Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Vakalar artışta, hastaneler alarm veriyor

Covid-19 pandemisi: Vakalar artışta, hastaneler alarm veriyor

HABER MERKEZİ – Hızla artan Corona virüsü vaka sayısı dünya genelinde 24 milyonu aştı. Can kayıpları ise 825 bini geçmiş durumda. Resmi verilere göre 6 bini aşkın kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği Türkiye’de ise sağlık çalışanları hastanelerde yer kalmadığını vurguluyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


İkinci dalga endişesi: Fransa ve İspanya’da Covid-19 vakaları artıyor

Avrupa ülkelerinde kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasının ardından Covid-19 vakalarındaki artış sürüyor.

Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde son 24 saatte 5 bin 429 vaka tespit edildiği bildirildi.

Bu sayının salgında son üç ayda en yüksek günlük vaka sayısı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, toplam vaka sayısının 253 bin 587’ye ulaştığı ifade edildi.

Açıklamada, son 24 saatte hayatını kaybedenlerin ve hastanede tedavi edilenlerin sayısı ise paylaşılmadı.

Dün (25 Ağustos) 22 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam ölü sayısının 30 bin 544’e yükseldiği ifade edilmişti.

Fransa Başbakanı Jean Castex salgındaki bilançoya yönelik yaptığı açıklamada, “Devletin her şeye yetişebileceğini hiç düşünmedim. Devletin sorumluluk payı var ama herkesin salgına karşı mücadelede kendini sorumlu hissetmesi gerekiyor” dedi.

İspanya’da ikinci dalga endişesi

İspanya’da ise son 24 saatte 3 bin 594 vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 419 bin 849’e yükseldi.

İspanya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 47 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

Ülkede son verilerle birlikte toplam vaka sayısı 419 bin 849’e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 28 bin 971’e ulaştı.

İspanya’da 21 Temmuz’da karantina önlemlerinin gevşetilmesinden önceki 7 günde toplam bin 668 vaka ve 27 ölüm kaydedilmişti. Son 7 günde ise toplam 41 bin 287 pozitif vaka ve 129 ölüm gerçekleştiği aktarıldı.

Ülkede salgından en çok etkilenen bölge ise Madrid.

Madrid’de son 24 saatte bin 513 vaka tespit edildiği ifade edildi. Madrid Bölge Başkanı Isabel Diaz Ayuso, karantina uygulanmayacağını ancak yeni bir alarm durumuna geçilebileceğini belirtti.

Öte yandan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez dün yaptığı açıklamada, tehdit edici bir şekilde yeniden yükselen ikinci bir dalga ile karşı karşıya olduklarını ifade etmişti.


ABD’den Türkiye’ye seyahat uyarısı güncellemesi

ABD Dışişleri Bakanlığı, yurttaşlarına yönelik ‘küresel seyahat uyarısı’ listesinde Türkiye’nin durumunu güncelledi.

Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını üçüncü seviyede tutan ABD, salgın nedeniyle yurttaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Bakanlık ayrıca, Türkiye’nin bazı bölgelerinde Covid-19 riskinin arttığını ve mecburi bir seyahat durumunda bakanlık tarafından yayımlanan tavsiyelerin dikkate alınmasını istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ile yapılan istişarenin ardından mart ayında ilan ettiği ve vatandaşlarına uluslararası seyahat yapmamaları tavsiyesinde bulunurken birçok ülkeyi ‘küresel seyahat uyarısı’ listesinde 3’üncü seviyeye çekmişti.

Bakanlık açıklamasında ayrıca, Şırnak ve Hakkari ile Suriye’ye 10 kilometre uzaklıktaki bölgeler için dördüncü seviye olan ‘seyahat edilmemeli’ uyarısı yapıldı.

Bakanlık, 6 Ağustos’taki açıklamasında bulunan, Antep, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Mardin, Urfa, Siirt ve Van hakkındaki uyarıya ise güncellemesinde yer vermedi.


Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: 10 gündür yeni hasta sayısı iyileşen hasta sayısının üzerinde

Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Habertürk TV’ye konuştu.

Artan Covid-19 vaka sayılarını değerlendiren Ceyhan, “Yaklaşık 10 gündür yeni hasta sayısı iyileşen hasta sayısının üzerinde devam ediyor. Bu durum kontrolün kaybedildiğini gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Bu durum kontrolün kaybedildiğini gösteriyor. Ne zaman iyileşen hasta sayısı yeni hasta sayısının üzerine çıkar ve günden güne bu durum iyileşir, o zaman yeniden kontrol altına almaya başladığımızı söyleyebiliriz.”

Açıklanan günlük veriler içerisinde en az ilgisini çekenin günlük vaka sayısı olduğunu belirten Ceyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü biliyoruz gerçek vaka sayıları açıklananın on katı kadardır. Siz ne kadar çok ve doğru test yaparsanız yapın bu bütün ülkelerde böyledir. Eğer Türkiye’de yeterli sayıda ve doğru test yapılamıyorsa o zaman gerçek hasta sayısı daha da yüksektir. Ancak önemli olan iyileşen hasta sayısı ile yeni vaka sayısı arasındaki orandır.”


Almanya, AB dışındaki ülkelere seyahat uyarısını 14 Eylül’e kadar uzattı

Almanya, Covid-19 salgını nedeniyle Mart ayında yaptığı uluslararası ‘seyahat uyarısını‘ Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkeler için 14 Eylül’e kadar uzattı.

