büyük bir bölümü kısa çalışma ödeneğinden 31 Ekim’e kadar yararlanmaya devam edebilecek.

Uygulama 26 Mart 2020 tarihinde başlatılmıştı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da ödeneğin uzatıldığını Twitter hesabından duyurdu.


Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 25,387,250
  • Can kayıpları: 850,600
  • İyileşenler: 17,709,018
  • Aktif vakalar: 6,827,632

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,173,236)
  • Brezilya (3,862,311)
  • Hindistan (3,621,245)
  • Rusya (990,326)
  • Güney Afrika (647,166)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (187,224)
  • Brezilya (120,896)
  • Meksika (64,617)
  • Hindistan (64,158)
  • Britanya (41,499)



Önceki Haber
THY ve Hava-İş anlaştı: İşçilerin tazminat ücretlerinde kesinti
Sonraki Haber
Ağustos'ta gazeteciler baskı ve saldırıların hedefindeydi