Ana SayfaGüncelBilgen: Gözaltında bulunduğum süreç boyunca sadece su alacağım

Bilgen: Gözaltında bulunduğum süreç boyunca sadece su alacağım

HABER MERKEZİ – Gözaltında tutuldukları Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yedikleri yemeğin ardından rahatsızlanan HDP’li siyasetçilerle görüşen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, hastaneye kaldırılan siyasetçilerden Ayhan Bilgen’in serum verildikten sonra emniyete geri getirildiği bilgisini paylaştı. Avukatları aracılığıyla mesaj gönderen Bilgen, “Gözaltında bulunduğum süreç boyunca sadece su alacağım” dedi.

‘Kobani eylemleri’ soruşturmasıyla hedef alınan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 2014 yılında partinin Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) yer alan isimlerin de aralarında bulunduğu 20 siyasetçi 25 Eylül Cuma sabahı gözaltına alınmıştı.

Halen Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan siyasetçilerin dün akşam yedikleri yemeğin ardından rahatsızlandıkları bildirildi.

Dün gece saatlerinde HDP’nin resmi sosyal medya hesabından şu paylaşım yapıldı: “Ankara Emniyet Müdürlüğünde gözaltında tutulan Ayhan Bilgen, avukatlarına akşam yemeğinden zehirlendiklerini, hastaneye götürülmediklerini söyledi. Avukatların Bilgen ile yeniden görüşmesine izin verilmiyor, yöneticilerimizin sağlık durumu ile ilgili bilgi alamıyoruz.”

Bunun üzerine kimi HDP’li yöneticiler İl Emniyet Müdürlüğü’nün önüne gitti.

Aralarında HDP milletvekilleri Hişyar Özsoy, Nuran İmir, Filiz Kerestecioğlu, Hüseyin Kaçmaz ve Erdal Aydemir’in de bulunduğu partililerin bekleyişi bir süre sonra sonuç verdi.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve avukat Ümit Dede, gözaltındaki siyasetçilerle görüştü.

Bilgen’e serum verildi

Görüşme sonrası Mezopotamya Ajansı’na (MA) bilgi veren Dede, gözaltındaki Ayla Akat, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen ile görüştüğünü aktardı.

Dede, Bilgen’in hastaneye götürülerek, serum verildiğini ve kanında da enfeksiyona rastlandığını belirtti. Bilgen’e ilaç verildiğini kaydeden Dede, durumunun iyi olduğu bilgisini paylaştı.

Dede, “Ben Ayhan beyle görüştüğümde durumu iyi görünüyordu. Biraz halsizlik vardı. Reçete yazılmış, sabah ilaçlarını alıp, götüreceğiz” dedi.

İki siyasetçinin tedavisi hastanede devam etti

Dede, Ayla Akat’ın da rahatsızlandığını ancak hastaneye götürülecek kadar durumunun kötüleşmediğini ifade etti.

Ümit Dede, gözaltına alınan eski HDP MYK üyeleri Can Memiş ve İsmail Şengün’ün ise hala hastanede olduğunu ve verilen serumun bitmesinin ardından emniyete geri getirileceğini aktardı.

Yemekten zehirlenme olduğu tahmin ediliyor. Gıda zehirlenmesi ihtimali yüksek. Gün içerisinde müvekkilleriyle görüşen avukat arkadaşlar herkesin yemeklerden şikayetçi olduğunu, bayat ve kötü yemekler verildiğini söylediğini belirtti. Ayhan bey diğer iki arkadaşı hastanede görmüş, onların da durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Dede, Bilgen ve Akat’ın kendilerini merak eden herkese selamları olduğunu söyledi. Gözaltındaki siyasetçilerle yapılan görüşme ardından partililer İl Emniyet Müdürlüğü’nün önünden ayrıldı.

Emniyetten açıklama 

Bu gelişmelerin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden de iki ayrı yazılı açıklama yapıldı:

Bilgen: Gözaltında bulunduğum süreç boyunca sadece su alacağım

Öte yandan Ayhan Bilgen, avukatları aracılığıyla bir mesaj gönderdi.

Sadece su tükettiği bilgisini paylaşan Bilgen, şunları ifade etti:

Herkese selamlar. Hem buradaki görevliler hem de hastane personeli üzerlerine düşeni yaptı. Ama buradaki koşullarda aynı gıdaları almak, tedaviye imkan vermeyecektir. Bu nedenle bundan sonra, gözaltında bulunduğum süreç boyunca sadece su alacağım.

Ne oluyor?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da tutuklu bulunduğu 2014 yılındaki 6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin soruşturması kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma ise bundan bir yıl önce başlatılmıştı.

Ankara merkezli yedi ilde 25 Eylül günü düzenlenen ev baskınlarında, dönemin HDP Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin aralarında olduğu 20 siyasetçi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan siyasetçilerin isimleri şöyle: Ayhan Bilgen, Alp Altınörs, Nazmi Gür, Altan Tan, Ayla Akat, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Bircan Yorulmaz, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Barmaksız, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, İsmail Şengül, Ali Ürküt, Cihan Erdal, Emine Beyza Üstün.

Farklı illerde gözaltına alınanlar Ankara’ya götürülürken, İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan siyasetçilerin işlemleri sürüyor.

Aynı gün başsavılık açıklamasında, dönemin HDP MYK üyesi olan ve halen Halkların Demokratik Partisi milletvekilli yedi isim hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceği de bildirilmişti.

2014 yılında HDP MYK’sinde yer alan ve halen partide milletvekili olan isimler şöyle: Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay, Sezai Temelli ve Pervin Buldan.

HDP’ye dönük operasyona ise hem yurt içinden hem de başta Avrupa olmak üzere yurt dışından tepkiler yükselmişti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, “Bu yapılan, geçmişe yönelik fiili bir olağanüstü haldir” değerlendirmesinde bulunmuş ve Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasını da ‘halkın iradesine saldırı’ olarak nitelemişti. Kati Piri gözaltı operasyonu için “Türkiye’yi AB’den daha da uzaklaştırıyor” derken, Die Linke eşbaşkanları ise “Almanya, Türkiye’deki demokratik özgürlükleri çiğnemeye devam eden bu rejimi desteklemeyi bırakmalıdır” açıklaması yapmıştı.

Türkiye’deki muhalefet partileri, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri de tepkilerini dile getirmiş, HDP ile dayanışma içinde olduklarını vurgulamıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da HDP’yi arayarak, geçmiş olsun dileklerinde bulunmuştu.


Gözaltındaki HDP’li siyasetçilerin gözaltı süreleri uzatılıyor

Avrupa’dan HDP’ye dönük ‘Kobani’ soruşturmasına tepkiler

Kılıçdaroğlu’ndan Sancar’a dayanışma mesajı

Davutoğlu, HDP’li Sancar’ı aradı: Yapılanlar hukuki değil

Buldan’dan Davutoğlu’na: Gerçekleri anlatmanın tam zamanı

İktidara çağrı: Diyalog yollarını tıkamayın

CHP’li Cihaner’den HDP’ye ziyaret: Bu oyunu bozmak lazım


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Corona virüsü: Küresel salgında can kayıpları bir milyonu aştı
Sonraki Haber
Erkek şiddeti: Evli olduğu kadını, kız kardeşini ve annesini yaraladı