Almanya Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, bugün yapılan bakanlar kurulunda, AB ülkeleri, Britanya ve Schengen ülkeleri hariç diğer ülkeler için 31 Ağustos’a kadar geçerli olan ‘seyahat uyarısının’ 14 Eylül’e kadar uzatılması kararının aldığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrea Sasse, gelişmelere göre bazı ülkeler veya bölgeler için seyahat uyarılarının yeniden kaldırılabileceğini kaydetti.

Almanya, Mart ayında yaptığı uluslararası ‘seyahat uyarısını‘10 Haziran’da Ağustos sonuna kadar uzatmıştı.

Almanya Covid-19 salgını sebebiyle Türkiye’ye uyguladığı seyahat uyarısını Muğla, Aydın, İzmir ve Antalya için kaldırmış, AB’de yer alan Fransa, Belçika, Romanya ve Hırvatistan’daki bazı bölgelere ve İspanya’ya vakaların artması sebebiyle yeniden seyahat uyarısında bulunmuştu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 20 kişi hayatını kaybetti, bin 313 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın son paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam Corona virüsü vaka sayısı 262 bini aştı.

26 Ağustos Çarşamba günü Türkiye’de 100 bin 109 test yapıldığı ve bin 313 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 20 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 2 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam can kaybı 6 bin 183’e, toplam vaka sayısı da 262 bin 507’ye yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 6 milyon 621 bin 749 oldu.


14 ilde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi toplu etkinlikler yasaklandı

İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelge ile bugünden itibaren, 14 ilde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi toplu etkinlikleri yasakladı.

Genelgeye göre düğün ve nikahların da en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanması sağlanacak.

Gelin ile damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri yurttaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah merasimlerine katılamayacak, dans/oyun pisti alanlarını kapatılacak şekilde organize olunacak.

14 il ise şöyle: Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Antep, Kayseri, Konya, Mardin, Urfa, Van ve Yozgat.


Bir doktor daha virüs nedeniyle yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), bir doktorun daha Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Covid-19 tanısı koyulan ve bir süredir yoğun bakımda tedavi altında olan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Refik Çaylan hayatını kaybetti.

Refik Çaylan’ın yakın arkadaşı Genel Cerrahi Uzmanı Prof Dr. Oktay Banlı, da “Koronavirüs enfeksiyonu sebebiyle günlerdir yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren sınıf arkadaşım KBB uzmanı Prof. Dr Refik Çaylan vefat etti. Çok çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah” ifadelerini kullandı.


Kamuda esnek çalışma süreci devam edecek

Cumhurbaşkanlığı çıkardığı genelge ile Corona virüsünün yayılma hızının en aza indirilmesi amacıyla memurlara uzaktan ve dönüşümlü çalışma hakkı verildiğini duyurdu.

Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeye göre bu tür çalışma yöntemlerinin şartları üst yöneticiler tarafından belirlenecek.

Genelgeye göre dönüşümlü çalışanlar, işe gelmedikleri günlerde idari izinli sayılacak.


Batman’da vaka patlaması: Yedi hasta sıra beklerken öldü

Vaka sayısının hızla arttığı Batman’da şimdiye kadar 15 bin kişinin testi pozitif çıktı. Bu da günde ortalama 350 pozitif vaka tespit edildiği anlamına geliyor.

Pandemi hastanesi olarak hizmet veren Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde yer kalmazken, testi pozitif çıkan hastaların dahi yatışı yapılamıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’ya konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, kentte geçtiğimiz hafta içinde yoğun bakım ünitesi sırası beklerken yedi kişinin hayatını kaybettiğini öne sürdü.

“Kentteki yoğun vaka artışı nedeniyle sağlık sistemi yetersiz kalıyor. 350 yataklı hastane 450’ye çıkarılmasına rağmen halen yetersiz. Özel hastanelerde de yoğunluk var. Kentte yapımı 8 yıldır devam eden bir kadın doğum hastanesi var. Ağustos’ta biteceği ifade edilmişti, bitirilmedi. Bir an önce bitirilerek burası pandemi hastanesine çevrilmelidir. Öte yandan eski devlet hastanesi binası da yerinde duruyor. Halk sağlığı için bunun da pandemi hastanesine çevrilebilir.”

Topkan, kentte testlerin özel bir hastane ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün kurmuş olduğu iki laboratuvarda yapıldığını, günlük yapılan test sayılarında değişimler olsa da yapılan testlerin ortalama yüzde 50’sinin uzun süredir pozitif çıktığını söyledi.

Batman’da 500 kadar insanın öldüğünün belirtildiğini aktaran Topkan, buna ilişkin İl Sağlık Müdürlüğü’nden veya valilikten bir tekzip gelmediğini dile getirdi. Topkan, “Bu da durumun ne kadar ciddi olduğunu gözler önüne seriyor” dedi.

Filasyon ekiplerinin kentte 40 bine yakın kişiyi takip ettiği bilgisini paylaşan Topkan, “Kentte 3 bin 500 sağlık çalışanı bulunuyor, bunlardan 700’ünün testi pozitif çıktı bugüne kadar. Durum böyle olunca sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunu gözler önüne serecek bir rakamdır” ifadelerini kullandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Türkiye’de
Sonraki Haber
ABD polisi ırkçı beyazları cesaretlendirdi: Wisconsin’deki protestolarda iki kişi öldürüldü