Ana SayfaBasın RaporuAğustos’ta gazeteciler baskı ve saldırıların hedefindeydi

Ağustos’ta gazeteciler baskı ve saldırıların hedefindeydi

HABER MERKEZİ – Adliyelerin kapalı olduğu Ağustos ayı, gazeteciler için önceki aylara göre nispeten daha ‘sakin’ geçti. Gözaltı ve tutuklama gibi uygulamalar ile açılan soruşturma ve davaların sayısı az olsa da, birçok basın çalışanı baskı ve saldırılara maruz kaldı. Hak ihlallerinin hedefindeki gazetecilerin Ağustos’ta neler yaşadığının çetelesini tuttuk.


Hazırlayan: Hasan Özhan Ünal


Basın ve basın çalışanları, 2020’nin Ağustos ayında da doğrudan ve dolaylı olarak hak ihlallerinin hedefindeydi.

Gazetemize ve diğer medya kuruluşlarına yansıyan haberlere göre en az iki basın çalışanı gözaltına alındı, iki gazeteci de tutuklandı.

Adli tatil sürecini kapsayan Ağustos ayında, gazeteciler adliye koridorlarından uzak olsa da, baskı ve saldırılara maruz kaldı.

En az iki gazeteciye soruşturma ve dava açıldı, birçok televizyon kanalına para cezası verildi, 10’a yakın basın çalışanı darp ve tehdit edildi.

Ağustos ayında yaşanan hak ihlalleri ve baskıların çetelesi şöyle:

Gözaltı, tutuklama ve tahliyeler

  • Adıyaman’da yayımlanan Gerger Fırat gazetesinin Haber Müdürü Özgür Boğatekin altı yıl önce yargılandığı davadan aldığı 1 yıl 15 günlük hapis cezasının onanması üzerine tutuklandı.
  • Kocaeli’de gözaltına alınan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Kanaltürk ve Bugün TV eski haber müdürü ve spiker Erkan Akkuş, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı.
  • Gazeteci Hakan Aygün, 15 Ağustos 2020 tarihinde Muğla’nın Datça ilçesinde gözaltına alındı.

Soruşturma ve yargılamalar

  • 18 yaşındaki İpek Er’in, uzman çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısı sonucu intihara sürüklenmesine ilişkin haber yayımlayan Jiyan Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında soruşturma açıldı.
  • Gazeteci Can Ataklı hakkında, bir televizyon programında kullandığı ifadeler gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Sansür, baskı ve saldırılar

  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), JinNews’in internet sitesine 10’uncu kez erişim engeli getirdi.
  • Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon kanalı TLC’ye, iki kadın ebeveynin hikayesinin anlatıldığı “Sıradışı Hamilelikler” programı nedeniyle idari para cezası kesti.
  • RTÜK, Evrensel gazetesinin 25. yıl videosunda yer alan sarı, kırmızı ve yeşil renklerde bir tülbent tutan kız çocuğu görüntüsünü gerekçe göstererek TELE1’e para cezası verdi.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Netflix’te 9 Eylül 2020 tarihinde yayımlanmaya başlayacak olan “Mignonnes” (Minnoşlar) adlı film hakkında RTÜK’e başvurdu.
  • Evrensel gazetesinin Diyarbakır temsilciliğinde görevli gazeteci Cengiz Anıl Bölükbaş’a, kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından ajanlık yapması dayatıldığı açıklandı.
  • İçişleri Bakanlığı, Siirt’te İpek Er’e “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla tutuklanan Musa Orhan’ın tahliye edilmesi hakkında yayımlanan haber nedeniyle Tele 1 hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.
  • Ordu’nun Ünye ilçesinde “Haber Ünye Portalı” adlı internet gazetesinin sahibi Samet Girmeç, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler aleyhindeki yazıları nedeniyle iki kişi tarafından darp ve tehdit edildiğini söyledi.
  • Antalya’da Dim Medya Gazipaşa Temsilcisi gazeteci Yakup Kocabaş’ın ikametine silahlı saldırı düzenlendi, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kocabaş, yaptığı haberler nedeniyle tehdit edildiğini belirtti.
  • Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti binası önünde park halinde duran cemiyete ait araç sabaha karşı kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kundaklandı.
  • Bursa’nın Karacabey ilçesinde günlük olarak yayımlanan Yörem gazetesinin imtiyaz sahibi Şaban Önen, belediye kamyon garajında yer alan otoparkta işletme sahibi ve üç diğer kişinin saldırısına uğradı.
  • CHP İzmir İl Gençlik Kolları Kongresi’nde sonuçların açıklanmasının ardından iki adayın taraftarları arasında çıkan arbede sırasında altı basın çalışanı saldırıya uğradı.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19 pandemisi: Dünya genelinde can kaybı sayısı 850 bini geçti
Sonraki Haber
'Beyaz soykırım'a güzellemeler ve Batman...