Ana SayfaGüncelCumhurbaşkanlığı ile damat Bayraktar çelişti

Cumhurbaşkanlığı ile damat Bayraktar çelişti

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasına karşı diyalog başlatacaklarını söyledi. Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar, F-35 alamamalarının ‘hayırlı olacağını’ söylemişti.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’yi yeni nesil savaş uçağı F-35 programından çıkarmasının ardından AKP hükümeti yeni girişimlerde bulunmaya hazırlanıyor.

Konuya dair açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Yakın bir zaman önce ‘F-35 programından hiçbir ülke tek taraflı çıkarılamaz’ demiştik. ABD’nin son mektubu bizi haklı çıkardı, diyalog başlayacak” dedi.

Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasının hukuki bir zemini olmadığını savunan Demir, “Bunun hiçbirisi gerçekleşmediği halde ‘Türkiye’yi çıkarttım’ açıklamalarının bir hukuki zemini yoktur” dedi.

Bayraktar ‘Hayırlı olur’ demişti

ABD’nin hamlesinden sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, “F-35’lerin verilmiyor olması bugün için dezavantaj olarak görülse de gelecekte ‘milli savunma sanayisi için hayırlı olabilir” demişti.

Bayraktar, kendilerinin yeni bir insansız savaş uçağı geliştireceğini söylemiş ve “Evet, bugün itibarıyla o kapasiteye sahip bir uçak geliştirmemiz belki 15-20 yıl sürecektir. Geliştirilecek milli platformun tedarik, işletme, bakım ve idame maliyetleri her halükarda F-35’ten daha az olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Rusya ile yakınlaşma bu noktaya getirdi

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasında Rusya ile yakınlaşma ve S-400 hava savunma sistemlerinin alınması etkili olmuştu.

ABD’nin Türkiye’ye S-400’leri kullanmamaları yönünde yaptığı uyarıların sonuç vermemesi üzerine ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 2006’da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye’nin 26 Ocak 2007’de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı’nı feshetmiş ve yeni mutabakat metnine Türkiye’yi dahil etmemişti.

Programın katılımcıları Türkiye’nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç’ten oluşuyordu.

Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti. 2018’de dört adet F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye’ye verilmiş ancak uçaklar ABD’de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tabi tutulmuştu. Daha sonra ise iki F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti.

Ancak Türkiye ile ABD arasında Rusya’da satın alınan S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan krizle bu altı uçak Türkiye’ye transfer edilmemiş ve ABD’nin 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye F-35 uçakları için 1005 parça üretiyordu. Türkiyeli firmaların da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD, Aralık 2020 itibarıyla 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler buldu.




Önceki Haber
Ağar, Peker'in iddialarını reddetti
Sonraki Haber
Diyanet TV, Ramazan programı için günlüğü 35 bin TL'ye tekne kiralamış